Järki ja maltti palasivat – heräsikö Argentina sittenkin taistelemaan mestaruudesta?

Argentiinalla riitti tuuletettavaa keskiviikkona. Voitto, lohkovoitto ja kisojen toistaiseksi paras esitys.

Jalkapallon MM2022

Järki ja maltti palasivat – heräsikö Argentina sittenkin taistelemaan mestaruudesta?

Argentiina nousi lohkovoittajaksi kaatamalla vaisun Puolan. Samalla se antoi myrskyvaroituksen siitä, että Argentiina on tulossa.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 30.11.2022 | KUVAT All Over Press

Saudi-Arabialle sensaatiomaisesti avausottelussaan hävinnyt Argentiina nousi kaikkien haasteiden ja vaikeuksien takaa sittenkin omassa alkulohkossaan lohkovoittajaksi. Samalla se välttää Ranskan kohtaamisen pudotuspelien avauskierroksella.

Jatkopaikka on toki elintärkeä, mutta vielä tärkeämpää keskivikkoillan Puola-voitossa oli se, että Argentiina sai kreivin aikaan peliinsä järkeä ja malttia.

Järjen ja maltin saamista toki edesauttoi Puolan valitsema ottelusuunnitelma, jossa Puola lähti puolustamaan 4-4-2 muodossa. Muodossa ei sinällään ole mitään vikaa, mutta Puolan keskikentän linja pelasi luotisuorana, jolloin Argentiina pääsi jatkuvasti murtautumaan taskuihin ja luomaan ylivoiman Puolan laitapuolustajia vastaan. Juuri tällaisesta tilanteesta syntyi myös Alexis Mac Allisterin iskemä Argentiinan 1-0-maali.

Voi miettiä, miksi Puola ei lähtenyt otteluun 4-5-1- tai 5-4-1-muodolla, joilla Puola olisi saanut Argentiinan laitapelin helpommin kuriin.

Lionel Messi pelasi Puolaa vastaan valeysinä, mikä oli positiivinen muutos Argentiinan pelissä. Valeysinä Messi pelasi ylempänä, mutta myös ajelehti vapaassa roolissa pelattavaksi, jolloin häntä oli vaikea vartioida.

Jos Argentiinan vasemman puolustajan Marcos Acunan selässä lukisi Jordi Alba, olisi Argentiina johtanut jo puoliajalla ainakin 3-0 Messin tarjoiluista vasemmalle.

Argentiina kohtaa neljännesvälierissä paljon töitä tekevän Australian. Ottelun kuva tulee olemaan samantapainen kuin Puolaa vastaan, mutta kaiken järjen mukaan aussit ovat valmiimpia puolustamaan laitansa paremmin kuin Puola.

Mikäli Argentiina  malttaa syötellä, etsiä murtautumispaikkaa ja kontrolloi Tanskaa paremmin Australian vastaiskut aggressiivisella eteenpäin puolustamisella ja keskikentän pohjapelaajan turvin, Argentiina etenee puolivälieriin.

Oikeastaan paljon mielenkiintoisempi kysymys kuin pohtia Australia-ottelua, on, heräsikö Argentiina sittenkin pelaamaan MM-kullasta?

Mene ja tiedä.

***

Puola selvisi jatkoon lopulta Meksikoa paremman maalieron turvin. Sen alkulohkon peleistä on kuitenkin vaikea löytää muita onnistujia kuin maalivahti Wojciech Szczesny.

Puola on kärsinyt MM-kisoissa pitkiä aikoja ja ollut hyvin vähän kiinni kokonaisvaltaisessa pelaamisessa. Tästä huolimatta joukkue on jatkossa. Nyt tulee vastaan kuitenkin Ranska, jota vastaan on yksinkertaisesti keksittävä jotain muuta kuin millä tavalla Puola lähti Argentiina-otteluun.

En näe muuta mahdollisuutta Puolan kannalta kuin lähteä puolustamaan 5-4-1-muodossa, iskeä vastaan ja pyrkiä prässäämään Ranskaa maalipotkuissa.

Puolan valmennus vaikutti olevan täysin lukossa Argentiinaa vastaan, joten en pidättäisi hengitystä sen suhteen, että Puolalta nähtäisiin viikonloppuna toimiva pelisuunnitelma. Itse lähtisin all in -tyylillä peliin koko kentän prässillä alusta saakka, sillä jo nyt taskussa oleva jatkopaikka on Puolalta kuitenkin hyvä saavutus. Tässä mielessä Puolalla on vain voitettavaa Ranskaa vastaan.

Johtomaali ottelussa voisi horjuttaa ranskalaisia – mutta sitä ei tehdä omasta boksista.

***

Ranska löi lähes kokonaan reservimiehistön kentälle Tunisiaa vastaan, eivätkä nämä näytönpaikan saaneet vaihtopelaajat kovin positiivista kuvaa itsestään jättäneet. Tunisian voittoa voidaan pitää shokkivoittona, mutta sitä voidaan pitää myös ansaittuna shokkivoittona.

Vaikka Ranskalla oli pitkälti kakkosmiehistö, tulos jättää silti kysymysmerkin Ranskan ylle. Taso ei ikinä saisi tippua nähdyllä tavalla varsinkaan MM-areenalla. Mikäli Ranska ei ole tulta ja tappuraa neljännesvälierissä Puolaa vastaan, se joutaakin pudota.

En kuitenkaan usko sattumiin – enkä tässä ottelussa yllätyksiin. Puola oli täysin köysissä Argentiinaa vastaan. Varsinkin laitapuolustaminen oli iso ongelma, ja mikäli Puola ei saa asiaa korjattua sunnuntaiksi, tulee kyyti olemaan todella kylmää Ranskan käsittelyssä.

***

Australia löi pöytään MM-kisojen ensimmäisen ison yllätyksen nappaamalla jatkopaikan Tunisian ja ennen kaikkea Tanskan nenän edestä. Tanska vastaavasti on yksi tähän asti suurimmista pettymyksistä Qatarissa. Ei ainoastaan tuloksellisesti, vaan myös miten joukkue MM-kisoissa esiintyi.

Australia on työteliäs joukkue, joka pelaa hyvin yksinkertaisilla palikoilla jalkapalloa. Tätä pelitapaa on helppo toteuttaa. Toistaiseksi marginaalit ovat kääntyneet aussien eduksi.

Ensimmäisessä jatkopelissä vastaan asettuu hyvän pelin kovassa paikassa Puolaa vastaan pelannut Argentiina. Tuossa ottelussa Australialta tarvitaan Antti Muurista lainatakseni ’’kaikkea enemmän’’.

Mikäli Argentiinalta löytyy laatua ja malttia juoksuttaa Australiaa ja uskallusta puolustaa vahvasti eteenpäin Australian vastaiskupelaajia, on Socceroosin eväät syöty ja MM-kisaurakka paketissa.