Kahden kolmosen taistelussa voi mestaruuden lisäksi ratketa Vuoden pesäpalloilijan valinta

Tuomas Jussila on valittu kolmesti Vuoden pesäpalloilijaksi - viimeksi viime kaudella.

Pesäpallo

Kahden kolmosen taistelussa voi mestaruuden lisäksi ratketa Vuoden pesäpalloilijan valinta

Pekka Arffman nostaa Elmeri Anttilan ja Tuomas Jussilan lauantaina alkavan finaalisarjan mielenkiintoisimmaksi taistelupariksi.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 10.9.2022 | KUVAT All Over Press

Vimpelin ja Mansen odotettu finaalisarja alkaa lauantaina. Pekka, ottelusarjassa on useita mielenkiintoisia taistelupareja, mutta minkä sinä nostaisit näistä mielenkiintoisimmaksi?

Kahden kolmosen eli Elmeri Anttilan ja Tuomas Jussilan välisen taistelun. Tietenkin tärkeimpänä panoksena molemmilla on Suomen mestaruus, mutta sen lisäksi tämä finaalisarja ratkaisee todennäköisesti sen, kumpi heistä valitaan Vuoden pesäpalloilijaksi.

Molemmat ovat sisäpelissä joukkueen tärkeimmät pelintekijät ja heillä molemmilla on myös vaihtotilanteissa iso läpilyöntiuhka. Kun marginaalit ovat ottelusarjassa pienet, näiden vaihtotilanteiden läpilyöntien merkitys voi olla todella merkittävä. Molemmat varmasti purkavat eteen tulevat vaihtotilanteet 70-80 prosentin varmuudella, mutta jos jompikumpi silpaisee vaihtotilanteissa kunnarin, se on iso plussa.

Vimpeli vs Manse and Cubs vs Giants. Pesäpallo and baseball. Play now at LeoVegas!

Ulkona molemmat ovat myös suuressa roolissa. Jussila pelaa aivan käsittämätön suurta tonttia ja yksi ottelusarjan isoista kysymyksistä on, miten paljon Vimpeli kiertää Jussilaa ja pystyykö se hyödyntämään Jussilan suurta tonttia esimerkiksi lyömällä saumoista.

Anttilan rooli kolmoskopparina on erilainen. Hän on osoittanut pallovarmuutensa, mutta yksi finaalisarjan avainkysymyksiä on, miten hän pystyy polttamaan Mansen kotiuttajien kumuroista.

Pidät siis Anttilaa ja Jussilaa myös vahvimpina ehdokkaina Vuoden pesäpalloilijoiksi?

Pidän. Toki Vuoden pesäpalloilijoiden valinnoissa kysymys ei ole aina välttämättä kysymys vuoden parhaan pesäpalloilijan valitsemista, vaan asiaan vaikuttavat muutkin tekijät. Yleensä kaava menee kuitenkin siten, että Vuoden pesäpalloilija tulee siitä joukkueesta, kumpi vie mestaruuden. Itse asiassa Jussila on viimeinen mestarijoukkueen ulkopuolelta valittu Vuoden pesäpalloilija, kun hänet valittiin pronssijoukkue Joensuusta Vuoden pesäpalloilijaksi 2015, jolloin Sotkamo voitti viidennen mestaruutensa peräkkäin. Tänä vuonna Vuoden pesäpalloilija löytyy joka tapauksessa  varmuudella jommastakummasta tämän syksyn finaalijoukkueesta.

Jos kysymys olisi puhtaasti vuoden parhaan pelaajan valinnasta, valitsisin Vuoden pesäpalloilijaksi loistokauden pelanneen Anttilan. Toki Jussilakin on pelannut jälleen uskomattoman kauden, mutta kun titteliä ei voi jakaa, valintani olisi Anttila.

Mutta Pesäpalloliitolla vaa’assa painaa jälleen mestaruus ja siksi valinta kohdistunee kaksikosta jompaankumpaan. Toki jos Anttila tai Jussila pelaisivat henkilökohtaisella tasolla huonot finaalit, silloin myös joku toinen pelaaja mestarijoukkueesta voisi nousta esille. Vimpelillä sellainen pelaaja olisi lähinnä Jukka-Pekka Vainionpää ja Mansella Henri Puputti