Jouko Myrrä avaa, miksi nuorten miesten Ilves jyrää Liiga-kaukaloissa

JääkiekkoLiiga

Jouko Myrrä avaa, miksi nuorten miesten Ilves jyrää Liiga-kaukaloissa

Jouko Myrrä sanoo, että yksi keskeisimmistä pelin periaatteista Ilveksellä on luoda suorahyökkäyspelaamisella maalipaikkoja.

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 13.11.2020

Jouko Myrrä purkaa Elmo-lehden tentissä, miksi Tampereen Ilves on ollut tänä syksynä Liiga-jäillä lennossa. Ilves on kerännyt 12 ottelussa peräti 27 pistettä ja se on ollut yksi alkukauden kuumimmista Liigassa. Samalla Myrrä täsmentää ennen kautta antamiaan kommentteja Ilveksen pelitavasta.

Tampereen Ilves on ollut alkukauden yksi onnistujista Liigassa. Ilveksen päävalmentaja Jouko Myrrä, miten arvioisit joukkueen alkukautta ja mitä tekijöitä hyvien tulosten takana on?

Alkukausi on ollut ok. Pelissämme on näkynyt harjoittelemamme asiat, mutta työtä pelin parantamiseksi on vielä paljon edessä. Joukkueen arki on laadukasta, pelaajat ovat sitoutuneita joukkueen arvoihin ja toimintatapaan. Halu kehittyä ja tulla päivä päivältä paremmaksi ajaa toimintaamme eteenpäin.

Ilveksen corsi-lukema, 46,0, on Liigan yksi heikoimmista, mikä kertoo siitä, että vastustajat laukovat Ilvestä enemmän. Joukkueen PDO-lukema, 107,6, kielii siitä, että joukkue ylisuorittaa tällä hetkellä tuloksellisesti. Oletko huolissasi näistä tilastoista ja ovatko nämä tilastot sellaisia, joiden avulla valmennus seuraa joukkueen suorituskykyä?

Emme ole huolissamme. Meillä on valmennustiimissämme omat mittarit, joiden avulla analysoimme ja kehitämme pelaamistamme.

Ilves on erottunut alkukaudella kaukalossa etenkin yhdellä osa-alueella: kiekonriistojen kääntämisessä nopeiksi hyökkäyksiksi. Mitä ovat Ilveksen hyökkäyspelaamisen pääperiaatteet?

Hyökkäyspelaamisemme pääperiaatteina on lähteä nopeasti paineen alta ylöspäin, saada keskialue kiihtymään ja luoda suorahyökkäyspelaamisella maalipaikkoja. Koko kentän alueella myös riistoista heti maalia kohti pelaaminen on ollut yksi isoimmista teemoistamme elokuun alusta asti. Kokonaisuudessa meillä on hyökkäyspelissä vielä paljon parannettavaa, etenkin hyökkäysalueen hyökkäyspelaamisessa.

Sanoit ennen kauden alkua Aamulehden haastattelussa, että ”tämä bändi ei hitaita rytmejä soita”. Kuitenkin alkukaudella Ilves on rytmittänyt kiekollisena pelaamistaan melko monipuolisesti. Mitä tarkoitit kommentillasi?

Itse en ole koskaan sanonut noin. Sanoin, että ”tämä bändi ei soita hitaita biisejä”, jolla vertauskuvallisesti, näin 60-luvulla syntyneenä, tarkoitin 80-luvun kouludiskojen viimeisiä hitaita, joissa vain seistiin paikallaan tanssilattialla ja pikkaisen vaihdettiin painoa jalalta toiselle. Meidän pelaamisessamme on ollut ja on jatkossakin eri pelirytmejä; uskomme, että pelin rytmittämisellä saamme pelin virtausta meille suotuisaksi. Myös vastustaja ja tulostaulun lukemat vaikuttavat asiaan.

Ilveksen kohdalla puhutaan usein aktiivisuudesta ja aktiivisesta pelistä. Mitä termi aktiivisuus tarkoittaa sinun ajattelussasi ja konkreettisesti Ilveksen pelaamisessa?

Aktivisuutta eli pelinopeutta hyökkäyssuuntaan tuli jo avattua edellä, mutta puolustussuuntaan se tarkoittaa esim. hyökkääjien puolustamista mieluummin etuperin ja paineistaen kuin paikallaan tai peruutellen. Uskomme myös, että pelinopeuteen vaikuttaa puolustus- ja hyökkäyspelin rakenteemme, jossa kentällä olevat pelaajat tietävät viisikkona, miten toimitaan. Meillä on myös hyviä yksilöitä, joiden vahvuuksien kautta pelinopeutemme kasvaa. Tähän liittyy vahvasti myös hyvä fysiikka ja tapamme harjoitella.

Ilveksessä on paljon nuoria pelaajia ja useita NHL-lainapelaajia. Kuinka paljon se, että joukkue on nuori, on vaikuttanut valmennuksen pelitavallisiin valintoihin ja millä tavoin?

Urheilujohtomme on myös linjannut Ilves-pelaamista ja tehnyt siihen sopivia onnistuneita hankintoja. Meillä on luisteluvoimaisia ja pelitaitavia pelaajia, joten pelitapamme tukee heidän vahvuuksiaan.

Olli Salo jätti Ilveksen viime kauden päätteeksi, ja tälle kaudelle valmennukseen mukaan liittyi Marko Ojanen. Minkälainen on Ojasen rooli pelitavan osalta ja mitä uutta hän on tuonut joukkueen pelaamiseen?

Marko Ojanen on rautainen ammattilainen, jolla on muun muassa loistava ymmärrys nykypelistä. Valmennustiimissämme otamme kaikkien vahvuudet käyttöön avoimesti yhdessä peliä analysoiden, ajatuksia vaihtaen sekä harjoitteluamme ja peliä kehittäen. Meillä on hyvin toimiva valmennustiimi.