Kaapo Kakko on risteyksessä, josta voi kääntyä suuruuteen tai jäädä keskinkertaisuuteen

Kaapo Kakolla starttaa jo neljäs kausi NHL:ssä. Nyt aletaan vaatia tuloksia eikä vain potentiaalia.

JääkiekkoNHL

Kaapo Kakko on risteyksessä, josta voi kääntyä suuruuteen tai jäädä keskinkertaisuuteen

ElmoTV julkaisee NHL-kauden alla arvioita suomalaisista pelaajista, joilla on ensi kaudella iso näytön paikka. Ensimmäisenä vuorossa on New York Rangersin hyökkääjä Kaapo Kakko.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 4.10.2022 | KUVAT All Over Press

Kaapo Kakko

Historia

Kaapo Kakko on ollut viime vuosien kirkkaimpia suomalaisia superlupauksia, jonka harteille on ladattu kovia odotuksia jo nuoresta pitäen. Kakon globaaleistakin odotusarvoista kertoo jo se, että hän jakaa NHL-varausnumerollaan kaksi ”Suomen ennätystä” yhdessä Kari Lehtosen, Aleksander Barkovin ja Patrik Laineen kanssa.

Kakko nousi esille myös vuonna 2019 MM-kisoissa Suomen voittaessa kultaa. Kakko nousi esiin kuitenkin vain alkusarjassa, mutta katosi pudotuspeleissä kuvasta.

NHL:ssä puolestaan  Kakon ura ei ole lähtenyt vielä lentoon. Hänen tehokkain kautensa on edelleen tulokaskausi, jonka aikana syntyi 23 tehopistettä. Viime kausi oli loukkaantumisten sävyttämä, sillä Kakko pelasi runkosarjassa vain 43 ottelua ja sai aikaan kovin vaatimattomat tehot 7+11.

Ylipäätään runkosarjassa 157 pelaamassaan ottelussa syntyneitä 58 pistettä voi pitää pettymyksenä Kakon osalta. Huolestuttavaa viime kevään pudotuspeleissä oli myös se, että Kakko koki katsomokomennuksen. Se osoittaa, että asema ja luotto joukkueessa ei ole päävalmentaja Gerard Gallantin silmissä ratkaisuotteluissa kovinkaan vahva.

Lähtökohta

Ennen kesän 2019 varaustilaisuutta käytiin kuumaa debattia siitä kumpi tulisi varata ensimmäisenä: Kakko vai New Jersey Devilsiin ensimmäisenä lopulta varattu Jack Hughes.

Suomessa jopa hämmästeltiin 2019 MM-kisojen alkusarjassa, miten Kakko muka olisi Hughesia heikompi pelaaja. NHL:ssä ei kuitenkaan varaustilaisuudessa katsota vain pelaajan minkäkin hetken nykytasoa vaan myös pidempää kehityskaarta.

Tällä hetkellä vaakakuppi onkin kallistunut raa’asti kallelleen Hughesin puoleen. Ensimmäiset kolme kautta ovat osoittaneet, että Hughes on ollut näistä kahdesta pelaajasta selvästi parempi. Hughes otti viime kaudella mahtiloikan kehityksessään ja latoi heikossa Devilsissä 49 ottelussa peräti 56 tehopistettä.

Kakolta sellainen kehitysloikka on yhä ottamatta. Se näkyy monella mittarilla, mutta myös  palkkakuitissa. Hughesin keskiarvokausiansiot ovat jo kahdeksan miljoonaa dollaria, kun taas Kakolla lukema on 2,1 miljoonaa.

Kakolta odotetaankin tällä kaudella valtavaa tasonnostoa. Nyt on edessä se kausi, jolloin nuorelta mieheltä odotetaan jo aivan erilaista tasoa ja tuloksentekokykyä kuin mitä tahan saakka on nähty.

Kakko saa varmasti mahdollisuuden näyttää, mutta nyt se mahdollisuus täytyy käyttää.

Odotukset

New York Rangersilla on monia hyviä rakennuspalikoita ensi kaudeksi. Supertähtiluokan tehopistelukemiin kykenee hyökkääjistä esimerkiksi Artemi Panarin, Mika Zibanejad ja Chris Kreider sekä puolustaja Adam Fox. Puolustuksessa löytyy Jacob Trouban kaltainen jämäkkä huippupakki ja maalivahti Igor Shestjorkinia pidetään tällä hetkellä maailman parhaana maalivahtina. Shestjorkin valittiinkin viime kaudella NHL:n parhaaksi maalivahdiksi.

Materiaalin katto määrittää kuitenkin NHL:ssä vain sen, mihin joukkue voi yltää, mutta materiaalin alemmat kerrokset sen, mihin joukkue voi pahimmillaan kompuroida.

Rangersin menestystoiveiden kannalta katseet ovatkin kiinnittyneet New York Rangersin nuorempiin pelaajiin. He määrittävät myös pitkälti sitä miten hyvä ja laaja materiaali Rangersissa lopulta onkaan. Ensimmäisenä kaikista pelaajista vuonna 2020 varatun Alexis Lafrenieren ja 2017 ykköskierroksen varaus Filip Chytililta sekä Kakolta odotetaankin isoja harppauksia eteenpäin. Myös Vitali Kravtsovia on syytä tarkkailla.

Jos nuoremman sukupolven pelaajien kehitys toteutuu toivotulla tavalla ja kärkinimet saavat taustalta kovan luokan tuloksentekotukea, Rangers voi nousta itäisessä konferenssissa jopa aivan terävimmän kärjen joukkueeksi. Siksi Kakonkin yllä on valtava suurennuslasi.

Kehityskohdat

Kaapo Kakon tulokaskausi NHL:ssä on toistaiseksi tehopisteissä mitattuna hänen uransa tehokkain, mutta paljasti myös sen, että Kakko oli NHL:ään vielä täydellinen raakile kokonaisvaltaisen pelaamisensa kautta. Hänen plusmiinustilastonsa -26 oli painajaismaisen kauheaa katsottavaa ja lukema oli tuolla kaudella paitsi Rangersin ylivoimaisesti huonoin myös koko NHL:n kahdeksanneksi huonoin.

Kakko on kehittynyt luotettavuudeltaan ja on saanut käännettyä lukemansa niukasti plussan puolelle. Hän on ymmärtänyt paremmin olla rakastamatta kiekkoa liikaa, vaan luopumaan siitä järkevämmin ja oppinut NHL-pelin lainalaisuuksia sijoittumiseltaan, tekemään syötönkatkoja ja kiekottomassa pelaamisessaan. Kehittyneet tilastot osoittavat Kakon ottaneen askeleita huomattavasti viisikkopelaamisessa eteenpäin ja tekemään sitä, mitä peli pyytää tekemään.

Mutta vaikka kuinka tämänkaltaista kehitystä arvostaisi, ei Kakkoa ole varattu NHL:ään miksikään perinteiseksi kahden suunnan pelaajaksi, vaan kovan luokan tulosta tekeväksi pelaajaksi.

Pistemäärät ovat auttamatta olleet aivan liian alhaisia, koska parempia puolustuspelin osaajia on kuitenkin NHL pullollaan.

Analyysi

Kakon potentiaali on hyvin jokaisella suomalaisella tiedossa, mutta jossain kohtaa potentiaalin on muututtava lihaksi ja vereksi myös tuloksenteon kannalta.

On silti tärkeää muistaa, että Kakko on pelaajana vasta 21-vuotias. Mitään ei ole menetetty, mutta kun Kakon kaltaiselta pelaajalta odotetaan tehoja, ei puolustuspelin kehittymistä voi liikaa jäädä ihailemaan, vaikka se tukevampaa pohjaa pelaamiselle antaakin kun mietitään lauseen ”mitä paremmin puolustat, sen paremmin hyökkäät” syvintä olemusta.

Kakko on kuitenkin pelannut jo kolme kautta NHL:ssä, joten kehitysaskeleita on syytä odottaa ja niitä olisi tultavakin. Sillä vaikka puolustuspeli on kehittynyt, on Kakon markkina-arvo laskenut. Vaikka Kakon kiekonsuojaaminen pienessä kaukalossa on kehittynyt, hän on fysiikaltaan edelleen vielä raakile, sillä ajoittain Kakolta on liian helppoa ottaa peliväline pois.

Jos hieman kärjistää, tämä kausi tulee näyttämään entistä selkeämmin sitä, onko Kakosta tulossa NHL:ssä Jesse Puljujärven kaltainen odotusriman alle hyppääjä vai ottaako hän askeleita kohti supertähtiluokkaa. Aikaa kypsymiselle on annettu ja kaikki mahdollisuudet nousta hierarkiassa on varmasti olemassa. Rangersin oikeiden laitahyökkääjien kalustossa. Mutta yhtä selvää on, että tulosta pitää tulla tai on vaarana ennemmin tai myöhemmin myös se, että Rangers nostaa kätensä pystyyn ja tekee Kakosta kauppatavaraa.

Nyt tarvitaan selkeä kehitysloikka kohti uutta tasoa. Mika Zibanejadin tai Vincent Trocheckin johtamiin ketjuihin olisi päästävä väkisin ja pysyttävä siinä kynsin hampain koko kauden. Pallo on nyt Kakon käsissä.