Varoitus muille liigajoukkueille: Tappara on jo nyt teräksisessä iskussa

Petteri Puhakka löi viimeisen naulan Kärppien arkkuun Tapparan 4-1-voitossa.

JääkiekkoLiiga

Tappara kaatoi Liigan ennakkosuosikkien kohtaamisessa Kärpät kotonaan maalein 4–1. Kärpät asetti kotijoukkueelle kovan vaateen, muttei lopulta päässyt lähellekään ottelun voittoa.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 17.11.2022 | KUVAT All Over Press

Tapparan kotivoitolle Kärpistä valettiin pohjaa jo tiistaina. Erinomainen esitys CHL:n pudotuspeleissä vierasottelussa Davosia vastaan oli valmistanut hallitsevan mestarin erinomaiseen iskuun.

Maajoukkuetauon jälkeen kotijoukkue oli saanut pelituntuman puseroonsa ja se näkyi. Tappara pelasi avauserässä erinomaisesti. Se sai Kärpät näyttämään alati vahvalla puolustusvalmiudellaan todella aseettomalta. Työhaalarit oli puettu päälle kärkisentteri Jori Lehterää myöden.

Myös hyökkäyspeli toimi. Vaikka Kärpät lienee aivan sarjan kärkijoukkueita puolustamaan keskialueella, pystyi Tappara ylittämään keskialuetta lyhyillä syötöillä. Hyvärytminen hyökkääminen mahdollisti myös maaliteon tukitoimet, joiden laatu indikoi myös Tapparan henkistä tilaa.

Kun toiseen erään Kärpät paransi, Tapparan kärsivällisyys piti. Ote siirtyi kiistatta vieraille, mutta huippupaikoille ei ollut asiaa.

Erän lopussa kärsivällisyys palkittiin ja Kärppien virheen seurauksena Veli-Matti Savinainen pääsi käytännössä ratkaisemaan ottelun 3–0-osumallaan.

Kolmannessakin erässä Kärpillä oli painostusjaksonsa. Edelleen kotijoukkueen kärsivällisyys piti. Yhden takaiskumaalin jälkeen Tappara otti taas pelin virtausta hetkeksi kiekollisella pelillään hallintaan. Johtoasemassa pelaaminenkin vaikutti olevan Jussi Tapolan miehistöllä totutun laadukasta.

Tappara on pelannut maajoukkuetauon jälkeen kaksi todella laadukasta ottelua kahta todella laadukasta vastustajaa vastaan. Se on myrskyvaroitus muille joukkueille. Tappara on poikkeuksellisen teräksisessä kunnossa jo marraskuussa.

Entä missä menee Kärpät?

Kärppien ilta oli hyvin peilikuvamainen verrattuna Tapparan vastaavaan. Ilman pelituntumaa suoraan maajoukkuetauolta Nokia Areenalle saapunut oululaisryhmä jäi avauserässä jalkoihin.

Kärpät teki pelillisiä virhevalintoja ja otti huolimattomia jäähyjä. Toisessa erässä Kärpät hallitsi jo kenttätapahtumia ja peli näytti asettuvan jo paremmin jengoilleen.

Mikko Niemelän virhe käänteentekevässä 3–0-maalissa tuli kuitenkin esiin myös iso kuva Kärppien pelaamisessa. Niemelä lähti puolustussiniviivalla aivan turhaan kiekollista pelaajaa vastaan ja avasi Tapparalle mahdollisuuden selvään ylivoimahyökkäykseen.

Kärppien hyvää jaksoa seurasi todella merkittävä pelivalintavirhe, joka maksoi käytännössä pelin.

Jos Tapolan alaisuudessa viime keväänä mestaruuteen asti purjehtinut Tappara näyttää ajankohtaan nähden kovin valmiilta, on Kärppien prosessi vielä pahasti kesken. Pelistä paistaa joukkueen suuri vaihtuvuus. Peli ei tule selkärangasta.

Vaikka Lauri Marjamäki ruoriin hyppäsikin kesken viime kauden, projekti alkoi käytännössä alusta tänä syksynä. Tänään pelissä oli kuitenkin taas myös sellaisia elementtejä, ettei Kärppiä kannata kärkitaistelusta unohtaa.

Tapparalle se on kuitenkin antanut reilusti etumatkaa, jota sen tulisi kiriä ennen kevättä hurjalla tahdilla umpeen.