Kalle-Tapio Huuskon menneisyys on historiaa, nyt kannattaa puhua vain nykyisyydestä
Kalle-Tapio Huuskon lukkarimenneisyydestä on turha kirjoittaa enempää. Hänestä on kypsynyt erinomainen takalukija ja kolmosvahti.
Hyvinkään Tahko on ollut yksi viimeisten viikkojen suurista nousijoista miesten Superpesiksessä. Tahko on voittanut yhdeksästä edellisestä ottelustaan kahdeksan ja Tahkon kanssa samalla puolivälierireitillä olevat kärkiseurat ovat alkaneet vilkuilla tosissaan Pihkalan suuntaan.
Myös Tahkon pelaajapakassa käyrät ovat kulkeneet muutamalla pelaajalla kesän aikana positiiviseen suuntaan. Kalle-Tapio Huusko haki sisäpelissä alkukaudella vielä itseään, mutta kun Huusko sai mailansa kohdistettua, jälki on tullut tuhoisaa.
Huusko on noussut kesän aikana valtakunnan ykkösvaihtajien eturiviin ja ollut kolmosena keskeisessä roolissa Tahkon ykköskärjen kiihtyvässä lennossa. Tahko lähti kauteen suurten haastajana ja toki se on sitä vieläkin, mutta Tahkon ykköskärki – Teemu Nurmio, Jere Vikström ja Huusko – vertautuvat jo muiden kärkiseurojen ykköskärkiin ja Tahkon kotiutusosasto on vaarallisuudessaan sarjan ehdotonta eliittiä.
Baseball or pesäpallo? Kitee or Manse? Kempele or JymyJussit? Play now at LeoVegas!
Tahkon heikko kohta on ulkopeli. Se on antanut 179 juoksua, mikä on korkein lukema TOP8-joukkueilla ja lähes kaksi kertaa enemmän, mitä Sotkamo on antanut. Tahko on kuitenkin saanut ulkopeliinsä viime viikkoina uutta ryhtiä – ja myös ulkona Huusko on ollut yksi keskeinen onnistuja Tahkon nousussa.
***
Huuskon oma tarina on mielenkiintoinen ja pesäpallopiireissä moneen kertaa perattu.
Hänestä piti alun perin tulla Toni Kohosen seuraaja Sotkamon Jymyn lukkarina, mutta Huuskon kehitys lukkarina alkoi hidastua miesten pelien kynnyksellä.
Huuskosta sanottiin, että hän oli itse itsensä pahin vihollinen. Hän asetti itselleen ehdottomat ja hurjat vaatimukset ja turhautui itseensä, kun asiat eivät menneetkään suunnitellusta. Lopulta Sotkamo veti henkselit Huuskon nimen päälle ja nosti Kohosen seuraajaksi ensin Ville Väliahon ja sen jälkeen Aapo Komulaisen.
Huusko halusi kuitenkin syöttää ja hän sai kaudeksi 2018 lukkarin paikan Oulun Liposta, joka kuitenkin tippui sarjasta. Sen jälkeen edessä oli siirto Hyvinkäälle. Odotukset olivat jälleen kovat, mutta lopputulos oli karvas pettymys. Lopulta myös Tahko päätti hankkia uuden lukkarin ja palkkasi viime kaudeksi Petteri Alasen.
Huuskon suuruus pesäpalloilijana on ollut kuitenkin siinä, ettei hän ole jäänyt suremaan lukkariunelmansa murentumista.
Se, että Huuskosta on kehittynyt erinomainen vaihtaja ja perushyvä etenijä, ei ole ollut yllätys. Hänen potentiaalinsa sisäpelaajana on ollut näkyvissä jo pitkään. Huusko on mailassa erittäin monipuolinen ja taitava lyöjä, joka hallitsee yhtä lailla lyhyet taitolyönnit kuin kovemmatkin vaihtolyönnit. Myös Huuskon pomppu on erinomainen ja hän lyö sitä monipuolisesti, ei vain rajoille.
Huuskon vaihtolyöntimäärät (122) ovat sarjan kärkeä, samoin hänen onnistumisprosenttinsa ovat kovaa luokkaa. Hän on hoitanut päätehtävänsä, kakkosvaihdon lähes 73 prosentin tehoilla ja ykkösvaihdon 72 prosentin tehoilla.
***
Suurin ja positiivisen yllätys Huuskon kehityksessä on ollut kuitenkin se, kuinka nopeasti hän on sopeutunut ulkokentälle. Hän toki pelasi Jymyssä uransa alkumetreillä 3-vahtina ja jokerina, mutta Huuskon liikkuminen, pelinlukeminen ja hänen pallovarmuutensa ovat olleet Tahkossa vakuuttavia. Huuskon käsi ei ole ylimaallisen kova, mutta riittävä – samoin hänen varmuutensa heittojen kiinni ottajana.
Viime kaudella Huusko pelasi vaihtotilanteissa takalukijana ja takatilanteissa kakkosvahtina. Tällä kaudella hän pelaa edelleen vaihtotilanteissa takalukijana, mutta on siirtynyt takatilanteissa kolmosvahdiksi.
Aiemmin kolmosvahdin paikkaa ei arvostettu, mutta nykypesäpallossa tilanne on toinen. Antti Hartikainen on hyvä esimerkki pelaajasta, joka Sotkamossa ollessaan pelasi Huuskon tavoin takalukijana ja kolmosvahtina ja nautti suurta arvostusta.
Myös Huusko on elintärkeä osa Hyvinkään ulkopeliä. Pihkalassa kolmosvahdin liikkuminen ja pallovarmuus ovat vielä korostetussa asemassa kolmospuolen avaruuden vuoksi.
***
Huusko on vasta 23-vuotias, joten hän on pesäpalloilijana vielä nuori.
Huuskolla ei ole sanottavia heikkouksia, mutta hänellä on ajan ja kokemuksen myötä mahdollisuus kehittyä vieläkin paremmaksi pelaajaksi niin sisäpelissä kuin ulkopelissä. Tässä mielessä Huuskon nimi kannattaa alleviivata paksulla tussilla. Hänestä kuullaan vielä – varsinkin, kun Huusko selkeästi haluaa kehittyä pesäpalloilijana ja pelata suuressa roolissa. Olla siis tähti suomeksi sanottuna.
Myös Tahkossa hänen arvonsa tiedetään ja tunnetaan, mistä kertoo kesäkuussa tehty kaksivuotinen jatkosopimus Huuskon kanssa.