Kalle Rovanperä näytti miten Safari-ralli voitetaan

Kalle Rovanperä on voittanut legendaarisen Safari-rallin ennenkin. Tällä kertaa hän teki sen täysin oppikirjan mukaan.

MM-ralli

Kalle Rovanperä näytti miten Safari-ralli voitetaan

Maltilla ajaminen toi Kalle Rovanperälle kauden ensimmäisen MM-rallivoiton Keniassa. Esapekka Lappi ei puolestaan halua enää koskaan ajaa Safarilla.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 31.3.2024 | KUVAT Red Bull Content Pool

Kalle Rovanperä otti suvereenin voiton MM-rallin todellisessa kestävyyskokeessa, Kenian Safari-rallissa. Voitto tuli sunnuntaina ajalla 3.36.04,0. Ykkössija on Rovanperälle, 23, kauden ensimmäinen, mutta jo 12:s MM-ralliuralla.

Toyotan viikonloppu sujui muutenkin mallikkaasti. Talli otti kaksoisvoiton Takamoto Katsutan toisella sijalla. Japanilainen jäi voittajalle lopulta reilut puolitoista minuuttia. Fordin Adrien Fourmaux oli jälleen kisan yllättäjä ajaessaan Safarin kolmanneksi. Hän oli kolmas myös Ruotsissa.

Rovanperä oli Hyundain Thierry Neuvillen voittamalla Hell’s Gaten Powerstagella neljäs. Suomalainen jahtasikin rallissa vahvasti lähinnä yleiskilpailun voittoa.

Sprinttikisasta muodostui Toyotan Elfyn Evansin, sekä Hyundain Thierry Neuvillen ja Ott Tänakin välinen taisto. Pistepotin nappasi Tänak lopun vahvalla suorituksella. Evansille tuli teknistä häikkää, joten myös Neuville kiilasi hänestä ohi.

WRC2-luokan voittoon ajoi Skodan Gus Greensmith. Vatsataudin kanssa tempoillut brittikuski oli helpottunut maalissa. Voitto on WRC2-uran kolmas. ”Olipa pitkä viikonloppu”, hän kommentoi maalissa.

Rovanperä vältteli riskejä

Kenian MM-ralli oli lähes hengästyttävä esitys tänä vuonna. Lähes kaikilla kärkipään kuskeilla oli massiivisia teknisiä- ja rengasongelmia, mutta Kalle Rovanperällä suurempia ongelmia ei kaluston kanssa kuitenkaan ollut. Safarin rallipolut olivat erittäin kivisiä, kuoppaisia ja pölyisiä. Pito pätkillä oli vähäistä ja näkyvyys välillä hyvinkin heikkoa. Ennusteessa olleilta suuremmilta sadekuuroilta ja mutakylvyiltä tosin vältyttiin. Riskillä ajaminen kostautui silti helposti. Rovanperä vältteli riskejä koko rallin ajan ja yritti selvästi ajaa mahdollisimman varman päälle.

Hän kiskoi kuitenkin eroa muihin erityisesti perjantain erikoiskokeilla ja johti kisaa päivän päättyessä melkein minuutilla ajettuaan pohjat kaikille päivän kuudesta EK:sta. Lauantaina hän himmasi menoaan ja kertoi, että nyt ajetaan tarkasti, mutta kovaa aina siellä, missä se on mahdollista. Lauantain jälkeen hän oli kuitenkin jo parin minuutin karussa muilta. Sunnuntain hän yhä malttoi mielensä. Tarkkuutta tarvittiinkin. EK 15:lla Rovanperä joutui kovassa vauhdissa väistämään täydessä laukassa tiensivussa kirmaavaa antilooppia. Kolhuja ei tullut.

Toyota-pomoja on pakko harmittaa se, ettei Rovanperä aja kaikkia kauden MM-ralleja. Niin vahva ja maltillinen viikonlopun esitys oli. Voitto Keniassa on Rovanperälle uran toinen. Hän oli ykkönen Jonne Halttusen kanssa myös toissa kaudella.

Hyundailla haasteita

Hyundain autoissa oli monia teknisiä ongelmia ja rengasvaivoja. Esapekka Lappi oli kuitenkin yksi rallin hahmoista. Lähinnä kuitenkin sen vuoksi, että hänen rallinsa oli melkeinpä katastrofaalinen. Lappi joutui perjantaina keskeyttämään voimansiirto-ongelman vuoksi EK:5:llä ja rallin kakkossijalta.

Hän oli kuitenkin viivalla taas lauantaina. Päivän aikana erityisesti eläimet aiheuttivat hänelle haasteita. Lappi kolhaisi mennessään seepraa ja tuulilasiin tällähti iso lintu peräti kahdesti päivän viimeisellä EK:lla.  Sunnuntaina häneltä meni Hells Gateissa jälleen vaihteisto ja vaivoiksi tuli päivän aikana vielä 50 sekunnin aikarangaistuskin myöhästymisestä. Lappi oli erittäin turhautunut. Hän purnasi tallin valintaa ajattaa häntä lauantaina, kun sunnuntaina olisi ollut kuitenkin potti sprinttipisteitä jaossa. Lisäksi Lappi vakuutteli jo perjantaina, ettei aio enää ikinä ajaa Safari-rallissa.

”Alussa vauhti oli hyvää. Siihen pitää olla tyytyväinen. Kaikki muu – ei sitten ollut niin positiivista”, Lappi kommentoi Powerin maalihaastattelussa.

Lappi otti Power Stagelta kuitenkin kolme pistettä ollessaan pätkän kolmas.

Hyundaille kisa ei ollut muutenkaan helppo. Thierry Neuvillella oli teknisiä ongelmia siellä täällä ja sunnuntain tuloksia verotti myös törmäys isoon kiveen, jossa takarengas otti osumaa ja iskarit jysähtivät. Rengas pysyi yllättäen paikoillaan maaliin asti. Ott Tänak joutui puolestaan myös keskeyttämään perjantaina, mutta palasi myös rallipoluille lauantaina.

Neuville kuitenkin johtaa MM-sarjaa nyt kuuden pisteen erolla Evansiin. Kolmantena on Fourmaux.

Kritiikkiä rallijärjestäjille

Kenian rallin järjestäminen on ollut vuosittain hankalaa hommaa. Tänä vuonna kuljettajat kritisoivat kisaorganisaatiota erityisesti siitä, että EK9:ää oli muutettu nuotituksen jälkeen, mikä on äärimmäisen vaarallista, kun kuskit ajavat tällä pätkällä täysillä nuottien mukaan. Lisäksi sunnuntain Malewan EK:lla oli lähes mahdottomia kiviröykkiöitä, joista piti jollain irvistyksellä ryömiä yli. Muutamakin kuski toivoi, ettei EK:ta ole ensi kauden ohjelmassa. Rovanperän mukaan pätkä oli pahimpia, joita hän on koskaan ajanut.