Jouko Myrrän ja Tommi Niemelän nimityksiin liittyy omat kysymysmerkkinsä

Veljekset kuin Ilvekset. Jouko Myrrä (oik.) ja Olli Salo vetivät yhdessä Ilvestä ennen kuin kaksikon urat lähtivät omille teilleen.

JääkiekkoLiiga

Jouko Myrrän ja Tommi Niemelän nimityksiin liittyy omat kysymysmerkkinsä

Jouko Myrrä siirtyy ensi kaudella KooKoon ja Tommi Niemelä Ilveksen päävalmentajaksi. Samuel Savolainen perkaa siirtojen logiikan.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 26.10.2023 | KUVAT Juha Tamminen

Hämeen Sanomat uutisoi keskiviikkona, että Jouko Myrrä korvaa ensi kaudella Olli Salon KooKoon päävalmentajana. Samuel, miten KooKoo päätyi ylipäätään vaihtamaan päävalmentajaa?

Nyt pitäisi tietää se, oliko kyse siitä, ettei Salo itse halunnut jatkaa päävalmentajana vai oliko kyse enemmän siitä, että KooKoo halusi Salon tilalle uuden päävalmentajan.

Jos KooKoo halusi vaihtaa päävalmentajaa, pidän ratkaisua yllättävänä ja erikoisena.

Salon näytöt KooKoossa ovat olleet varsin vakuuttavat. Hän johti avauskaudellaan 2021-22 KooKoon sensaatiomaisesti välieriin ja pudotti puolivälierissä runkosarjassa kakkoseksi sijoittuneen Jukurit. Viime kaudella KooKoo lähetti säälipleijareissa lauluun Kärpät, jolla oli koossa yksi Liigan kalleimmista joukkueista ja jota valmensi entinen Leijonien päävalmentaja. Tapparaa vastaan KooKoon kynnet eivät kummallakaan kaudella riittäneet pudotuspeleissä, mutta milläpä joukkueelle ne riittivät.

Salo on ollut KooKoon paras valmentaja sen liiganousun jälkeisenä aikana ja kun ottaa huomioon KooKoon resurssit, Salon saavutuksia ja näyttöjä voidaan pitää erinomaisina.

Tämä kausi ei ole toki alkanut mitenkään häikäisevästi, mutta KooKoolla on ollut ongelmia loukkaantumisten, sairastelujen ja muiden poissaolojen vuoksi, mikä selittää osaltaan alkukauden vaikeuksia.

On totta, että Salon aikana KooKoo on kitkutellut pudotuspeleihin runkosarjasta, mutta Salo on kenties parhaimmillaan pitkissä ottelusarjoissa, joissa valmennuksen on reagoitava vastustajan peliliikkeisiin. Silloin hänen taktinen osaamisensa on tullut parhaiten esiin.

Siksi en näe minkäänlaisia perusteita päävalmentajan vaihtamiselle, jos kysymys ei ole Salon omasta päätöksestä.

Millaisen päävalmentajan KooKoo saa Jouko Myrrästä?

Myrrä on siinä mielessä mielenkiintoinen valmentaja, että hän sai vuosi sitten potkut joukkueesta, joka johti hänen erottamishetkellään Liigaa. Kun Myrrä oli edelleen vapaana, oli ymmärrettävää, että hänestä oltiin kiinnostuneita useammassakin seurassa.

Pidän myös Myrrää hyvänä valmentajana ja hänen palkkaamistaan hyvänä ratkaisuna KooKoon kannalta – toki edelleen sillä varauksella, että Salon lähdössä on kysymys hänen omasta ratkaisustaan.

Myrrä teki Ilveksessä hyvää työtä, mutta Kouvolassa hänellä on edessään uudenlainen haaste. Ilveksessä hän pääsi tekemään töitä huippujoukkueen ja huippupelaajien kanssa. KooKoon materiaali ja resurssit eivät ole lähellekään Ilveksen tasoa, jolloin kysytään painokkaammin päävalmentajan valmennuksellista osaamista. Tässä mielessä Myrrä joutuu valmentajana uudenlaiseen testiin Kouvolassa.

Millaista Myrrän jääkiekko sitten on? Myrrä puhui välillä, ettei hänen bändinsä soita hitaita rytmejä, mutta ajoittain Ilves-orkesteri liukui niitä soittamaan. Riippuu siis vähän siitä, mikä partituuri nyt on käytössä. Jos mennään nopeutetulla jääkiekolla, on hyvä kysymys, riittääkö KooKoon pelaajat siinä pelissä voittamaan kovempia vastustajia. Mutta vaikea vielä on arvioida, kun ei tiedä, millaisia johtopäätöksiä Myrrä pelikirjaansa tekee.

En kuitenkaan vielä tältä istumalta usko, että Myrrä yltäisi KooKoossa Salon saavutuksiin. Esimerkiksi välieriin nouseminen olisi sen luokan temppu, että se vaatisi jättionnistumisen.

Runkosarjassa näiden KooKoon kaltaisten kakkoskorin seurojen erot ovat niin pieniä, että joukkueiden voimasuhteet saattavat heitellä kausien välillä paljonkin ja KooKoo voi hyvinkin myös Myrrän alaisuudessa selvittää tiensä pudotuspeleihin. Uskoisin, että Saloa tulee ikävä ennen kaikkea kevään pudotuspelisarjoissa, joissa Salo on osoittanut vahvuutensa.

Minne ennakoit Salon suuntaavan seuraavaksi valmentajaurallaan?

Sitä on vaikea vielä ennakoida. Hänen näyttönsä ovat sellaisia, että Salo palaa varmasti vielä suurille näyttämöille. Ainoa mutta on se, että ensi kauden osalta Liiga-tason jakkaroita ei ole juurikaan vapaana, jos ja kun Juhamatti Yli-Junnila korvaa Pelicansissa Ilvekseen siirtyvän Tommi Niemelän.

Vielä ei tiedetä, mitä esimerkiksi Olli Jokinen tekee jatkossa, mutta hänen sopimuksensa Jukurien kanssa on päättymässä, samoin päättyy myös Risto Dufvan diili Sportissa.

Ja tietysti emme tiedä sitä, vaihtuuko valmentaja jossain sellaisessa seurassa, jossa päävalmentajan sopimus kattaa myös ensi kauden – mutta jossa saatetaan silti vaihtaa valmentajaa odotettua heikompien tulosten vuoksi.

En lähde arvioimaan, missä seurassa valmentaja voisi vaihtua, mutta siitä olen varma, että jos joku Liiga-seura tarvitsee ensi kaudeksi uuden päävalmentajan, Salo on näillä näytöillään kartoitettavien vaihtoehtojen listalla.

Liigassa on tosiaankin tapahtumassa toinenkin merkittävä valmentajanvaihdos, kun Tommi Niemelä siirtyy Pelicansista ensi kaudeksi Ilveksen penkin taakse. Onko Niemelä looginen valinta Ilvekseltä?

On, hyvinkin looginen. Kun Antti Pennasen siirtyminen Leijoniin varmistui, pidin Niemelää heti yhtenä kärkiehdokkaana Pennasen seuraajaksi.

Vaikka vapailla markkinoilla olisi ollut kokeneempiakin nimiä vapaina, Ilves on yleensä suosinut nuorempia ja nousevia valmentajia. Niemelä sopii tähän profiiliin täydellisesti.

Niemelä on myös ennen kaikkea pelin valmentaja, kuten on Pennanen ja kuten oli myös Jouko Myrrä. Muutenkin Niemelän näytöt valmentajana ovat vakuuttavat.

Tuoreimmassa muistissa on tietenkin viime kausi, jolloin Niemelä vei Pelicansin sensaatiomaisesti finaaliin ja vaikka Tappara voittikin finaalisarjan otteluvoitoin 4-1, Pelicans laittoi Tapparan pelillisesti oikeasti ahtaalle.

Toinen vakuuttava näyttö Niemelältä on U18-maajoukkueen voittama maailmanmestaruus 2018.

Ensimmäisten kommenttien perusteella kaikki eivät tunnu olevan kuitenkaan Tampereella vakuuttuneita Niemelän valinnasta?

Eivät, mutta tämä johtuu siitä, että meillä katsotaan liiaksi niin sanottua päivän kuntoa. Kun Pelicansin kausi on lähtenyt käyntiin alavireisesti, on ymmärrettävää, että siellä aletaan katsoa myös päävalmentajaa.

En olisi kuitenkaan ylenpalttisen huolissani Pelicansin tilanteesta. Pelicans menetti viime kauden jälkeen loistokauden pelanneen maalivahti Patrik Bartosakin, joukkueen johtavan puolustajan Teemu Erosen sekä kaksi elintärkeää hyökkäyspään pelaajaa, Lukas Jasekin ja Iikka Kangasniemen.

Tässä mielessä Niemelä on joutunut rakentamaan joukkueen menestymisen kannalta monta asiaa kokonaan uudelleen sen sijaan, että hän olisi päässyt säätämään ja hiomaan asioita viime kauden jälkeen entistä paremmaksi.

Tätä taustaa vasten alkukauden vaikeudet ovat olleet ymmärrettäviä. Nyt Pelicansin pelaamisessa on alkanut näkyä jo signaaleita paremmasta ja olen vakuuttunut, että sieltä se Pelicans tulee ja menee tälläkin kaudella selvästi pudotuspeleihin. Jos ei mene, se on kyllä kovan luokan fiasko, eikä vähiten Pelicansin taloudelle.

Oikeastaan ainoa uhkatekijä on se, että Niemelä vaihtaa kauden jälkeen seuraa. Vaikka tilanne ei ole jääkiekossa uusi ja harvinainen, se on kuitenkin aina riskitekijä. Tällaisessa asetelmassa joukkueen rytmi on saattanut helposti hajota eikä sekään ole poikkeuksellista, että tällainen kesken kauden tullut ilmoitus valmentajan vaihtumisesta on johtanut lopulta jopa valmentajan potkuihin.

Ilveksen kannattajat voivat olla kuitenkin rauhassa. Ilves saa Niemelästä erinomaisen valmentajan.

Myös Niemelälle siirtyminen Ilvekseen on looginen askel uralla eteenpäin. Suomalaisella liigakartalla Tappara ja Ilves ovat tällä hetkellä kaksi halutuinta valmentajanpaikkaa ennen HIFK:ta ja Kärppiä.

Jos Niemelän urakaari jatkaa nousuaan, jokainen voi päätellä, minne se voisi onnistuneen Ilves-pestin jälkeen jatkua. Niemelä on liiton mies, joka peluuttaa liiton oppien mukaista ja hyvin pitkälle samanlaista jääkiekkoa, jolla myös Pennasen Ilves pelaa tällä kaudella