Kärpissä päätettiin palata huipulle – hyytävän kova keskikaista kylvää vastustajissa kauhua

Nuori Joel Blomqvist on ykkösvahti yhdessä Liigan suursuosikeista tulevalla kaudella.

JääkiekkoLiiga

Kärpissä päätettiin palata huipulle – hyytävän kova keskikaista kylvää vastustajissa kauhua

Kun Lauri Marjamäki palasi kesken viime kauden Kärppiin, palasi ryhti oululaiseen edustusjääkiekkoon. Nyt Marjamäki on saanut käsiinsä myös työkalut, joilla on aito mahdollisuus taistella mestaruudesta.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 11.9.2022 | KUVAT Mika Kylmäniemi / All Over Press

Liigakausi 2022–2023: Oulun Kärpät

Joukkueen materiaali

Maalivahtiosasto on kiistatta lahjakas. Nuorten kisoista rannalle muista kuin pelillisistä syistä jäänyt Joel Blomqvist oli parhaimmillaan viime kaudella loistava. Nuorten Leijonien ykkösvahtina elokuun MM-kisoihin lähtenyt, mutta ratkaisut penkiltä seurannut Leevi Meriläinen on hyvä kirittäjä. Niklas Kokko kypsyy 18-vuotiaana huippulupauksena tulevalla kaudella Hermeksessä.

Lahjakkuutta siis riittää, mutta vasta kausi näyttää, miten Blomqvist kestää kokonaisen kauden ykkösvahdin paikalla.

Puolustuksesta löytyy aivan koko sarjan kärkiosaajia. Atte Ohtamaa on itseoikeutettu kapteeni ja Euroopan eliittiä juuri puolustuspelissä. Huippulupaus Topi Niemelä ei saa välttämättä ykkösylivoimavastuuta, kun ruotsalainen kesän 2015 Stanley Cup-voittaja David Rundblad hallitsee siniviivaa.

Ludwig Byström ja Tommi Kivistö täydentävät nimimiesten hallitsemaa puolustusta. David Sklenicka olisi ollut käyttökelpoinen myös tulevalla kaudella, mutta hän siirtyi Ruotsiin.

Keskushyökkääjäosasto on Liigan paras. Se on kotimaisen kiekon mittapuulla aivan poikkeuksellisen hyvä.

Ryhmästä Joonas Kemppainen, Cody Kunyk, Peter Tiivola, Antti Kalapudas ja Jesse Koskenkorva joku pelaa laidassa tai jää ulos kokoonpanosta. Kemppainen ja Kunyk toki lienevät kiveenhakatut kärkisentterit, mutta laatua todella riittää.

Kasper Björkqvist on mielenkiintoinen hankinta laituriosastolle. Teemu Turunen ja Julius Junttila ovat takuuvarmoja pistemiehiä, kun oikeat paikat kokoonpanosta löytyvät.

Marko Anttilan hankinta herätti parranpärinää jopa oululaisissa kiekkoilun ystävissä, mutta Lauri Marjamäen pelitavassa Anttilasta on reivttävissä irti vastaavia asioita kuin Jukka Jalosen maajoukkueissa. Viime keväästä Jouko Myrrän ryhmässä ei kannata vetää liian suuria johtopäätöksiä.

Saku Mäenalasen poistuminen NHL:ään on Kärppien hyökkääjistöstä suurin menetys.

Valmennus

Viime keväänä Marjamäki saapui runkosarjan lopulla todella sekavaan Kärppien ryhmään. Keskushyökkääjäosastolta ei löytynyt riittävästi laatua vahvaan kiekolliseen peliin.

Marjamäki teki johtopäätökset ja Kärpät haki tulosta nihilistisellä ja minimalistisella jääkiekolla. Paikka kuuden joukosta aukesi eikä Ilveksen kaataminen puolivälierissä ollut kaukana.

Marjamäki näyttää löytäneen henkisen kotinsa jälleen Oulusta haastavien maajoukkue- ja jokerivuosien jälkeen. Varmasti oloa helpottaa myös se, että Kärpät on hankkinut Marjamäelle todella kovan nipun pelaajia, jolla on aidosti mahdollisuus pelata mestaruudesta.

Tällä ryhmällä Marjamäki tuskin lähestyy kautta yhtä nihilistisesti kuin viime keväänä. Tiukkaa pelikirjajääkiekkoa on kuitenkin luvassa, kuitenkin kiekollisen pelin painotuksia viime kauteen lisäten.

Odotukset ja realismi

Joidenkin tietojen mukaan Kärppien ilmoittamaan kolmen miljoonan euron pelaajabudjettiin voi huoletta lisätä reilun miljoona euroa lisää. Kärpissä tähän kauteen panostetaan, eikä mestaruutta vähempi riitä.

Kärpät kuuluu tulevalla kaudella ehdottomasti suurimpien ennakkosuosikkien joukkoon. Toki myös oululaisten kilpailijat ovat ensi kaudella vahvoja.

Arvio

Kärpät haastaa tosissaan runkosarjan voitosta ja löytyy sen päätteeksi taulukossa kärkikaksikosta.

ElmoTV arvioi ennen kauden alkua kaikki Liiga-seurat. Neljäntenätoista vuorossa on Oulun Kärpät.

Lue tästä kaikki julkaistut ennakot: KärpätIlves, TPSLukko, HIFKKooKooHPK, JYP, Jukurit, KalPa, SaiPaÄssätPelicans, Sport