JymyJussit purki suurimmat uhkakuvansa ja yrittää uusia viime kauden sensaationsa

Aapo Hiltunen on nousemassa kovalla vauhdilla lyöjäjokereiden eliittiin.

Pesäpallo

JymyJussit purki suurimmat uhkakuvansa ja yrittää uusia viime kauden sensaationsa

JymyJussit näytti jälleen kerran joutuvan suden suuhun syksyn siirtomarkkinoilla, mutta toisin kävi.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 30.4.2024 | KUVAT Antti Haapasalo

Seinäjoen JymyJussit

Lähtötilanne

JymyJussit menetti viime syksyn siirtomarkkinoilla koko ykköskärkensä. Tuomas Raunio siirtyi Seinäjoen Maila-Jusseihin, Atte Kontio Hyvinkäälle ja Viljo Sillanpää Alajärvellä. Samalla joukkueesta lähti ykköskorin etumies ja koko takakenttä. Myös hyvää työtä tehnyt pelinjohtajavalmentaja Jussi Parvi jätti JymyJussit.

Tilanne näytti uhkaavalta, mutta JymyJussit sai seuran takapiruna jo toissa kaudella toimineen Santeri Haipuksen suhteilla ja silmällä tehtyä hyvät korjausliikkeet. Varsinkin Aleksanteri Huotarin ja Veeti Kokon lainaaminen Sotkamosta oli Haipukselta erinomainen veto. Huotarin ja Kokon tulo loksautti etukentän ja linjan puuttuvat palat kohdilleen.

Uudeksi pelinjohtajaksi palkattiin vanha tuttu Mikko Vainionpää.

JymyJussien joukkue on Haipuksen vaikutuksesta varsin oululaisvetoinen. JymyJussien ringissä on peräti seitsemän pelaajaa, jotka ovat joko Oulun Lipon kasvattaja tai pelanneet Lipossa.

Vaikka JymyJussien joukkue onkin erikoinen cocktail, lopputulos on se, että pahimmat uhkakuvat ovat taas selätetty – ainakin vuodeksi eteenpäin.

Kausi 2024

JymyJussit saa jalkeille yllätysvalmiin ryhmän, jossa on alakerran joukkueeksi paljon potentiaalia. Rinki on myös leveä, joten joukkue kestää esimerkiksi Imatraan verrattuna hyvin myös loukkaantumisia.

Vaikka iso rinki on vahvuus, se voi kääntyä myös haittaavaksi tekijäksi, jos tiettyjä pelin keskeisiä akseleita ei saada betonoitua.

Esimerkiksi ykköskärjen rakentamiseksi JymyJusseilla on useampikin vaihtoehto. Miska Mäkiviita ja Antton Peltomäki ovat molemmat potentiaalisia kärkimiehiä, Veeti Kettunen ottaa vastuulleen haastavan ykkösvaihdon purkamisen, mutta kolmoseksi on taas useampi vaihtoehto Kiteeltä hankitusta Matias Litmasesta alkaen.

Myös Toni Marjamäki voisi pelata kolmosena, vaikka hän on kahdella edellisellä kaudella ollutkin joukkueen tärkein numerolla lyövä kotiuttaja.

JymyJussit saa joka tapauksessa kaksi kärkeä ja on varmaa, että Vainionpää peluuttaa niitä molempia pelottomasti. Peluuttamista helpottaa se, että JymyJusseilla on sarjan heikomman kaartin mittapuulla mitattuna erinomainen jokeriosasto.

Lyöjäjokereista 20 vuotta juuri täyttänyt Aapo Hiltunen voi nousta jo tällä kaudella lyöjäjokereiden korkeimpaan eliittiin ja Markus Hallasuon kehityskäyrä on ollut myös nouseva. Etenijäjokeri Justus Teppo voisi jo nyt pelata melkein missä tahansa kärkiseurassa etenijäjokerina.

Vainionpään käsissä tällaisilla aseilla voi syntyä pahaa ja ennen kaikkea yllättävää jälkeä. Ottelu saattaa näyttää pitkään menetetyltä, mutta kun jyvä osuu kerran kohdalleen, silloin syntyy herkästi rumaa jälkeä. Siksi JymyJussit voi olla yksi kesän väriläiskäjoukkueista.

Vainionpäätä pidetään vanhanliiton pelinjohtajana ja toki hän sitä tänä prosenttipesäpallon aikana onkin. Vainionpää ymmärtää kuitenkin pelin lainalaisuudet ja sen, millaista peliä altavastaajajoukkueen on pelattava. Se tekee JymyJusseista arvaamattoman joukkueen.

Ulkona JymyJussien haavoittuvin kohta on takakenttä. Juuso Vuorenmäki on ilman muuta toinen koppari ja täyttää paikkansa, mutta toisen kopparin paikka on auki.

Lukkari Miika Keski-Petäjä on ilman muuta yksi JymyJussien kulmakivistä ja vaikka Keski-Petäjä loukkaantuisikin, Mäkiviita olisi erinomainen paikkaajaa.

Kokko ja Marjamäki on hyvä kaksikko etukentälle. Linjassa Kettunen ja Huotari muodostavat johtavan kaksikon ja heitä säestää hyvin Mäkiviita. Neljäs linjan paikka ratkeaa pitkälti sisäpelin ratkaisujen seurauksena.

Mäkiviita on pelannut talvella myös takakentällä, sillä JymyJusseilla riittää linjan pelaajia jopa kahteen polttolinjaan.

Arvio

JymyJussit on arvaamaton joukkue. Sen potentiaali riittää siihen, että se menee säälipleijareihin ja sieltä pudotuspeleihin, kuten viime kaudella, jolloin se pudotti säälipleijareissa sensaatiomaisesti Hyvinkään.

Toisaalta alakerran marginaalit kuuden heikoimman joukkueen kesken ovat pienet. Jos kausi alkaa sakata, matka putoamiskarsintaan ja jopa suoraan putoamiseen ei ole myöskään pitkä – eikä mahdoton.

Tulevaisuus

JymyJussien tilannetta ja sen taloudellista kamppailua on seurattu sydän kylmänä useamman vuoden ajan. On myös pohdittu, onko valta Seinäjoella siirtymässä tulevaisuudessa JymyJusseilta Maila-Jusseilla.

JymyJussit seisoo kuitenkin Ossi Viljasen johdolla edelleen omilla jaloillaan, eikä tilanne ole tästään muuttumassa. Vain JymyJussien mahdollinen putoaminen panisi pelin todennäköisesti uusiksi. Tai ainakin silloin pitäisi miettiä, miten seinäjokelainen edustuspesäpallo kannattaisi jatkossa rakentaa. Yhdessä vai erikseen?

JymyJussien joukkueessa on muutama pelaaja, joka on alleviivattu kärkiseurojen papereissa isommalla tussilla. Miika Keski-Petäjä on noussut vahvaksi ehdokkaaksi Sotkamon seuraavaksi lukkariksi, kun Aapo Komulainen lähtee tämän kauden jälkeen Manseen. Lyöjäjokeri Aapo Hiltusella olisi myös ottajia, mutta hänellä on sopimus kaudesta 2025, joten ainakaan helpolla Hiltunen ei JymyJusseista liikahda.

Myös Veeti Kettunen ja Justus Teppo olisivat haluttuja pelaajia muissa seuroissa. Toni Marjamäkeä on yritetty houkutella muihin seuroihin jo pitkään, mutta hän on pysynyt sitkeästi JymyJusseissa.

Aleksanteri Huotarin ja Veeti Kokon tilanne on auki, sillä molemmat ovat Sotkamon pelaajia ja Jymyssä seurataan kummankin kehittymistä suurennuslasille jo kautta 2025 silmällä pitäen.

Jos JymyJussit säilyttää sarjapaikkansa Superissa, sitä tuskin uhkaa mikään, vaikka joku pelaaja liikahtaisikin muihin seuroihin. Viime ja toissa syksy osoittivat, että JymyJussien uusi malli, jossa Viljanen vetää suuria linjoja ja Santeri Haipus vastaa joukkueen rakentamisesta, toimii yllättävänkin hyvin.