Formula 1

Asiantuntija pistäisi formula ykkösten kohutun uudistuksen romukoppaan

Brasialian sprinttikisa osoitti ElmoTV:n F1-asiantuntijan Erkki Mustakarin mukaan jälleen sen, että sprinttikisat voitaisiin lopettaa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 5.11.2023 | KUVAT Red Bull Content Pool

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari olisi valmis luopumaan kokonaan formulaviikonloppuisin ajettavista sprinttikisoista.

Sprinttikisat tulivat formula ykkösiin kaudella 2020. Ne ovat jakaneet voimakkaasti mielipiteitä niin katsojien kuin kuljettajien keskuudessa. Yksi sprinttikisojen näkyvimmistä vastustajista kuljettajien keskuudessa on ollut Max Verstappen, kun taas esimerkiksi Lewis Hamilton on sanonut, että sprinttikisat tuovat tervetullutta vaihtelua kisaviikonloppuihin.

Tällä kaudella sprinttikisoja on ollut kuusi, joista kauden viimeinen ajettiin lauantaina Interlagosin radalla Brasiliassa.

Kisan voittoon ajoi lähtenyt Verstappen. Hän lähti kakkosruudusta, mutta ohitti jo lähtösuoralla paalulta lähteneen McLarenin Lando Norrisin.

Mustakarin mukaan Brasilian sprinttikisa oli kuvaava esimerkki siitä, kuinka tarpeeton koko kilpailumuoto on.

”Mitä Brasilian sprinttikisa tarjosi? Ei juuri mitään. Aika-ajoissa oli jotain pientä jännitettävää, mutta sprintti on lähinnä kuin puolentoista tunnin vapaa harjoitus, jossa nähdään missä kukin menee, kuka on hitain ja kuka nopein. Minusta tämä Liberty Median rakastama formaatti väljähdyttää koko F1-tuotetta”, Mustakari sanoo.

”Verstappen on kritisoinut sprinttikisaa ja ajaa kisat alta pois ilman suurempaa paloa. Heikki Kovalainen sanoi Viaplayn studiossa, että sprintti on väkisin tehtyä viihdettä, josta edes osanottajat eivät innostu. Olen samaa mieltä Heikin kanssa. Miksi ja ketä varten näitä sprinttikisoja järjestetään?”

Mustakarin mukaan F1-kisaviikonloppujen määrä on muutenkin jo niin korkea, ettei keinotekoisia lisäosia tarvita.

”Näillä kisamäärillä viikonloppujen sisälle ei tarvita kahta kisaa. Kun GP lopulta sunnuntaina koittaa, on katsojillakin usein jo maha jo täysi. Kisaviikonloppuja pitäisi mieluumminkin tiivistää. Kisaviikonloput voitaisiin vapaine harjoituksineen järjestä hyvin kahdessa päivässä, lauantaina ja sunnuntaina.”

”Jos viikonloppuihin halutaan lisää säpinää, olisi pohdittava muunlaisia uudistuksia kuin turhanpäiväisen sprinttikisan ajattamista. Yksi tällainen keino voisi esimerkiksi olla poistaa avattavat takasiivet ja tuoda niiden tilalle vanhat kunnon välitankkaukset. Formula ykkösten haasteena ei ole kilpailujen määrä, vaan se, mitä kilpailujen sisällä tapahtuu”, Mustakari sanoo.