JymyJussien aurinko laskee, mutta nyt kysytään, putoaako se kokonaan Superin taivaalta?

Tero Tyynelä on yksi JymyJussien runkopelaajista myös ensi kaudella.

Pesäpallo

JymyJussien aurinko laskee, mutta nyt kysytään, putoaako se kokonaan Superin taivaalta?

JymyJussit on uhkaavassa luiskassa ja ensi kaudella jopa sen paikka Superpesiksessä on vaakalaudalla.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 24.11.2021 | KUVAT All Over Press

Seinäjoen JymyJussit

Mitä päättynyt kausi kertoi JymyJusseista?

JymyJussien kausi oli alavireinen kentällä ja sen ulkopuolella. Joukkue ei syttynyt missään vaiheessa kautta säkenöivään lentoon. Poissa olivat perinteinen pohjalainen uho ja se, että JymyJussit olisi millään tavoin väläyttänyt, että se voisi järkyttää suurempien seurojen mielenrauhaa. JymyJussit taisteli pudotuspelipaikasta loppuun saakka, mutta jäi lopulta sarjassa 10:nneksi.

Ulkopeli kesti kohtalaisesti, mutta sisällä peli puuroutui liiaksi lyöjäjokeri Jukka-Pekka Vainionpään harteille. Vaikka Vainionpää pelasi jälleen erinomaisen kauden, ei hänkään mitään ihmeitä voinut yksinään taikoa.

Alavireisyyttä lisäsi joukkueen kahden tärkeimmän pelaajan, Vainionpään ja Elmeri Liedon, lähdöt. Kaksikko sopi siirroistaan uusiin seuroihinsa, Vainionpää Vimpeliin ja Lieto Joensuuhun, jo aikoja sitten. Vainionpään ja Liedon aikaiset sopimukset eivät niinkään sotkeneet joukkueen pelaamista, mutta kahden parhaan pelaajan lähtö kertoo seuran suunnasta. Ei kuljeta kohti valoa, vaan sieltä poispäin.

Miten JymyJussit muuttuu?

Vainionpään ja Liedon lisäksi päättyneen kauden joukkueesta eivät jatka Ville Viita, Ville Hotakainen, Miika Anttila ja Mikko Kytömäki. Vainionpään ja Liedon lähdöt tekevät kipeää, mutta muuten JymyJussit sai pidetty runkonsa hyvin kasassa. Uusia miehiä ensi kauden joukkueessa ovat Oulusta tulleet Oskari Salmela ja lyöjäjokeri Markus Hallasuo, Vähäkyrössä päättyneellä kaudella pelannut lyöjäjokeri Riku Utanen ja Alajärveltä napattu Antton Peltomäki.

JymyJussien ulkopelissä on sarjan alempaan kastiin kolme kohtalaista osa-aluetta – lukkari, etukenttä ja linjan. Kopparikaksikko Viljo SillanpääTuomas Raunio ei sen sijaan luottamusta herätä, ainakaan päättyneen kauden perustella.

Joona Lehtinen vanhan liiton verkkainen lukkari, mutta joukkueensa ehdottomia avainpelaajia. Varsinkin takatilannepelaaminen on Lehtisen vahvuus.

Etukentän voimahahmo on kokenut Toni Marjamäki, joka on ensi kaudella joukkueen tärkein pelaaja, kun mukaan lasketaan sisä- ja ulkopeli. Atte Kontio täyttää myös paikkansa.

Salmela ottaa kakkosvahdin paikan ja päättyneen kauden suuri sensaatio, 17-vuotias Veeti Kettunen, pelaa suuressa roolissa kakkospolttajana ja joko etu- tai takalukijana. Kolmospuolen hoitavat Tero Tyynelä ja todennäköistä Joona Kettunen. Peltomäki ja edustusjoukkueen rinkiin nostettu Justus Teppo kyttäävät jonossa seuraavina linjan paikkoja.

Sisällä kärki on selvä. Raunio on erinomainen kentällemenijä, joskaan ei ykköskorin etenijä. Salmela, Tyynelä ja Marjamäki ovat joukkueen pääpelintekijät. Kärki on kohtalainen ja Marjamäki pystyy kotiuttamaan, mutta kokonaisuudessaan JymyJussien numerolla lyövien lyöjien pelaajien kotiutusvoima on vähäinen. Siksi Hallasuon ja Utasen on pakko onnistua jokeripaidassa. Hallasuo voitti päättyneellä kaudella Ykköspesiksen lyöjätilaston ja kovalyöntinen Utanen oli kolmas, mutta Superpesis on eri sarja kuin Ykköspesis.

Veeti Kettunen on myös mielenkiintoinen kortti. Hän löi päättyneellä kaudella itsensä läpi ulkona, mutta milloin hän valmis tekemään saman tempun sisällä? Junioreissa Kettunen on ollut sisällä ensisijaisesti vaihtaja. Toinen pelaaja, jossa voisi olla potentiaalia, on Kontio. Jos hän saisi mailansa soimaan kotiutustilanteissa, se olisi JymyJusseille iso asia.

Pelinjohtaja Jussi Parvi on työlleen omistautunut ja tekee paljon töitä, mutta tarkkaa kuvaa hänen pelinjohtajataidoistaan on ollut vaikea saada, koska pelaamisen kaava oli Vainionpään aikana betonoitu sellaiseksi, että kärki yritti tehdä tilanteen, jota purkamaan tuli aina Vainionpää. Ensi vuonna Parviakin mitataan isommalla vaa’alla.

Missä hapessa seura on?

Seinäjoella on seurattu pitkään, pysyykö JymyJussit jaloillaan vai siirtyykö valta takaisin Seinäjoen Maila-Jusseille. JymyJussien tilanne on toki haastava, mutta mitään vallankumousta ei tule, jos seuran suurin omistaja, Ossi Viljanen, ei sitä halua. Ja toistaiseksi Viljanen ei ole halunnut.

Nyt Seinäjoella viritelläänkin sellaista kuviota, josko yhteistyötä kahden seuran välillä voisi tiivistää sen sijaan, että tankkeja ajetaan asemiin eri leireihin. Siinä olisi järkeä, sillä tilanne on joka tapauksessa Seinäjoella haastava. Toki talven aikana ehtii tapahtua paljon, mutta tässä näkymässä JymyJussit on ensi kaudella yhdessä Pattijoen kanssa kaksi sarjan heikointa joukkuetta, ja jos sarjajärjestelmää ei muuteta, Superin heikoin seura putoaa suoraan Ykköspesikseen ja toiseksi heikoin seura joutuu karsimaan sarjapaikastaan.

Se on se skenaario, jota Seinäjoelle pelätään – ja täysin aiheesta.