JYPin kaaoksen takana on paljon vakavampi asia kuin kymmenen ottelun tappioputki

JääkiekkoLiiga

JYPin kaaoksen takana on paljon vakavampi asia kuin kymmenen ottelun tappioputki

JYP on hävinnyt kymmenen ottelua putkeen. Samuel Savolaisen mukaan tappioputken takana on paljon huolestuttavampi asia.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 22.11.2021 | KUVAT All Over Press

JYP on tällä hetkellä peräti kymmenen ottelun tappioputkessa ja näissä otteluissa maaliero on synkeä 21-52. Samuel, mistä JYPissä oikein kiikastaa?
Kaikkein murheellisinta on joukkueen välinpitämätön ja kuriton ote kaukalossa. Joukkue tekee käsittämättömiä ja välinpitämättömiä virheitä kiekollisessa pelissä. Leikitään voitolla ja jokainen voi aistia pelikurin puutteen. Ja onhan se sanottava, että ei maalivahtipelikään ole ollut voittavaa. Kun JYP päätti lähteä kauteen Liigan nuorimmalla joukkueella, oli odotettavissa, ettei tästä kaudesta ole tulossa mitään juhlaa Kapernaumissa. Siksi olisi voinut olettaa, että joukkue olisi panostanut erityisesti maalivahtipeliin. Mutta Markus Ruusu ei ole nyt sellainen maalivahti, joka pystyy voittamaan pelejä. Eikä silti häntäkään voi ainoastaan syyttää.

Parhaat kertoimet Liigaan. Jokaiselle kierrokselle. Expektiltä!

JYP on Liigan nuorin joukkue. Onko JYP tehnyt virheen lähtiessään kauteen näin nuorella joukkueella?
Kun tuloksia katsoo, niin tietysti olisi helppoa sanoa, että kyllä. On kuitenkin ymmärrettävä, että JYPin talous on ollut todella tiukoilla ja nuorissa jo NHL-varatuissa ja tulevissa NHL-varatuissa voi piillä myös siemen kohentaa seuran taloutta reippaastikin. Yhdestäkin tulevasta uran ensimmäisestä NHL-sopimuksesta liigaseurat saavat noin 220 000–260 000 euron välimaastossa olevan rahallisen korvauksen. JYPissä on monia pelaajia, joilla on potentiaali saada NHL-sopimus ja jos niitä alkaa kilahdella, ne kilauttelevat talouttakin huomattavasti paremmalle tolalle. Siksi tätä valintaa voi myös ymmärtää.

Ja kun nuorella joukkueella on lähdetty liikkeelle, niin sitten nämä notkahdukset yksinkertaisesti pitää sietää. Mutta turha tässä on silti valehdella, etteikö se ajatus nousisi mieleen, että olisiko näin tehty, jos Liiga ei olisi suljettu sarja. Paljon huomiota on kohdistunut JYPin nuoriin, mutta olisi myös syytä katsoa esimerkiksi tukipilareiksi pestattujen joukkueen ulkomaalaishankintojen suuntaan, joista liian moni on pelannut alta arvostelun. Mutta kun niin moni alisuorittaa, pistäähän se katsomaan myös miehiä pelaajapenkin takana, eli valmennustiimiä.

Mitä pitäisi ajatella päävalmentaja Jukka Ahvenjärven asemasta joukkueessa? Nyt JYP siirsi Jukka Varmasen toisiin tehtäviin seuran sisällä ja uudeksi apuvalmentajaksi tulee Juha Juujärvi, mistä tämä liikku kertoo?
Jotainhan oli tehtävä, mutta riittääkö tämä muutos mihinkään, onkin toinen kysymys. Kun puhuin asiasta muutaman sisäpiiriläisen kanssa, moni tuntui ajattelevan hieman ilkikurisestikin, että ei mene aikaakaan, kun Juujärvestä tulee uusi päävalmentaja. Ja voihan siinä olla totuuden siemenkin, kukapa tietää.

Onhan se ihan selvää, että Ahvenjärvenkään asema voi olla erityisen vankalla pohjalla. Nämä tulokset ovat yleensä riittäneet potkuihin. Ei voi sanoa, että hän olisi onnistunut joukkueen päävalmentajana, kun joukkue pelaa niin ajoittain niin anteeksiantamattoman välinpitämättömästi kuin se pelaa. Jotenkin kun on katsellut Brad Lambertin oirehdintaa keskisormia myöten ja lukenut joukkueen sisältä tulevia lausuntoja, kuten Aleksi Salosen puheet ”e-junnu”-tason pelaamisesta ja virheistä, niin selvää on, että JYPissä on käsillä kaaos. Seurassa tarvitaan nyt johtajuutta saamaan aikaan kollektiivinen ryhtiliike.

Joakim Kemell loukkaantui ja on ollut sivussa peleistä, miten paljon hänen poissaolonsa näkyy?
Näkyyhän se, mutta jotenkin on kovin kuvaavaa, että JYP on niin paljon 17-vuotiaan nuoren varassa. Eihän sellainen tilanne pitäisi olla missään organisaatiossa. Mutta se kertoo siitä syvästä suosta, jossa JYP tällä hetkellä tarpoo. Upeasti pelannut Kemell on ainoa plusmerkkistä jääkiekkoa pelaava pelaaja. Ja kun mietitään JYPissä olevaa monia nuoria valtavan potentiaalisia pelaajia, on surkeaa, että he oppivat tällä hetkellä välinpitämättömille tavoille ja kuitenkin kyse on joukkueesta, jossa saattaa olla kaksi ensi kesänä korkealla menevää ensimmäisen kierroksen varausta ja joukkueessa on monia muitakin NHL-potentiaalia omaavaa pelaajaa, se on JYPissä se huolettavin tilanne ja paljon pahempi asia kuin karmeat tulokset.

Miten huolestuttava JYPin tilanne oikeastaan on?

Niin huolestuttavaa kuin JYPin tappioputki on, nuorten lahjakkuuksien kasvaminen tässä ympäristössä on vielä paljon huolestuttavampaa. Tällä hetkellä väkisin tulee mieleen, että pelaajat oppivat häviäville tavoille ja se ei ole hyvä tilanne näille pelaajille ja isommassa kuvassa suomalaiselle jääkiekolle.

Joukkueessa on niin paljon potentiaalia, että sitä ei pitäisi nyt tuhota. Kun katsoo esimerkiksi ajoittain Los Angeles Kingsin varaaman Samuel Heleniuksen pelaamista, sitä on jäänyt miettimään, mitä ihmettä on oikein tapahtunut. Murheellista on katsella JYPiä tällä hetkellä ja kriisi näyttää vain syventyvän, kun kahden viimeisen ottelun maaliero on käsittämätön 2-16. Kyllähän nämä ovat lukemia, jotka kertovat siitä, että tässä jamassa JYP ei ole tämän sarjan velvoittamalla tasolla.