Sulaako Liiga-yllättäjän unelma puolivälierissä? ”Ohuella langalla”

Tuomas Kiiskinen on oli lauantai-illan sankari.

JääkiekkoLiiga

Sulaako Liiga-yllättäjän unelma puolivälierissä? ”Ohuella langalla”

Vaikka ottelusarja Pelicansin ja KalPan välillä on tasan 1–1, Eetu Pennanen näkee KalPan olleen vakuuttavampi sarjan alussa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 18.3.2023 | KUVAT All Over Press

KalPa voitti lauantai-iltana Kuopiossa Pelicansin maalein 3–0 ja tasoitti ottelusarjan numeroihin 1–1. Eetu, millainen kiekkoilta Niiralan Montussa nähtiin?

Hallin täyteinen kotiyleisö sai juuri sitä, mitä se tuli hakemaan. Edellisen illan niukasta tappiosta sisuuntunut KalPa laittoi Pelicansin ahtaalle heti alussa, eikä lahtelaisryhmä päässyt kanveesista pois oikeastaan missään vaiheessa.

Varsinkin ottelun avauserä oli jälleen KalPalta vahva. Sitä se toki oli KalPalta myös eilen Lahdessa sekä näiden kahden joukkueen keskinäisissä kohtaamisissa runkosarjassakin.

Nyt kuitenkin KalPan jänne piti aiempaa paremmin, vaikkei se avauserässä Pelicansia saanutkaan kannoiltaan karisteltua. Toisessa erässä se onnistui niin yli- kuin alivoimallakin ja lopun se kontrolloikin melko tyylikkäästi pois, vaikka istui turhan paljon jäähyminuuttejakin.

KalPa tosiaan teki maalin niin ylivoimalla kuin alivoimallakin. Joukkueita on pidetty tasaisina viisikkopelissä, joten miten näit joukkueiden erikoistilanteet?

Ei tarvitse olla kummoinen analyytikko, kun sanoo, että KalPa vei Pelicansia juuri erikoistilanteissa kuin kuoriämpäriä. Ei KalPankaan ylivoima timanttista ole ollut, mutta Tuomas Kiiskisen avausmaalissa se hyödynsi loistavasti Pelicansin Lukas Jasekin ja Elias Vilénin yltiöoptimistisen kiekollisen pelaamisen.

Kiiskinen iski myös alivoimalla KalPan 2–0-osuman. Jälleen Jasek oli jäällä katsomassa takaiskua, Lars Bryggmanin harhasyötön ja Iikka Kangasniemen heikon puolustuspelisuorituksen perään.

KalPa on lukenut Pelicansin ylivoimahaun pois ja nyt se kostautui lahtelaisille myös omista kaivettuna maalina. Juuri tuo laiskan pulskea haku on ollut Pelicansin ylivoimapelin ongelmakohta koko kauden.

Myös heikosti runkosarjan lopussa esiintyneelle KalPan alivoimalle kuuluu osa kunniasta Pelicansin ylivoiman viimeisestä jäädyttämisestä.

Sarja jatkuu tasatilanteesta maanantaina Lahdessa. Mitä odotat ottelusarjan jatkolta?

Yleiskuva sarjasta on laadukas. Peleissä on kova kamppailuvaade, joka on ryöpsäyttänyt myös tunteet pintaan. Tiiviit viisikot luovat kamppailutilanteita joka puolelle kaukaloa.

Silti vaakakuppi alkaa kääntyä odotettua selvemmin toiseen suuntaan.

Vaikka Pelicansilla on yhä kotietu avausviikonlopun jälkeen, KalPa on sarjassa kuskin paikalla. Pelillisesti sen selkänoja on vakaampi kuin Pelicansin.

Pelicans pelaa kuin ohuella langalla. Se luottaa lyhytsyöttöpeliinsä ja flowssa jatkopaineeseensa. Lahdessa flow lähti liikkeelle toisessa erässä, Kuopiossa KalPa ei antanut enää flowlle tilaa lainkaan.

Jasek, Kangasniemi ja ylivoimat kokonaisuudessaan ovat parhaimmillaan asioita, jotka luovat Pelicansille momentumia. Nyt ne lähinnä tukahduttavat sitä.

Se on ongelma, joka Pelicansin on tavalla tai toisella selvitettävä. Muuten ennakkoon tasainen sarja menee KalPalle yllättävänkin nopeassa tahdissa.

KalPalla vaikuttaa kulkevan. Onko sillä mitään sudenkuoppia tämän sarjan kannalta?

Toki KalPan pitää vieraissa voittaa ja se ei suorittanut runkosarjassa vieraspeleissään kotipelien tasolla. Lähempänä KalPa kuitenkin oli voittaa Lahdessa perjantaina kuin Pelicans Kuopiossa lauantaina.

KalPan polttoaineen riittävyys on ainut kysymysmerkki, mikä mieleen nousee. Niin runkosarjassa kuin perjantaina ja lauantainakin KalPa piti hurjaa tempoa yllä heti ottelun alusta lähtien ja se on ehkä hieman näkynyt kamppailuiden lopuissa.

Jos KalPa ei saa sarjaa ajoissa poikki, saattaisi vähemmän energiaa kiekotellessaan kuluttanut Pelicans olla joukkueista tuoreempi tai raikkaampi viimeisissä peleissä. Tuoreutta tai raikkautta Kuopion lauantai-illassa Pelicansista oli kuitenkin vaikea nähdä.