Antti Pennasella on perustellut syyt näpäyttää Suomi-kiekon kohulupausta

JYPin Brad Lambert on tehnyt tällä kaudella yhden maalin ja antanut yhden maalisyötön Liigassa.

JääkiekkoLeijonat

Antti Pennasella on perustellut syyt näpäyttää Suomi-kiekon kohulupausta

Brad Lambert ei mahtunut Antti Pennasen Nuorten Leijonien ykkösmiehistöön. Samuel Savolaisen mukaan ratkaisu on perusteltu.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 1.11.2021 | KUVAT All Over Press

Jääkiekkoliiton suunnalta julkaistiin maajoukkueturnauksien kokoonpanoja. Suurin huomio kuitenkin kohdistui siihen, että NHL:n varauslistoilla korkealle sijoitettu Brad Lambert ei ole mukana Antti Pennasen ykkösryhmässä – vaan on Nuorten Leijonien haastajaryhmässä. Samuel, se taitaa olla aikamoinen yllätys?
Onko se lopulta yllätys? Tällä hetkellä kaikki JYPin pelejä seuranneet ovat nähneet Lambertin suorittamiseen liittyvät ongelmat. Nuorella miehellä on kova halu näyttää, mutta se halu ei kanavoidu täysin oikein tällä hetkellä. Eli pelaako Lambert viisikolle vai yksilönä? Hän pakottaa ratkaisujaan ja peli menee puskemiseksi. Tulosta on tullut kovin vähän. On se reilua tai ei, kontrasti kasvaa, kun saman ikäluokan pelaaja Joakim Kemell takoo tuollaista jälkeä käytännössä illasta toiseen samassa seurassa.

Liiga, NHL – kaikki! Ja kaikkeen kiekkoon parhaat kertoimet Expektiltä!

Sitä taustaa vasten tämä ei ole yllätys. Tietysti se takaportti Lambertilla on olemassa, että jos JYPin paidassa loukkaantunut Joakim Kemellin vamma osoittautuu sellaiseksi, että hän ei pysty Ruotsin turnauksessa pelaamaan, sitten tilalle tarvitaan uusi mies. Voihan se uusi mies sellaisessa tilanteessa olla Lambertkin, kuka tietää.

Lambertin jääminen haastajaryhmään on herättänyt Pohjois-Amerikassakin huomiota. Mitä tämä voi tarkoittaa Lambertin NHL-varauksen kannalta?
Tuskin kukaan suomalainen jääkiekkoihminen voi välttyä siltä ajatukselta, että tässä ei olisi jonkinlainen Aatu Räty osa kaksi menossa. Mutta ei tässä Lambertin osalta vielä ole mitään menetetty. Haasteet ja vaikeudet kuuluvat huippu-urheiluun – ja nyt pallo, tai kiekko, on Lambertin kentällä. Jos hän pystyy todistamaan, että hän kuuluu MM-kisoihin, sitten pitää laittaa näyttö päälle. Tämä on ihan normaalia kasvamista piinkovaksi ammattilaisurheilijaksi. Rima on nyt asetettu ja vielä hän ei ole sen yli hypännyt.

Samalla täytyy muistaa, että ei Lambertin korkea potentiaali ole minnekään kadonnut. Nyt kuitenkin mitataan nuorta miestä, että miten hän tämän pienen alamäen kestää ja sietää ja pystyykö hän kääntämään tilanteen voitokseen. Varmasti myös JYPissä mietitään parhaillaan, että miten tässä tilanteessa se voisi parhaiten ohjata ja auttaa pelaajaa selättämään haasteet.

Mennään suoraan asiaan: Olisiko Antti Pennasen pitänyt valita Lambert haastajaryhmän sijaan ykköskorin joukkueeseensa?
Pidän Pennasen ratkaisua täysin oikeudenmukaisena. Moni hyökkääjä on nostanut tasoaan tälle kaudelle, eikä tässä ainakaan mistään oikeusmurhasta puhuta. Taso on sen verran hyvä, että kisoihin pääseminen vaatii pelaajalta todella paljon. Nykytaso ratkaisee, ei jokin havainnekuva tulevasta tasosta ja nyt Pennasella on kovemmassa iskussa rooleihinsa pelaajia valittavana.

Nappaa tästä LeoVegasin korotettu erikoiskerroin Tel Aviv-HJK-matsiin ja uusille pelaajille jopa 100 euron ilmaisveto! 

Pennasen ja maajoukkuevalmentajan tehtävä ei ole miettiä, miten pelaajien varausnumero olisi paras mahdollinen, vaan miten hänen joukkueensa voittaa pelejä. Ja ihan pelkkää ruusuilla tanssimista ei viime MM-kisoissa Lambertin pelaaminen ollut Pennasen johdolla. Muistamme hyvin, miten Pennanen peräänkuulutti, että Lambertin on parannettava joukkuepelitaitojaan. Ei tässä tarvitse mikään ajatustenlukija olla, että siitä kiikastaa nytkin.

Maanantaina nimettiin myös Leijonien joukkue Helsingin turnaukseen. Oliko valinnoissa jotain, joka iski sinulla silmään?

Hurjaa jälkeä viime vuosina tehnyt Teemu Hartikainen olisi ollut hienoa nähdä joukkueessa ketjukavereidensa Sakari Mannisen ja Markus Granlundin kanssa. Kyseessä on kuitenkin ollut viime vuosina KHL:n parhaita vitjoja.

Yksi tarina joukkueessa on myös 28-vuotias Heikki Liedes, joka lähti Kouvolaan mittaamaan itseään kiekollisemmassa tulosvastuuroolissa ja ainakin toistaiseksi tulos on ollut kovaa. Oma maaliennätys Liigassa kun syntyi jo lokakuussa. Se on hyvä osoitus kaikille, että kehittyä voi myöhemmälläkin iällä. Liedes oli junioreissa maalintekijä, mutta saadakseen jalansijaa Liigassa hän on ottanut roolipelaajan aseman. Nyt hän on vihdoin päässyt sensaatio-KooKoossa esiin. Ja palkinto on nyt hieno leijonapaidan muodossa.

Ehkä myös se iskee silmään, että SaiPassakin on tehty hyvää työtä – ovathan Ville Petman ja Niclas Westerholm remmissä tekemässä debyyttejään.

Erityisellä mielenkiinnolla seuraan varmasti myös Sveitsissä tehokkaasti esiintyneiden Sami Vatasen ja Valtteri Filppulan otteita Leijona-paidassa.