Formula 1

Paineet kasvavat Valtteri Bottaksen kattilassa – Brasiliassa pakko onnistua

Valtteri Bottaksen oma sijoittuminen MM-sarjassa on enää kosmetiikkaa, mutta valmistajien MM-sarjassa Alfa Romeo huutaa lisää pisteitä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 2.11.2023 | KUVAT Alfa Romeo Media

Valtteri Bottaksen ja Alfa Romeon kausi on ollut odotettua heikompi. Jäljellä on enää kolme osakilpailua ja Alfa Romeo putosi Meksikon kisan jälkeen valmistajien sarjassa neljän pinnan päähän jumbosijasta. Brasiliassa ajetaan viikonloppuna kauden viimeinen sprintti. Bottaksen on lähes pakko onnistua.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakarin mukaan sprintti voi tällä kertaa jopa auttaa Bottasta.

”En todellakaan ole mikään sprinttiformaatin fani, mutta tällä kertaa näen, että siitä voi olla jopa apua Bottakselle, joka jahtaa kuumeisesti pisteitä tallilleen. Viikonlopun ainoa tavoite Alfa Romeolle on nousta uudelleen AlphaTaurista ohi valmistajien sarjassa”, Mustakari sanoo.

”Sprintissä on tyrkyllä omat pisteensä ja GP:ssä sitten omat pisteensä. On kaksi mahdollisuutta onnistua. Bottas väläytti Meksikon kisan aika-ajossa, että joitain mahdollisuuksia voisi olla. Kisassa hän pilasi tsääsinsä kolarilla Lance Strollin kanssa, mutta nyt hänen on aivan pakko osata hyödyntää ihan kaikki ne pienetkin asiat, jolla Alfa Romeosta saadaan edes piirun kilpailukykyisempi.”

”Olen paljon harmitellut Bottaksen tilannetta, mutta kaikissa lopuissa kisoissa hänellä on oikeastaan pakkonäytön paikka. Ja sama koskee Guanyu Zhouta, jos kaksikko mielii vielä nostaa tallin sarjassa ylöspäin.”

Bottas on sanonut viihtyvänsä ikonisella Interlagosin radalla. Hän on parhaimmillaan ajanut Brasiliassa toiseksi.

”Alfa Romeon nousun tulppana saattaa kuitenkin olla muuan australialaiskuski. AlphaTaurin Daniel Ricciardo ajoi kauden parhaan sijansa Meksikossa, otti kuusi pistettä ja nosti tallinsa Alfa Romeon ohi valmistajien listauksessa. Brasiliassa Ricciardo on ollut useasti aiemmin kympin sakissa.”

Brasilian GP tunnetaan vaihtelevasta säästä. Tällä hetkellä sääkartalla näkyy muutama sadepisarakin.

”Kaikki kuskit aina sanovat, että auton säätöpuolella kärsitään, kun vapaat harjoitukset ovat vähissä, mutta tältä radalta löytyy dataa runsaasti aiemmilta vuosilta. Rata on tuttu talleille. Hyvät perussäädöt pitäisi löytyä aika pian, vaikka autot ja renkaat ovat tietysti erilaisia vuosi vuodelta. Sää voi vaihdella nopeastikin Interlagosilla ja siihen pitää aina varautua.”

”Bottasta ei välttämättä kannata tituleerata miksikään sadesään erikoisekspertiksi, mutta kyllä hän märällä radalla ajaa osaa. Sadesää myös tasoittaa hieman eroa kärkiautojen ja muiden välillä sekä tuo yllätysmomentin. Huonommalla autolla kuljettajan taidot ovat myös isommassa roolissa. Sadekin voisi siis sataa Bottaksen laariin.”