Tuchelin potkuja on vaikea tuomita, mutta Graham Potter olisi Chelsealta ison riskin valinta

Thomas Tuchelin viimeiseksi peliksi Chelsean managerina jäi tiistai-illan vierasottelu Dinamo Zagrebia vastaan.

JalkapalloValioliiga

Tuchelin potkuja on vaikea tuomita, mutta Graham Potter olisi Chelsealta ison riskin valinta

Chelsea erotti Thomas Tuchelin. Jukka Rönkä ei tyrmää suoralta kädeltä Tuchelin potkuja, mutta sanoo, että Graham Potter olisi riskivalinta hänen seuraajakseen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 7.9.2022 | KUVAT All Over Press

Darwin Nunez

Chelsea erotti manageri Thomas Tuchelin keskiviikkona. Jukka, oikea vai väärä ratkaisu?

Nyt pitäisi tietää, miksi Tuchel erotettiin. Jos kysymys on tuloksista, silloin ratkaisu on vähintäänkin hätäinen ja kertoo Todd Boehlysta ja seuran uusista omistajista huolestuttavia asioita. Chelsealla oli hurja siirtoikkuna, jossa se poltti 255 miljoonaa puntaa uusiin vahvistuksiin ja oli selvää, että tällaisen osin hallitsemattoman myllerryksen jälkeen asioiden vakauttaminen ja tulosten tekeminen vie oman aikansa. Tässä mielessä potkuja olisi vaikea ymmärtää, jos kysymys tosiaankin oli heikosti alkaneesta alkukaudesta ja tiistaina kärsitystä 0-1-tappiosta Dinamo Zagrebille Mestarien liigassa.

Nyt mediassa on kuitenkin uutisoitu, että potkut eivät olisi liittyneet Zagreb-tappioon tai alkukauden nihkeisiin tuloksiin, vaan siihen, että Tuchel olisi menettänyt pelaajien ja johtokunnan luottamuksen ja hänen kommunikointinsa niin pelaajien kuin johtokunnan kanssa olisi osin jopa katkennut tai ainakin vähentynyt.

Tuchelin historian perusteella nämä väitteet voivat hyvinkin pitää paikkaansa, sillä hänellä on ollut aiemmissakin seuroissaan saman tyyppisiä ongelmia. Jos nämä tiedot pitävät paikkaansa, silloin myös Tuchelin potkut asettuvat toisenlaiseen valoon. Ulkopuolisten on toki vaikea tietää kaikkia yksityiskohtia, mitä Chelsean sisällä on tapahtunut, mutta tätä kautta Tuchelin potkuille voisi löytyä jopa kestävät perusteet.

34.00 for Chelsea to win the Premier League 2022/2023. Check the odds for all 20 teams and play at LeoVegas!

Joka tapauksessa se oli selvää, että kovin pitkään Chelseassa ei olisi katsottu myöskään tällaisia tuloksia, mutta se, että potkut tulivat vajaa viikko näin rajun siirtoikkunan sulkemisen jälkeen, oli yllätys – mutta kuten sanoin, potkujen takana voi olla jopa oma logiikkansa.

Graham Potter on noussut Tuchelin seuraajapelin ykkösnimeksi. Millainen valinta Potter olisi Chelsean manageriksi?

Ristiriitainen. Jos unohdetaan seuran nimi, Potter on ilman muuta yksi mielenkiintoisista ja suurinta arvostusta nauttivista managereista Valioliigassa hänen tehtyään erinomaista jälkeä Brightonissa ja sitä ennen Swanseassa ja ruotsalaisessa Östersundissa.

Mutta manageria ei voida koskaan tarkastella ilman, että siihen kytketään myös seura – ja tässä tulee se ongelma.

Potter on tehnyt urallaan erinomaista työtä, mutta hän on tehnyt sitä pienissä seuroissa, joissa työilmapiiri ja odotukset ovat erilaisia. Siksi hyppääminen Brightonin kokoisesta seurasta Chelsean kokoiseen jättiläiseen ei ole helppoa ja riskitöntä. Hyvä esimerkki tästä on Roy Hodgsonin täysin katastrofaaliset pestit Liverpoolissa ja Blackburnissa, joka oli puolitoista vuotta ennen Hodgsonin nimitystä juhlinut Valioliigan mestaruutta. Hodgson ei muuttunut noissa seuroissa huonoksi manageriksi, mutta niiden seurojen ympäristössä ja hierarkiassa Hodgsonin taika ei toiminut. Saman haasteet myös Potter joutuisi kohtaamaan Chelseassa.

Toinen ja kenties vieläkin suurempi uhkakuva on se, ymmärtääkö Chelsea, mitä Potterin tuoteselosteessa lukee. Siinä lukee, että Potter on prosessivalmentaja, jolla vie oman aikansa ennen kuin hänen prosessinsa alkaa oikeasti tuottaa tuloksia. Potterin avauskaudella 2019-2020 Brighton oli sarjassa 15:s ja toisella kaudella 16:s – ja se kehuttu ja ylistetty yhdeksäs sija tuli vasta viime kaudella.

Chelseassa tuskin aletaan odottaa tuloksia kovin pitkään. Jos Chelsea olisi joulukuussa esimerkiksi Valioliigassa top-kympin ulkopuolella ja pudonnut Mestarien liigasta, Potterin olisi turha esitelmöidä, että tässä ollaan oikealla tiellä.

Jos taas Chelseassa ymmärretään, millainen manageri Potter on ja siellä oltaisiin valmiit rakentamaan uutta Chelseaa hieman pidemmässä aikakaaressa, silloin Potter voisi olla jopa täysosumavalinta. Nyt kaikki puhuvat 255 miljoonasta punnasta ja Raheem Sterlingin, Wesley Fofanan, Kalidou Koulibalyn, Marc Cucurellan ja Pierre-Emerick Aubameyangin kaltaisista kohunimistä, mutta Chelsea osti myös Cesare Casadein, Carney Chukwuemekan, Omari Hutchinsonin ja Eddie Beachin kaltaisia tulevaisuuden lupauksia ja näiden kasvattajana ja kehittäjänä Potter voisi olla ajan kanssa erinomainen vaihtoehto.

Eli jos Chelsea ymmärtää, mitä se saisi Potterin valitessaan, silloin homma voisi toimia, mutta sitä sopii epäillä. On yksi asia piirrellä suunnitelmia kalvoille, mutta arjen pakkasissa tilanne voi olla toinen. Pitäisin siksi Potterin valintaa ison riskin valintana. En Potterin takia, vaan Chelsean takia.

Mikä Thomas Tuchelin tulevaisuus managerina on?

Totta kai hän sai kilpeensä nyt ison osuman, mutta ei tästä ole kuin reilu vuosi, kun hän voitti Chelseassa Mestarien liigan ja puoli vuotta, kun Manchester United olisi halunnut hänen uudeksi managerikseen. Varmasti Tuchelille löytyy ottajia jatkossakin niin Valioliigasta kuin Euroopasta. Nyt vain kysymys on siitä, missä seuraavaksi aukeaa sellainen paikka, josta Tuchel itse olisi kiinnostunut.

En usko, että Leicester ja sen kokoluokan seurat sytyttäisivät häntä jos esimerkiksi Brendan Rordgers saisi potkut. Puhutaan mieluumminkin Juventuksen kokoluokan seurasta tai jostain hyvästä saksalaisseurasta.