JYPin peräpää vuotaa kuin seula – näihin pelaajiin jyväskyläläisten konttaus henkilöityy

Sami Niku kuskaa kiekkoa takatukka hulmuten. Nikun pelaamisessa on kuitenkin rutkasti petrattavaa.

JääkiekkoLiiga

JYPin peräpää vuotaa kuin seula – näihin pelaajiin jyväskyläläisten konttaus henkilöityy

JYP haki organisaationsa suunnalle käännöstä valmennusmuutoksilla, kun Jukka Rautakorpi nousi penkin taakse. Myös muutokset pelaajistossa nostivat odotuksia, mutta moni huippupelaaja vaikuttaa nyt sopimattomalta Rautakorven sapluunaan.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 3.11.2022 | KUVAT All Over Press

Aiempaa kovemmin odotuksin kauteen lähtenyt JYP löytyy Liigan sarjataulukosta toiseksi viimeiseltä sijalta. Kun lähes kolmannes runkosarjaa on takana, JYP on kerännyt vain hiuksen hienosti yli pisteen per ottelu.

Kiekkoja menee omiin enemmän kuin millään muulla joukkueella. Päästettyjä maaleja on 64, kun pelattuja otteluja on 19. Se tekee päästettyjen maalien keskiarvoksi vähämaaliseen Liigaan kylmäävän 3,4 maalia per ottelu.

Luvut ovat hämmentävän heikkoja, kun ottaa vielä huomioon, kuinka tarkka päävalmentaja Jukka Rautakorpi on siitä, ettei puolustuspelaaminen saa vuotaa. JYP onkin pelillisesti esiintynyt ajoittain ihan mallikkaastikin, menettäen kuitenkin pisteitä otteluiden ratkaisuhetkillä.

JYP ei ole onnistunut tappamaan pelejä riittävän tylysti. Siksi onkin erityisen oleellista ottaa tarkasteluun eräitä JYPin menestyksen kannalta merkittäviä pelaajia.

Joukkueen nimekkäin hankinta Sami Niku on alkukauden kritiikin jälkeen saanut mediassa pääasiassa kehuja parantuneista otteistaan. Kiekollisen puolustajan tehokkuus onkin parantunut vaisujen ensimmäisten pelien jälkeen ja hän löytyykin puolustajien pistepörssin piikkipaikalta.

Teholukema on kuitenkin miinuksen puolella kolmen pykälän verran.

Nikun pelaaminen tasaviisikoin on ongelmallista. Yli 22 minuuttia per peli kellottava puolustaja tuntuu pelaavan eri peliä kuin JYPin muut puolustajat.

NHL:ssäkin marinoitunut Niku ei tee valintoja, joita peli pyytää. Vaikka puolustajan valinta nostaa itse kiekko kuljettamalla keskialueelle avaussyötön sijaan ei ole välttämättä kategorisesti väärä valinta, tekee Niku sen valinnan aivan liian usein.

Se tekee JYPin hyökkäyspelaamisesta heikompaa ja näin joukkue joutuu myös puolustamaan huonommista asemista, kun kiekkoja hukkuu väärille alueille.

Aivan elokuun lopulla JYPiin hankittu meritoitunut AHL-puolustaja Josh Teves on vielä räikeämpi esimerkki, kuinka suomalaisen pelin ymmärtäminen on retuperällä. Tehotilasto on 11 merkintää pakkasen puolella.

Viimehetken hankintojen jälkeenkin JYPin puolustus näyttää ohuelta. Tulee mieleen, tiedettiinkö Tevesistä hankintahetkellä riittävästi, vai oliko kyseessä paniikkiratkaisu, kun jotenkin puolustusta piti uskottavuussyistä täydentää?

Ei puhtaita papereita myöskään maalivahdille ja hyökkääjille

Hyökkäyksen piti olla JYPin vahvuus ja sieltä suurimmat onnistujat Jerry Turkulaisen johdolla löytyvätkin. Kuitenkin myös epäonnistujia on.

Joakim Kemell on mielenkiintoinen tapaus. Nashville Predatorsin sopimuspelaaja ja ykköskierroksen varaus on osunut maalipuiden väliin kelvolliset seitsemän kertaa, mutta pelissä on yhä paljon puutteita.

Kemell sortuu ajoittain melkoisiin juniorikiekkoilijan pelivalintoihin. Peli hidastuu tai kääntyy usein keskialueella, kun Kemell pakottaa pidempiä kuljetuksia tai vaikeita syöttöjä.

Teholukema on hälyttävästi 13 pykälää pakkasella. Kemellin kohdalla on todella kysyttävä, ovatko viime syksyn kaltaiset tulikuumat maalintekojaksot aiheuttaneet illuusion pelaajan todelliseen tasoon liittyen?

Suoraan on myös sanottava, ettei maalivahtiosasto ole JYPissä onnistunut. Viimeiset kaudet HPK:ssa edukseen esiintynyt ykkösvahdiksi hankittu Eetu Laurikainen on tilastojen valossa ollut heikko yli kolme maalia per ottelu päästäneenä ja alle 88 prosentin varmuudella kiekkoja torjuneena.