Kaksi Valioliigan jättiä saattaa vaihtaa manageria jo tammikuussa – samoin Everton

Antonio Conten asema Tottenhamissa on vaakalaudalla.

JalkapalloValioliiga

Kaksi Valioliigan jättiä saattaa vaihtaa manageria jo tammikuussa – samoin Everton

Tottenham ja Chelsea saattavat vaihtaa manageria jo tammikuussa. Evertonilla managerin vaihtaminen on Jukka Röngän mukaan edessä lähes väistämättä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 4.1.2023 | KUVAT All Over Press

Valioliigan siirtoikkuna on auki, mutta otsikoissa on myös useat managerit. Jukka, mikä on tilanne sillä rintamalla – nähdäänkö tammikuussa Valioliigassa myös managerinvaihdoksia?

Todennäköisyys on suuri, sillä siellä on 4-5 manageria, jotka saattavat hyvinkin joutua lankulle tai erota itse.

Evertonin tiistainen 0-4-kotitappio Brightonille oli niin murskaava, etten olisi yllättänyt, jos Frank Lampard erotettaisiin tältä istuimelta. Hänen aikansa Evertonissa on ollut yhtä ja samaa kaaosta, ja oli ihme, ettei häntä pantu vaihtoon jo viime kauden jälkeen, kun kohtalaisia investointeja tehnyt Everton vältti juuri ja juuri putoamisen.

Toinen kriittinen seura on West Ham, joka on tasapisteissä putoamisviivan alapuolella olevan Nottinghamin kanssa ja vain kaksi pistettä edellä liigan jumbona olevaa Southamptonia. David Moyes on vakuuttanut, että hänellä on edelleen seuran johtokunnan tuki, mutta West Ham on hävinnyt nyt viisi ottelua peräkkäin, eikä kenenkään managerin kuminauha kestä ikuisesti.

Se, mitä julkisuudessa puhutaan, on yksi asia, mutta Moyes ei voi olla kaukana potkuista. Irons kohtaa keskiviikkona Leedsin vieraissa ja tappio tässä ottelussa saattaa hyvinkin olla Moyesin viimeinen ottelu. Moyesia suojaa toki se, että hän on tehnyt hyvää työtä viime vuosina, ja rehellisyyden nimissä on sanottava, että tulokset ovat olleet huonompia kuin West Hamin peliesitykset. Jotain West Hamin on kuitenkin pakko tehdä, sillä näillä numeroilla putoaminen Valioliigasta on realistinen riskiskenaario.

Ennen kuin mennään Chelseaan, niin nostaisin esille kaksi manageria, joiden olisi syytä myös korjata kurssiaan. Southampton antoi marraskuun alussa potkut Ralph Hasenhüttlille ja palkkasi hänen tilalleen Lutonin managerin Nathan Jonesin. Jones on kuitenkin hävinnyt kolme ensimmäistä sarjaotteluaan ja koska Southampton on jo nyt sarjassa viimeisenä, tilanteen korjaamista ei voida jäädä kovin pitkäksi aikaa odottamaan. En kuitenkin usko akuuttiin potkuvaaraan, mutta seuraavat 3-4 ottelua ovat Jonesin kannalta kriittisiä.

Sama pätee myös Bournemouthin Gary O’Neiliin. O’Neil korvasi Scott Parkerin elokuussa, mutta hyvän alun jälkeen Bournemouthin kurssi on syöksynyt rajusti. Tilillä on nyt kahdeksasta edellisestä ottelusta seitsemän tappiota ja yksi voitto. O’Neilin kuminauha on jopa ottelun tai kaksi lyhyempi kuin Jonesilla.

Viittasit jo Chelseaan. Onko siis Graham Potterin asema vaakalaudalla?

Chelsea on seura, jonka liikkeitä on mahdoton ennakoida etukäteen. Thomas Tuchelin potkut tulivat syksyllä täysin puskista. Nyt sitten ollaan siinä tilanteessa, että Potterin alaisuudessa ollaan vieläkin syvemmässä railossa. Chelsea on sarjassa vasta 10:s ja ero sarjaa johtavaan Arsenaliin jo käsittämättömät 19 pistettä.

Nämä ovat sellaisia faktoja, että Potter ei voi nukkua öitään rauhassa. Potkut saattavat hyvinkin olla yhden ruman tai yhden yllättävän tappion päässä. Kaukana ne eivät missään tapauksessa ole.

Mikä Potterilla sitten mättää?

Ollaan juuri siinä yhtälössä, jonka olisi luullut olevan Chelseankin tiedossa jo Potteria palkatessa. Potter on prosessivalmentaja, joka rakentaa ja kehittää prosessiaan pala palalta. Hän ei ole Unai Emeryn kaltainen nopea tulosten fiksaaja, vaan manageri, joka tarvitsee aikaa saadakseen asiat toimimaan.

Ja nyt ollaan juuri siinä tilanteessa. Ymmärtääkö Chelsea tämän ja annetaanko Potterille sitä, mitä hänen tuoteselosteessaan lukee eli aikaa, vai pannaanko hänet lankulle, koska hän ei tehnytkään tulosta riittävän nopeasti?

Oma ennusteeni on, että jos Potter ei saa tuloksia kuntoon nopeasti, hänelle tulee lähtö jo ennen Mestarien liigan jatkumista. Kaikki kunnia Borussia Dortmundille, mutta Dortmundin yli Chelsean nykyisen nipun pitäisi hypätä yli heittämällä. Lisäksi Chelsealla alkaa olla täysi työ selviytyä ensi kaudeksi Mestarien liigan Valioliiga-sijoitusten perusteella, joten kovin pitkään The Bridgella ei voida jäädä ihmettä odottamaan. Kausi voidaan vielä pelastaa, mutta kysymys kuuluu, voidaanko se pelastaa Potterin johdolla. Ei siltä näytä.

Onko vielä muita seuroja, joissa manageri saattaa vaihtua lähiaikoina?

Tottenham on ilman muuta yksi seura, jota kannattaa seurata suurennuslasilla.

Tottenham pelasi viime keväänä loistavan loppukauden Antonio Conten johdolla ja kesän siirtoikkunan jälkeen N17:ssä oltiin varmoja, että tästäkin kaudesta tulee valoisa. Totuus on ollut kuitenkin se, että High Roadin varrella yksi lamppu toisensa jälkeen on sammunut ja Tottenham alkaa olla kriisin kynnyksellä.

Conte on managerina armoton tuloksentekijä. Kaikki on hyvin niin kauan kuin tulokset ovat hyviä, mutta kun tulokset heikkenevät, Conte alkaa voida pahoin ja hänen käyttöäänensä muuttuu vähintäänkin kyseenalaiseksi.

Nyt on käynyt juuri niin. Conten kaikesta viestinnästä paistaa läpi se, että hän on turhautunut Tottenhamin tilanteeseen ja siihen, ettei seura anna hänen hankkia Conten itsensä näköisiä pelaajia, vaan Tottenham voi kiikaroida vain nuoria ja edullisempia pelaajia.

Tiedot seuran sisältä kertovat, että myös Conteen aletaan olla turhautuneita. Manageri on kuitenkin seuran ehdottomia avainhenkilöitä ja kukaan pr-ammattilainen ei voi muuta kuin haukkoa henkeään Conten julkiselle kitinälle. Conten on muutenkin erittäin raskas manageri, jonka kanssa yhteistyön tekeminen ei ole tanssia.

Tätä taustaa vasten ei olisi yllättävää, että seuran henkilökunta – Conten omia luottohenkilöitä lukuun ottamatta – haluaisi päästä Contesta eroon ja palkata hänen tilalleen Mauricio Pochettinon.

Myös tässä näytelmässä tulevat ottelut ovat kriittisiä. Jos Tottenham alkaisi voittaa, tilanne rauhoittuisi jonkin verran, mutta Tottenhamilla on edessään varsin viheliäiset viikot, sillä se kohtaa viidessä seuraavassa liigaottelussa Arsenalin ja Manchester Cityn kotonaan ja vieraissa Crystal Palacen, kovakuntoisin Fulhamin ja vielä toistamiseen Manchester Cityn. Näiden otteluiden aikana Conten kohtalo ratkeaa.

Mikä on ennustuksesi Conten osalta?

Conten ja Tottenhamin avioliitto on joka tapauksessa tulossa tiensä päähän monista syistä johtuen. Tulokset ovat yksi asia, mutta Tottenhamin puheenjohtaja Daniel Levy ei pitkään katso Conten tavoin julkisuudessa kitisevää manageria.

Yksi hiiva tässä prosessissa voisi olla se, että Chelsea heivaisi ulos Graham Potterin ja haluaisi palkata Mauricio Pochettinon – jolloin Tottenham reagoisi erottamalla Conten ja palkkaamalla Pochettinon. Pochettino itse haluaa palata Lontooseen ja ennen kaikkea Tottenhamiin.

Conte on vahva ehdokas Juventuksen seuraavaksi manageriksi, mutta kukas sen tietää, vaikka Chelsea palkkaisi Conten tässä mallissa Potterin seuraajaksi.