Kaikki katseet ja kamerat ovat illalla jälleen MM-kisojen suurimmassa draamakuninkaassa

Kaikki kamerat ovat jälleen Cristiano Ronaldossa. Pelasi hän tai vaikka vain istuu.

Jalkapallon MM2022

Kaikki katseet ja kamerat ovat illalla jälleen MM-kisojen suurimmassa draamakuninkaassa

Portugali kohtaa lauantaina taktisesti ikävän Marokon. Nähdäänkö Qatarissa jälleen yllätys? Draaman takaa yksistään jo Cristiano Ronaldo.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 10.12.2022 | KUVAT All Over Press

Puolivälierä: Marokko-Portugali

Klo 17.00 (TV2)

Jalkapallon MM-kisoissa nähtiin perjantaina uskomatonta draamaa. Odotusarvo tähänkin iltaan on kova.

Marokko on ison haasteen edessä kohdatessaan Portugalin päivän ensimmäisessä puolivälierässä. Kroatian tapaan Marokon suoritusta määrittää paljon se, miten joukkue pystyy suoriutumaan fyysisestä näkökulmasta rankan Espanja-ottelun jälkeen.

Tämän lisäksi Achraf Hakimin pelaaminen ottelussa on epävarmaa. Marokko lähtee varmastikin tutulla pelisuunnitelmalla otteluun eli tiiviillä oman kenttäpuoliskon blokillaan, jota Espanja ei kyennyt murtamaan. Toinen ase, jonka kanssa Espanjalla oli vaikeaa, oli Marokon fyysinen peli.

Portugalin on löydettävä keinot päästä Marokon korkealla olevan puolustuslinjan taakse, eikä hakata päätänsä seinään pelaamalla vain Marokon puolustuslinjan etupuolella.

Hyökkäyssuuntaan Marokko panostaa nopeisiin hyökkäyksiin ja se tarvitsisi epätoivoisesti maalia erikoistilanteista.

Portugali laittoi Sveitsiä vastaan pystyyn todellisen ilotulituksen. Cristiano Ronaldon tilalla pelannut Goncalo Ramos toi joukkueeseen selvän lisävaihteen. Ramos jatkaa varmastikin avauksessa ja Ronaldon panos otteluun nähdään mahdollisesti vaihdosta.

Ronaldon tilanteesta riittää puhetta. Vaikka hän on kiistatta yksi kaikkien aikojen pelaajista, hän ei ymmärrettävästi ole enää 37-vuotiaana menneiden vuosien tasolla. Se on tullut Ronaldolle itselleen ja monelle muulle ihmeen suurena yllätyksenä ja nyt tämän tilanteen kanssa kipuillaan sitten porukalla.

Sen sijaan, että Ronaldo keskittyisi tekemään sen, mitä pystyy joukkueensa eteen tekemään, hän vaikuttaa miettivän ainoastaan seuraavaa maaliaan, ikään kuin se maali taas määrittäisi hänet pelaajana taas sinne kukkulan huipulle. Portugali voi edelleen saada CR7:sta lisäarvoa turnauksessa, mutta se vaatii Ronaldolta edelleenkin kylmien faktojen tunnustamista ja keskittymistä olennaiseen.

Kokoonpanot

Portugalilla ei ole loukkaantumishuolia, mutta Marokolla on. Achraf Hakimin lisäksi myöskään Nayef Aguerdin pelaaminen ottelussa ei ole satavarmaa.

Arvio

En enää tiedä, uskaltaako näissä kisoissa ennakoida jatkoon menijää, mutta loogisesti ajateltuna Portugali menee jatkoon. Joukkueiden tasoero on yksinkertaisesti vain liian suuri. Lisäksi Marokko on fyysisesti väsyneempi.

Portugalilta tarvitaan paljon töitä voiton eteen, sillä Marokko on vastustajan kanssa taktisesti ikävä joukkue. Aikainen maali Portugalille saattaisi sekoittaa Marokon pakan. Muutenkin ottelusta saattaa muodostua hyvin kuuma varsinkin siinä vaiheessa, jos Portugali näyttää voittavan ottelun.