F1-varikoilla muhii kuuma kysymys: Palaako Mercedes terävimpään kärkeen?

Lewis Hamilton ja Mercedeksen F1-talli janoaa paluuta kärkijoukkoihin.

Formula 1

F1-varikoilla muhii kuuma kysymys: Palaako Mercedes terävimpään kärkeen?

F1-kauden alla voimasuhteet ovat vielä hahmottumatta. Mikä on viime kaudella sukeltaneen Mercedeksen iskukyky? Erkki Mustakari avaa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 2.3.2023 | KUVAT xBEAUTIFULxSPORTS / Erlhofx / All Over Press

Mercedeksen viime F1-kausi oli vaikea.

Talli ei onnistunut aerodynaamisissa uudistuksissaan alkuunkaan ja auto pomppi kesän läpi kaikilla radoilla aiheuttaen päänvaivaa kuskeille ja insinööreille. Pomppimista saatiin jo kauden aikana hieman kuriin, mutta ongelma on vienyt kehitysosastolla aikaa myös talvikuukausina.

Nyt kuuma kysymys hakeekin vastausta: Onko Mersu palaamassa terävimpään kärkeen vai ei?

”Bahrainin talvitestiviikonloppuna Mercedeksellä oli monia ongelmia, mutta pomppiminen oli aikalailla kurissa. George Russellin ajovuorolla autoon tuli kuitenkin hydrauliikkavika ja auto kärrättiin radan reunalta takaisin varikolle, lisäksi oli ongelmia ylikuumenevien renkaiden kanssa ja balanssivaikeuksia”, F1-asiantuntija Erkki Mustakari pohtii.”Tallin kuskit pysyivät aika positiivisella mielellä ainakin ulospäin. Niin Lewis Hamilton kuin Russell kommentoivat medialle, että eteenpäin on menty ja ratkaisuja löydetty.”

 

Ongelmat täytyy korjata

Viime kaudella Mercedeksellä voitettiin vain yksi kisa. George Russell voitti Sao Paolon sensaatiomaisen kilpailun, johon paalulta starttasi yllättäen Haasin Kevin Magnussen. Valmistajien sarjassa Mercedes jäi lopulta katastrofaalisesti kolmanneksi, kun edelle rynnivät Red Bull ja Ferrari. Mercedes oli pitänyt valmistajien ykköspaikkaa hallussaan kuitenkin kaudesta 2014 asti.

Kuljettajien sarjassa George Russell oli viime kaudella neljäs ja Lewis Hamilton vasta kuudes.”Toiset onnistuvat Mercedestä paremmin massiivisen aerodynaamisen muutoksen toteutuksessa ja vaikka tallissa yritettiin kuumeisesti koko alkukausi korjata ongelmaa, se vaivasi jollain tavalla ihan loppuun asti.””Tämä on edelleen haasteellinen ja kipeä asia tallille.”

 

Paluu kärkiryhmään?

38-vuotias Lewis Hamilton löysi vielä motivaatiota jatkaa pitkää uraansa katastrofikauden jälkeen.”Onhan tässä sekin puoli, että tällaisen vaikean ongelman selvittäminen ja tallin nostaminen jälleen voittajaksi, on myös mielenkiintoinen tehtävä, niin insinööreille kuin kuskeillekin. Mutta palkintoa ei tule, ellei siinä onnistuta.””Ensimmäinen GP tulevana viikonloppuna kertoo paljon siitä, missä kunnossa Mercedes oikeasti on. Alku voi olla takkuinen, mutta itse uskon Mercedeksen taistelevan jälleen visusti kärkiryhmässä.”