Kalle-Tapio Huusko teki urallaan yhden megalomaanisen virheen – ja se kävi kalliiksi

Lintu vai kalaPesäpallo

Kalle-Tapio Huusko teki urallaan yhden megalomaanisen virheen – ja se kävi kalliiksi

Kalle-Tapio Huusko nostettiin liian suurelle jalustalle liian varhain. Se ei tehnyt hyvää hänen lupaavalle lukkarinuralleen.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 14.5.2021 | KUVAT All Over Press

Kalle-Tapio Huusko

Kuka

Kalle-Tapio Huusko on yksi viime vuosien kohutuimmista pesäpalloilijoista, vaikkei hän olekaan ratkaissut Suomen mestaruuksia tai pelannut muuten henkeäsalpaavia otteluita.

Huusko ponnahti julkisuuteen 18-vuotiaana, kun hän nousi Sotkamon Jymyn pelaavaan kokoonpanoon runkosarjassa.

Kohu ei liittynyt kuitenkaan niihin peleihin, vaan siihen, että Huuskosta piti tulla lukkarina Toni Kohosen seuraaja. Ketä muuta tahansa lukkaria monikin nuori lupaus olisi voinut seurata, mutta Kohonen on erikoistapaus. Huuskon ympärille luotiin nuoren miehen taitoihin ja kokemukseen nähden mittasuhteiltaan täysin kohtuuton kohu.

On totta, että Huusko itse löi löylyä kiukaalle esiintymällä rehvakkaasti julkisuudessa, mutta tässä asiassa myös Sotkamon Jymyllä on peiliin katsomisen paikka. Pesäpalloa ja Jymyä pitää toki markkinoida, mutta Huuskon kaltaisen teini-ikäisen pojan kohdalla jonkun harkintakyky petti ja pahasti.

Lopputuloksena oli mahdoton yhtälö. Huusko yritti kunnianhimoisen ja itselleen ankarana urheilijana kaikkensa, mutta kakkupala oli yksinkertaisesti liian suuri. Huuskon fysiikka ja muut ominaisuudet olisivat varmasti riittäneen hyväksi Superin lukkariksi asti, jopa korkeammallekin, mutta nyt edessä oli kujanjuoksu, joka päättyi Oulun Lipon ja Hyvinkään Tahkon kautta siihen, että Huusko pelaa tällä kaudella ulkokentällä, ei lukkarina. Ja hyvä niin.

Vahvuudet

Huuskon lukkaripelistä on turha enää puhua, sillä se on ainakin toistaiseksi ollutta ja mennyttä. Huuskon uusi ulkopelipaikka on linjassa, todennäköisesti kakkosvahtina. Tosin pakka saattaa vielä elää ja Huusko voi pelata myös takalukijaa. Huuskon käsi ja fysiikka riittävät hyvin ulos, ja hän pystyy lukemaan peliäkin riittävällä tasolla.

Tahkon kannalta Huuskon vahvuus on kuitenkin sisäpelissä. Hän on käynyt Sotkamon Jymyn myllyn läpi ja hallitsee keskimääräistä Superpesis-pelaajaa paremmin kaikki vaihtolyönnit. Huuskon suurin vahvuus sisällä on kuitenkin kotiuttaminen. Hänen pääaseensa on kumura, mutta hän osaa hyvin myös lyhyet, pussinpohjat ja muut peruskotiutuslyönnit.

Huusko pelaa Tahkossa joko nelosena tai viitosena. Nelosena hän pystyisi varmistamaan sen, että kahdelle pääkotiuttajalle, Teemu Nikkaselle ja Juha Korhoselle, olisi varmasti ruokaa. Jos taas peli kulkee ja tilanteita syntyy, silloin Huusko on hyvä vaihtoehto kolmanneksi kotiuttajaksi.

Heikkoudet

Huuskon suurin heikkous – kun lukkaripeli sivuutetaan – on se, että hän on ulkokentällä vielä katsomaton kortti. Mitään huippuluokan ulkopelaajaa hänestä tuskin koskaan tulee, mutta ei häntä tarvitse myöskään ulkona piilotella. Huusko on joka tapauksessa hieman pienemmän rooli pelaaja.

Huusko ei ole huippunopea, mutta eihän etenijäkään jää jalkoihin.

Tulevaisuus

Huuskon tulevaisuus on mielenkiintoinen. Häntä arvostetaan Tahkossa ja hän oli valmis myös jäämään Tahkoon, vaikka hänet siirrettiinkin sivuun rakkaimmalta pelipaikaltaan lukkarina. Huusko pystyy halutessaan rakentamaan itselleen keskimääräistä paremman pesäpallouran. Hänen taitonsa riittävät niin ulkona kuin etenkin sisällä. Suurta pelaajaa Huuskosta ei välttämättä koskaan tule, mutta Huuskon kaltaisia pelaajia löytyy myös hyvistä joukkueista.

Se, haluaako Huusko palata vielä joskus lukkariksi, riippuu Huuskosta itsestään. Hype on nyt kadonnut ja liian suuret pilvilinnat purettu. Huusko on vasta 22-vuotias, joten aikaa hänellä kyllä on. Vaikka palata lukkariksi.

Lintu vai kala?

Lukkarina kala, mutta varsinkin sisäpelaajana jo nyt lintukirjan sivuilla. Ei kotkien kanssa samoilla sivuilla, mutta ei myöskään uunilintujen.