HJK kaatoi Hongan, mutta paljastiko Veikkausliiga-kauden avaus sen heikot kohdat?

HJK:n David Browne ja Hongan Konsta Rasimus taistelivat sarja-avauksessa pisteiden lisäksi ilmatilan herruudesta.

JalkapalloVeikkausliiga

HJK kaatoi Hongan, mutta paljastiko Veikkausliiga-kauden avaus sen heikot kohdat?

HJK oli odotetun vahva, kun Veikkausliiga käynnistyi lauantaina, arvioi Elmo-lehden Juuso Kokkonen.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 24.4.2021 | KUVAT All Over Press

HJK voitti sarja-avauksessa kotonaan Hongan 4-2. Juuso, miltä mestarisuosikin pelaaminen näytti?

Varsin odotetulta. Toni Koskela ei ole tehnyt valtavia muutoksia viime kaudesta pelillisesti vaan ennemmin kehittänyt olemassa olevaa.

HJK prässää korkealta. 4–4–2:een muotoutunut prässi on voimakas: se ikään kuin käynnistetään aina tilannekohtaisesti lähimmän pelaajan toimesta ja muut ympärillä olevat pelaajat reagoivat tähän. Eli prässissä saattaa tulla paljonkin rotaatiota eri pelaajien välillä.

Laitapuolustajilla on mandaatti pomppia voimakkaasti ylös. Tämä tietysti aiheuttaa sen, että HJK:lla paljon pelaajia varsin korkealla, mikä jättää toppareille ison vastuun.

Toinen tuttu elementti HJK:n pelaamisessa oli oikean laidan automaatiot, joiden kautta HJK kykeni murtautumaan muutamaan otteeseen.

Honka teki ottelun avausmaalin. Mitä sanot siitä?

No, se kertoi hyvin HJK:n hyökkäämisen logiikasta ja hyökkäysorientaatiosta. HJK haluaa paljon pelaajia pallon yläpuolelle, niin kuin Hongan vastahyökkäystä ja maalia edeltäneessä tilanteessa oli. Miro Tehno toki epäonnisesti kompuroi, mutta siinä oli oikeastaan vain toinen toppari valmiina tilanteenvaihtoon.

HJK:n maalivahtiosasto on ehkä se suurin kysymysmerkki. Lauantaina Hugo Kedon suoritusta spekuloitiin ja kritisoitiin Hongan avausmaalissa. Oliko siihen aihetta?

Kedon vastaantulon oli huonosti ajoitettu. Mutta olennaista on ymmärtää, mitkä tekijät johtivat Kedon suoritukseen vastaantulossa.

Keto oli Klubin pallonhallintavaiheessa hyvin korkealla, ja odottamattoman pallonmenetyksen vuoksi hän joutui liikkumaan nopeasti takaisin omalle maalilleen. Kun samaan aikaan hän joutui havainnoimaan nopeaa hyökkäystä ja siihen liittyviä tekijöitä, hänen otteensa vastaantulossa herpaantui.

Tässä asiassa Kedon täytyy olla varmempi. Hänet halutaan mukaan pallonhallintavaiheessa, mutta siinä on sitten tietyt riskit tilanteenvaihdoissa.

HJK:lla on siis kokonaisuutena erinomainen joukkue. Oliko avausottelussa joitain pelaajia, jotka erottuivat erityisellä tavalla?

Kyllähän HJK:lla on aivan valtava maalintekopotentiaali. Filip Valenčič ja Roope Riski ovat Veikkausliigaan huippuviimeistelijöitä. Ja se nähtiin lauantaina.

Valenčič kykenee luomaan kuin tyhjästä maalintekouhkaa. Ja hänen viimeistelykykynsä myös boxin ulkopuolelta tuo HJK:n hyökkäykseen vielä uuden mausteen. Riski taasen on erinomainen pelaaja tekemään liikkeitä selustaan ja boxiin.

Sitten rosterissa on esimerkiksi Luis Henrique ja viime kaudella Ykkösessä loistanut Anthony Olusanya. Eikä nuori Casper Terhokaan jättänyt kylmäksi lauantaina tultuaan vaihdosta sisään.

Turussa pelattiin niin ikään. FC Inter voitti KuPS:n 1–0 varsin heikkokuntoisella Kupittaan nurmikentällä. Onko Interistä tai KuPS:sta haastamaan HJK:ta tällä kaudella?

Interillä on tuttu systeemi ja paljon samoja pelaajia kuin viime kaudella. Jose Riveiron Inter hyökkää tasapainoisesti eri rytmeillä. Lauantaina muhkuraisella kentällä Inter pelasi laadukkaasti pidempien syöttöjen ja kakkospallotoiminnan kautta.

Interin suurin ongelma tässä kohtaa on se, että pelaajamateriaali on kapea, vaikka toki ihan laadukas.

Simo Valakari on tehnyt KuPS:ssa pelillisen täyskäännöksen viime kauden Arne Erlandsenin pelitavasta. Uusi systeemi ja se, että talvi oli enemmän tai vähemmän rikkonainen, näkyy vielä kuopiolaisten otteissa. Mutta avausottelun perusteella KuPS:ssa on paljon hyviä elementtejä.