KalPa pakotti Pelicansin seiskapeliin lahjoitettuaan sille itse ottelupallon

Lasse Lappalaisen tykki pakotti Pelicansin vaihtamaan Patrik Bartosakin pois maaliltaan.

JääkiekkoLiiga

Pelicans ja KalPa ratkaisevat välieräpaikan tiistaina. Eetu Pennanen avaa, miten Pelicans on roikkunut sarjassa mukana näinkin pitkään.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 25.3.2023 | KUVAT All Over Press

KalPa tasoitti ottelusarjan Pelicansia vastaan numeroihin 3–3, kun se voitti lahtelaiset Kuopiossa 5–1. Eetu, oliko KalPan voitto ansaittu?

Jos joskus jääkiekko-ottelussa voi ansainnasta puhua, nyt sille lienee oikea paikka. Sellaiseen jääkiekkokouluun Pelicans lauantaina Kuopiossa joutui.

Pelicans sai vielä alussa ylivoiman, mutta sen jälkeen viidellä viittä vastaan jääkiekossa KalPa teki Pelicansin pelin ehkä vielä ripauksen aiempaakin ahtaammaksi.

Avauserässä Pelicansin ainut tapa aiheuttaa KalPalle mitään ongelmia, olivat harvat harppuunan omaiset suorat hyökkäykset. Ben Blood vielä sellaisesta viimeistelikin avausmaalin, mutta sen jälkeen alkoivat kuopiolaiset jääkiekkojuhlat.

Kun peli menee ahtaaksi joka puolella kaukaloa ja Pelicans ahdistetaan kamppailemaan lähellä laitoja, KalPa on vahvoilla. Nyt Pelicans hävisi myös maalien edustoilla aiempien otteluiden vastaisesti. Max Görtz iski kahdesti ja Jaakko Lantta kerran ja peli oli käytännössä ohi jo avauserässä.

Toisessa erässä Pelicans paransi näennäisesti ja sai joitain pitkiä hyökkäyksiä. Kaiken kuitenkin KalPan puolustuspelitiiveydestä kertovat Pelicansin neljä laukausta maalia kohden kahden erän jälkeen.

Toisessa erässä Pelicans sai yhden kiekon KalPan maalivahdille Robin Rahmille asti. Se on surkea suoritus. Kolmas erä olikin KalPan toisen erän viime hetken 4–1-maalin jälkeen enää kosmetiikkaa.

Olet kehunut KalPaa läpi sarjan ja nyt se suorastaan murskasikin Pelicansin. Miten sarja voi olla kuuden ottelun jälkeen tasan, jos KalPa on ollut niin selvästi parempi?

Se on hyvä kysymys, eivätkä voitotkaan täysin valehtele. Fakta on kuitenkin, että viidellä viittä vastaan KalPan peli tuottaa Pelicansilla jättimäisiä vaikeuksia. Samoin fakta on, että KalPa on päässyt Lahdessa lähemmäs vierasvoittoa kuin Pelicans Kuopiossa.

Jääkiekko ei kuitenkaan ole pelkästään viisikkopeliä ja Pelicans on runkosarjassa itselleen kotietunsa ansainnut.

Pelicans on hyödyntänyt toistaiseksi erinomaisesti KalPan hermokontrollin pettämisen. Pelicansin ylivoima sakkasi vielä sarjan alussa, mutta perjantaina KalPan kaksi isoa rangaistusta kostautuivat sille ryöstöretkellä.

Sarjan seitsemäs ottelu pelataan tiistaina Lahdessa. Mitkä ovat lähtökohdat siihen?

Näen KalPan lähtevän siihen paremmasta tilanteesta. Se on ollut pelillisesti jäljessä oikeastaan vain perjantain ottelussa ja siinäkin Pelicans sai edun juuri sen rikkonaisesta luonteesta ja erikoistilanteista.

Pelicans elää rikkonaisista peleistä ja yllättävistä yksilösuorituksista. Yksi merkittävä asia sillä on kuitenkin puolellaan.

Vaikka Patrik Bartosak katsoikin kolmannen erän vaihtopenkillä, on hän huomattavasti Robin Rahmia laadukkaampi ykkösvahti. Jos Pelicans vähänkin paremmin pystyy Rahmia haastamaan tiistaina, voi se saada elämänlangastaan vielä kiinni.