Juventus marssii kohti syvää kuoppaan, josta ylös nouseminen mitataan vuosissa

Juventuksen pelaajien päät painuivat sunnuntai-iltana surkean Milan-esityksen jälkeen.

Jalkapallo

Juventus marssii kohti syvää kuoppaan, josta ylös nouseminen mitataan vuosissa

Juventusta ei uhkaa vain 10 pisteen vähentäminen ja jääminen ulos Mestarien liigasta. Siitä uhkaa valuminen keskinkertaisuuteen.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 29.5.2023 | KUVAT All Over Press

Legendaarisella Juventuksella on edessään tuskainen kesä ja tuskainen tulevaisuus.

Sitä ei uhkaa vain kirjanpidon väärentämisestä saadut sanktiot, joiden myötä siltä on vähennetty 10 sarjapistettä. Juventuksella on edelleen mahdollisuus valittaa tuomiosta, mutta jos se ei mene läpi, Juventusta ei nähdä ensi kaudella Mestarien liigassa, hyvä jos edes Eurooppa-liigassa.

Mestarien liigasta ulos jääminen olisi yksi asia. Toinen on se, että Juventus uhkaa luisua keskinkertaisuuteen ja katsoa tulevina vuosina muiden mestaruusjuhlia televisiosta.

***

Sunnuntai-illan kotiottelu Milania vastaan oli konkreettinen esimerkki Juventusta uhkaavasta luisusta kohti keskinkertaisuutta.

Panoksena oli sarjan neljäs sija ja viimeinen paikka ensi kauden Mestarien liigassa. Tosin Juventuksella tilanne ei ollut enää omissa käsissä joukkueen hävittyä edellisessä ottelussaan  Empolille 0-2 ja voitto Milanista oli tuonut Vanhalle Rouvalle vain oljenkorren viimeiselle Serie A- kierrokselle. Milanille riitti ottelussa tasapelikin varmistaakseen sen paikan  ensi kauden Mestarien liigaan.

Kummankin joukkueen tuloskunto on ailahdellut viime viikkoina ja molempien joukkueiden taival eurokentillä päättyi välierävaiheessa. Milan putosi Mestarien liigassa paikallisvastustaja Interille ja Juventus hyytyi Sevillan käsittelyssä Eurooppa-liigassa.

Itse ottelu oli kohtalaisen sekava kokonaisuus, jossa Juventus pyrki olemaan aktiivinen ja paineistamaan Milania alusta saakka. Vanhan Rouvan dynastiasta on kuitenkin vain kauniit muistot jäljellä. Juventuksen pelaaminen Milania vastaan oli keskimäärin verrattavissa junnufutikseen. Helpot virheet seurasivat toisiaan, eikä Milanin parista isosta virheestä omassa päässä saatu edes viimeistelyä aikaan.

***

Juventukselta odotetaan joka vuosi mestaruutta ja menestymistä Mestarien liigassa. Todellisuudessa noista tavoitteista ollaan tällä hetkellä kuitenkin toivottoman kaukana.

Ensimmäinen iso ja vakava asiat ovat taloudelliset sotkut ja niistä seuraavat rangaistukset. Ilmassa on edelleen lisäsanktioiden mahdollisuus aiemmin langetettujen rangaistusten lisäksi.

Kun tämän päälle lisätään joukkueen pelilliset ongelmat, Juventuksen kriisi näyttää oikeasti hälyttävältä ja valuminen keskinkertaisuuteen todelliselta kauhukuvalta.

Pelaajisto on jo nyt kirjava ja sen ympärille on vaikea rakentaa menestyvää joukkuetta edes laadukkaalla valmennuksella. On myös odotettavaa, että Juventus menettää osan parhaista pelaajistaan muihin seuroihin. Jääminen ulos Mestarien liigasta ja mahdollisesti jopa kokonaan ulos eurocupeista vaikeuttaa entisestään laatupelaajien houkuttelua Torinoon.

Keskinkertaisen joukkueen lisäksi joukkueella on keskinkertainen valmentaja. Massimiliano Allegri on saanut olla tällä kaudella suht rauhassa, sillä hän on voinut laittaa monet vastoinkäymiset näiden kabinetti-kriisien piikkiin, osin toki perustellusti. Myös pelaajilla on ollut varmasti välillä haastavaa syttyä pelaamaan tuossa epävarmassa ja jopa kaoottisessa tilanteessa.

***

Juventukselta on turha odottaa mitään ihmeitä ensi kaudella, jos Allegri jatkaa joukkueen päävalmentajana. Luvassa on pikemminkin samanlaisia tahmaisia esityksiä kuin Milania vastaan sunnuntaina.

Milan onnistui kohtalaisen kivuttomasti tylsyttämään kotijoukkueen. Olivier Giroudin iskemä 1-0-voittomaali oli liian halpa, vaikka keskitys Giroudin päähän sivurajalta olikin laadukas. Juventuksella oli maalin edessä 2 vs 1 -tilanne ranskalaista vastaan ja homma näytti olevan kontrollissa. Ei kuitenkaan ollut.

Ottelun edetessä Juventus pelasi kasvavissa määrin kärsimätöntä jalkapalloa, mikä avasi isoja mahdollisuuksia Milanille ja Rafael Leaolle vasemmalla. Olikin ihme, ettei Milan repinyt voittolukemiaan suuremmiksi. Juventus sai rakenneltua ottelun ainoan kunnon maalipaikan vasta viimeisestä kulmapotkustaan.

***

Jos pisteiden pudottaminen jää voimaan, Juventus voi enää edes teoriassa päästä pelaamaan ensi kaudella korkeintaan Eurooppa-liigaan.

Seuran huolet ja murheet huomioiden se on kuitenkin toissijainen huoli. Paljon oleellisempaa on, kuinka syvä kuoppa tästä kaikesta sekamelskasta ja epävarmuudesta torinolaisille vielä muodostuu.

Pahimmassa tapauksessa siitä tulee niin syvä, että sieltä ylös nouseminen mitataan vuosissa. Se on Juventuksen todellisuus tällä hetkellä.