Kaikkien aikojen suomalaisesta jääkiekkoilijoista ei tarvitse äänestää – tässä TOP10

Teemu Selänne on kaikkein aikojen suomalainen jääkiekkoilija.

JääkiekkoLeijonatNHL

Kaikkien aikojen suomalaisesta jääkiekkoilijoista ei tarvitse äänestää – tässä TOP10

Tiistaseura istahti tällä kertaa pohtimaan, ketkä ovat kaikkien aikojen parhaat suomalaiset jääkiekkoilijat. Tässä TOP10.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 23.4.2024 | KUVAT Bridget Samuels

Suomen kaikkien aikojen jääkiekkoilijat

1. Teemu Selänne

Teemu Selänne on kaikkien aikojen suomalainen maalintekijä – ja kaikkien aikojen jääkiekkoilija. Jokereiden kultapoika rikkoi NHL:n tuloskaudellaan Winnipeg Jetsissä 1992-1993 tulokaspelaajien yhden kauden maali- ja piste-ennätyksen tehtailemalla 76 maalia ja antamalla 56 maalisyöttöä. Hän ylitti urallaan 100 tehopisteen rajan kolmesti.

Selänne pelasi urallaan 1451 NHL-ottelua ja teki niissä hurjat 684 maalia ja antoi 773 maalisyöttöä. Tehopisteitä Selänne kirjasi 1457. Selänne on edelleen kaikkien aikojen kolmanneksi eniten tehopisteitä ja neljänneksi eniten maaleja tehnyt eurooppalainen pelaaja NHL:ssä.

Selänne sai uralleen viimeinkin ansaitsemansa kruunun voittaessaan vuonna 2007 Stanley Cupin Anaheimissa.

Leijonissa kovin saavutus oli Naganon olympialaisten MM-pronssi 1998. Selänne saavutti Leijonissa myös kaksi muuta olympiapronssia ja MM-kisoissa yhden pronssin. Lisäksi Selänne voitti vuoden 2004 maailmancupissa hopeaa. Selänne oli Jokereiden kevään 1992 mestarijoukkueen tärkein pelaaja.

2. Jari Kurri

Jari Kurri oli ensimmäinen todellinen suomalainen supertähti NHL:ssä. Hän muodosti kaikkien aikojen suurimman ja kauneimman, Wayne Gretzkyn, kanssa NHL:n tehokkaimman tutkaparin ja Edmonton Oilersin voittavan akselin ytimen.

Kurri voitti Edmontonissa viisi kertaa Stanley Cupin ja hänet aateloitiin ensimmäisenä suomalaispelaajan NHL:n Hockey Hall of Fameen.

Kurri pelasi 1251 NHL-ottelua, joissa hän teki 601 maalia ja kirjasi 797 syöttöpistettä. Hän on edelleen 1398 tehopisteellään Jaromir Jagrin, Aleksandr Ovetškinin ja Teemu Selänteen jälkeen NHL:n historian neljänneksi eniten tehopisteitä kerännyt eurooppalainen pelaaja.

Leijonissa Kurri pelasi 101 maaottelua ja kuului Naganon olympialaisten pronssijoukkueeseen 1998 ja vuoden 1994 MM-kisojen hopeajoukkueeseen.

3. Saku Koivu

Pieni suuri turkulainen valloitti kaikkien sydämet nerokkuudellaan ison vedon molemmin puolin. Koivu oli TPS:n 1990-luvun alun kultajoukkueen ja Leijonien historiallisen kevään 1995 MM-joukkueen sielu.

Koivu pelasi Montreal Canandiensissa 12 kautta, joista yhdeksänä hän oli joukkueen kapteeni. Koivu päätti NHL-uransa pelaamalla vielä viisi kautta Anaheimissa.

Vaikka Koivu pelasi useita häikäiseviä kausia, hän ei koskaan voittanut Stanley Cupia. Koivu teki 1124 NHL-ottelussa 255 maalia ja antoi 587 maalisyöttöä.

Koivu voitti Leijonissa kevään 1995 maailmanmestaruuden lisäksi kolme olympiapronssia, kaksi MM-hopeaa ja yhden MM-pronssin sekä pelasi vuoden 2004 maailmancupin hopeajoukkueessa.

Koivu sairastui 2000-luvun alussa non-Hodgikinin lymfoomaan, mutta hän selätti syövän ja palasi takaisin NHL-jäille vielä 12 vuodeksi.

4. Esa Tikkanen

Esa Tikkanen aloitti jääkiekkouransa Jokereiden maskottina 1960- ja 70-lukujen taitteessa, mutta varsinaisiin parrasvaloihin hän löi itsensä 1980-luvun alussa HIFK:ssa. Tikkanen siirtyi kahden SM-liigakauden jälkeen NHL:ään ja nousi rakettimaiseksi yhdeksi avainpelaajaksi Edmonton Oilerin 80-luvun kultajoukkueessa. Tikkanen muodosti Wayne Gretzkyn ja Jari Kurrin kanssa kuuluisan ”Finnish Sandwichin”.

Tikkanen voitti Edmontonissa neljä kertaa Stanley Cupin kunnes siirtyi New York Rangersiin, jossa hän voitti kaudella 1993-94 viidennen Stanley Cupinsa. Tikkanen on edelleen ainoa kahdessa eri seurassa Stanley Cupin voittanut suomalaispelaaja.

Tikkanen pelasi urallaan 877 NHL-ottelua, joissa hän teki tehot 244+386=630 tehopistettä. Leijonissa Tikkanen voitti olympiapronssia Naganossa 1998 ja MM-pronssia 2000.

5. Jere Lehtinen

Jere Lehtinen ei ollut koskaan samanlainen otsikkomagneetti kuin Teemu Selänne, Jari Kurri, Saku Koivu tai Esa Tikkanen, mutta Lehtinen teki otsikoiden takana häikäisevän NHL-uran. Lehtisen arvoa kuvaa parhaimmin se, että hän voitti kolmesti parhaalle puolustavalle hyökkääjälle annettavan Selke Trophyn.

Lehtinen pelasi koko NHL-uransa Dallas Starsissa. Hän teki 14 kauden aikana 875 ottelussa tehot 243+271=514. Dallas voitti kaudella 1998-99 Stanley Cupin ja Lehtinen oli joukkueensa kantavia voimia.

Leijonissa Lehtinen muodosti vuoden 1995 MM-joukkueessa yhdessä Saku Koivun ja Ville Peltosen kanssa kuuluisa Tupu-Hupu-Lupu-ketjun. Hän voitti samalla kaudella TPS:ssä myös ainoan Suomen mestaruutensa.

Leijonissa Lehtinen voitti MM-kullan lisäksi kolme MM-hopeaa sekä yhden olympiahopean ja kolme olympiapronssia.

6. Reijo Ruotsalainen

Reijo Ruotsalainen oli Oulun Kärppien 1980-luvun aallon kirkkain tähti, jota monet pitävät edelleen kaikkien aikojen parhaana suomalaispuolustajana. Oli tunnettu häikäisevästä luistelutaidostaan ja tehokkuudestaan. Ruotsalainen teki NHL:ssä 0,77 tehopistettä ottelua kohden, mikä on edelleen korkein lukema suomalaispuolustajilla.

Ruotsalainen voitti urallaan NHL:n kahdesti Edmonton Oilersilla. Sen lisäksi hän voitti SM-kultaa Kärpissä 1980 ja Sveitsin mestaruuden kolmesti.

Ruotsalainen pelasi Leijonissa 117 maaottelua. Hänen Leijona-uransa parhaaksi saavutukseksi jäi Calgaryn olympialaisen historiallinen hopea 1988.

7. Teppo Numminen

Teppo Numminen kuuluu kuuluisaan tamperelaiseen vuonna 1968 syntyneiden ikäluokkaan. Hän ehti voittaa Tapparassa kolme Suomen mestaruutta ennen siirtymistään NHL:ään.

Numminen pelasi NHL:ssä yhteensä 20 kautta ja 1372 ottelua, ja häntä pidetään edelleen yhtenä kaikkien aikojen parhaista eurooppalaisista puolustajista NHL:ssä.

Leijonissa Numminen voitti olympiahopeaa 1988 ja 2006 sekä olympiapronssia 1998. MM-kisoissa Numminen pelasi olympialaisten tavoin neljästi, mutta jäi ilman MM-mitalia. Numminen voitti kuitenkin hopeaa vuoden 2004 maailmancupissa.

8. Miikka Kiprusoff

Miikka Kiprusoff aloitti suomalaismaalivahtien todellinen läpimurron NHL:ään. Alun hakemisen jälkeen Kiprusoff siirtyi kaudeksi 2003-04 Calgary Flamesiin, jossa hän pelasi yhteensä yhdeksän kautta ennen uransa päättämistä kesällä 2013 36-vuotiaana.

Kiprusoff nousi Calgaryssa seuralegendaksi ja yhdeksi NHL:n parhaista maalivahdeista. Hänet valittiin kauden 2005-06 päätteeksi ensimmäisenä suomalaisena maalivahtina NHL:n parhaaksi maalivahdiksi. Kiprusoff ei kuitenkaan voittanut koskaan urallaan Stanley Cupia.

Suomen jäillä Kiprusoff voitti kahdesti Suomen mestaruuden TPS:ssä. Leijonissa hän voitti kaksi MM-hopeaa ja yhden olympiapronssia – sekä pelasi ykkösmaalivahtina vuoden 2004 maailmacupissa, jossa Suomi voitti hopeaa.

9. Kimmo Timonen

Kimmo Timonen kuuluu suomalaispuolustajien kaikkien aikojen aatelisiin. KalPan kasvatti pelasi NHL:ssä 15 kautta ja teki 1108 ottelussa 117 maalia, millä hän pitää edelleen yhdessä Teppo Nummisen kanssa kärkisijaa eniten maaleja NHL:ssä tehneiden suomalaisten puolustajien tilastossa. Lisäksi Timonen on entinen ylivoimalla maaleja (61) ja pisteitä (332) tehnyt suomalaispuolustaja NHL:ssä.

Timonen kruunasi komean NHL-uransa voittamalla viimeisellä NHL-kaudellaan 2014-15 Stanley Cupin Chicago Blackhawksissa.

Leijonissa Timonen voitti kolme MM-hopeaa, yhden olympiahopean ja kolme olympiapronssia sekä hopeaa vuoden 2004 maailmancupissa. Timonen voitti myös kaksi Suomen mestaruutta, ensin TPS:ssä 1995 ja kolmea vuotta myöhemmin HIFK:ssa.

10. Pekka Rinne

Pekka Rinne on kiistatta yksi kaikkien aikojen suomalaisista jääkiekkomaalivahdeista. Kiekko-Kettujen kasvatti oli hieman hitaammin kehittyvää maalivahtisorttia. Hänellä on vaikeaa murtautua ensin Kärppien ykkösmaalivahdiksi ja Pohjois-Amerikassakin hän joutui kasvamaan kolme kautta korkoa AHL:ssä, kunnes Nashville Predatorsin portit viimeinkin aukenivat Rinteelle.

Mutta sitten se olikin yhtä menoa. Rinne ehti olla ehdolla kolme kertaa NHL:n parhaaksi maalivahdiksi ennen kuin suomalaistorjuja sai ansaitsemansa Vezina Trophyn kaudella 2017-18.

Rinne pelasi vuosina 2005-2021 yhteensä 683 NHL-ottelua. Hän on edelleen eniten NHL-otteluita pelannut suomalainen maalivahti.

Leijonissa Rinne voitti MM-hopeaa 2014. Hänet valittiin samoissa kisoissa turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. MM-kisojen parhaaksi maalivahdiksi hänet valittiin 2015.