Kankaanpää on revitty kahtena syksynä peräkkäin riekaleiksi, eivätkä jäljet voi olla näkymättä

Henri Itävalo oli parhaimmillaan Superin parhaita lukkareita, mutta viime vuodet ovat olleet tasaista taantumista.

Pesäpallo

Kankaanpää on revitty kahtena syksynä peräkkäin riekaleiksi, eivätkä jäljet voi olla näkymättä

Kankaanpään Mailalla on takanaan kaksi raskasta syksyä, mitä kuvaa se, että vuoden 2020 joukkueesta on jäljellä kolme pelaajaa. Seuraukset eivät voi olla näkymättä myös kentällä.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 1.5.2022 | KUVAT All Over Press

Lähtötilanne

Kankaanpään Mailalla on takanaan kaksi myrskyistä syksyä. Syksyllä 2020 joukkue hajosi täysin osiin ja viime kaudella sen sarjapaikka varmistui vasta putoamiskarsintojen kautta Ykköspesiksen sensaatiojoukkuetta Jyväskylän Lohea vastaan.

Viime syksynä Kankaanpäässä nähtiin samanlainen myrsky kuin vuotta aiemmin, kun joukkueen vakiokokoonpanosta siirtyi muualle tai lopetti peräti kuusi pelaajaa. Ennen myrskyjä olleesta vuoden 2020 joukkueesta jäljellä on vain kolme pelaajaa – Teemu Utunen, Miikka Riikonen ja vähälle peliajalle jäänyt Joona Anttila.

Muutokset

KaMan suurin menetys viime syksyn siirtomarkkinoilla oli häikäisevän kauden pelannut kärkimies Lauri Vierimaa. Vierimaa ilmoitti alun perin lopettavansa, mutta teki tällä viikolla sopimuksen Hyvinkään Tahko kanssa.

Molemmat etukenttämiehet, Kari Kellokoski ja Manu Haukkala lopettivat, samoin hyvä pomputtaja Henri Pulkkinen ja kesken kauden eläkkeeltä haettu Jouni Itävalo. Toni Pomell siirtyi puolestaan Loimaalle.

Hankinnoista kovin ja nimekkäin on Pattijoella hyvin pelannut Severi Piispanen. Uusi kasvoja ovat myös Kankaanpäässä parhaan Superpesis-kautensa 2018 pelannut Teemu Rouhiainen, Koskenkorvalta hankittu Juuso Vuorenmäki, Kiteeltä tullut lyöjäjokeri Sami Mikkolanaho sekä uuden kauden kynnyksellä Kempeleestä lainattu Sami-Jukka Korvola.

Kausi 2022

Kankaanpään materiaali on paperilla sarjan heikoimman kolmanneksen joukkueeksi kohtalaisen nimekäs, mutta suuren vaihtuvuuden lisäksi osa pelaajista joutuu totuttelemaan uuteen rooliin. Severi Piispanen oli Pattijoella hyvä kärkimies, mutta KaMassa hän pelaa oudommassa roolissa kakkosena. Kopparina aiemmin urallaan pelannut Teemu Rouhiainen joutunee puolestaan pelaamaan etukentällä.

KaMan ulkokenttä on epätasainen. Lukkari Henri Itävalo on jo pelannut parhaat ottelunsa, vaikka 29-vuotiaana voisi ikänsä puolesta pelata huipulla vielä vuosikausia. Itävalon vahvimmat aseet ovat vasenkätisyys ja kova tempo, mutta kokonaisuudessaan hän kuuluu Superin heikoimpaan lukkarikolmannekseen. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten tiukasti pitkän sopimuksen KaMan kanssa tehnyt 20-vuotias Rasmus Paananen pystyy haastamaan Itävalon.

Etukenttä on KaMan suurin arvoitus ulkopelissä. Rouhiaiselle pelipaikka on outo ja Joonas Peltomäki on vielä Superissa kokematon. Jos etukentän pelaaminen ei ala sujua, Perttu Olli ja Jouni Mäki ovat molemmat varavaihtoehtoja. Myös Piispanen pelasi viime kaudella Pattijoella etumiestä, vaikka onkin parhaimmillaan linjassa.

Kankaanpää

Saako Mika Kulmala puristettua Miikka Riikosesta maksitehot irti? Tärkeää olisi.

Linja on ulkopelin paras osa. Piispanen pelaa suuressa roolissa etulukijana ja syvintä pussia. Hänen rahkeensa riittäisivät pelaamaan kovemmassakin seurakunnassa. Sami-Jukka Korvola saa hoitaakseen suuren tontin takalukijana. Myös kakkosvahti Teemu Utunen ja kolmospuolella pelaava Antti Kortteenperä kuuluvat KaMan ulkokentän kantaviin voimiin. Joona Anttila ja Perttu Olli ovat jonossa seuraavina linjan paikoille.

Takakentällä Juuso Vuorenmäki ja Arttu Vilander ovat keskitason kopparipari, mutta molemmat joutuvat kesällä kovaan testiin, sillä KaMan oma kotikenttä on kolmospuolta lukuun ottamatta erittäin avara. Varaa virheisiin ei olisi. Jouni Mäki on valmis pelaamaan paikalla kuin paikalla, myös takakentällä.

Sisällä KaMa saa paperilla hyvän kärjen. Rouhiaisen potentiaali kärkimiehenä on kiistaton ja vaikka kakkosena pelaaminen onkin oudompi paikka Piispaselle, hänen taitonsa riittävät pelaamaan myös vaihtajana. Kortteenperä on taitava kolmonen ja tärkeässä roolissa kesän onnistumisen kannalta.

Yksi haaste KaMalla on kotiuttajien vähyys. Vuorenmäki on ainoa varteenotettava kotiuttaja numerolla lyövistä pelaajista.

Lyöjäjokereista Miikka Riikonen löi viime kaudella 58 juoksua ja Kiteellä pelannut Mikkolanaho 42 juoksua.  Riikonen on ollut jo vuosia lupaavan lyöjäjokerin kirjoissa, mutta läpimurto 70-80 juoksun lyöjäksi on tekemättä. Riikonen on KaMan ykkösjokeri, mutta todennäköisesti Mikkolanaho tulee parempana etenijänä ja hyvänä vaihtajana palojen määrästä riippuen lyömään ennen Riikosta.

KaMalla on Pattijokea ja Seinäjokea paremmat jokerit, mutta Riikonen ja Mikkolanaho ovat kauneimmissakin lauseissa keskitason lyöjäjokereita.

KaMa tulee pelaamaan kahdella kärjellä. Korvola ja Utunen on kakkoskärjen veturit, mutta sisäpelin taso ei riitä kuitenkaan täyteen mittaan. Jokeriosaston viimeiseen ruutuun etenijäjokeriksi on useita vaihtoehtoja, muun muassa Joonas Peltomäki, mikäli hän ei pelaa ulkona.

Mika Kulmala kuuluu pelinjohtajana oppikirjauskovaisiin. Hänen vahvin näyttönsä on tähän mennessä Mansen nostaminen Superiin 2019 silloin vielä varsin nimettömällä joukkueella, mutta KaMassa hän ei ole vielä suuresti vakuuttanut. Nytkin vaarana on, että Kulmala sortuu riskittömään ja ennakolta arvattavaan sisäpeliin, kun KaMan pitäisi uskaltaa pelata altavastaajajoukkueena yllättävämpää ja rohkeampaa pesäpalloa. Hyvä esimerkki on lyöjäjokeri Miika Riikonen, josta Kulmalan pitäisi pystyä repimään kaikki tehot irti, mutta vaarana on, että ne jäävät varovaisella pelaamisella ottamatta.

KaMa lähtee pudotusviivan suhteen niin pitkältä takamatkalta, että pudotuspelipaikka olisi joukkueelta sensaatio. Kaikki muut kellarikerroksen sijoitukset ovat sen sijaan mahdollisia, myös kaikista heikoimmat. Siksi pelin henki KaMalla on, että Kulmala ja koko joukkue mitataan kovalla vaa’alla. Jos KaMa pelaa omalla tasollaan, se välttää karsinnat. Jos peli alkaa sen sijaan yhtään tökkiä, silloin edessä on viime kauden tapaan raadolliset karsintaottelut, joissa voi käydä mitä tahansa. Hyvässä skenaariossa KaMa voi olla sijoilla 9-10. Yksi plussa joukkueelle on sen vaikea kotikenttä, jossa usein myös kärkiseurat ovat olleet vaikeuksissa.

KaMa ei ole suuren vaihtuvuuden ja pelaajien outojen pelipaikkojen vuoksi välttämättä parhaassa iskussa kauden alussa, mutta mitä pidemmälle kausi etenee, sitä paremmaksi KaMan pelisi pitäisi kehittyä.