Kankaanpää pääsee katsomaan pesäpallokesän kauneinta tarinaa aitiopaikalta

Kari Kellokoski on Kankaanpään Mailan avainpelaajia keskiviikkona alkavissa Lohikarnevaaleissa.

Pesäpallo

Kankaanpää pääsee katsomaan pesäpallokesän kauneinta tarinaa aitiopaikalta

Jyväskylän Lohi, Imatran Pallo-Veikot, Puijon Pesis, Jyväskylän Kiri 2020. Tämä pesäpallokesä ei helpolla unohdu.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 5.9.2021 | KUVAT All Over Press

Tämä pesäpallokausi jää jo nyt historiankirjoihin yhtenä kaikkien aikojen yllättävimmistä kausista.

Pesäpallokansa ehti juuri ja juuri toipua Imatran Pallo-Veikkojen sensaatiomaisesta puolivälieräsarjasta Mansea vastaan, kun Kuopiossa jysähti vähintään saman tasoinen yllätys.

Jyväskylän Lohi pelasi vielä vuosi Suomensarjassa, mutta nousi Ykköspesikseen samaan aikaan, kun Jyväskylässä poljettiin pystyyn kohuttua Jyväkylän Kiri 2020 -hanketta. Lohi jäi Kiri-hankkeen varjoon, mutta se ei sitä häirinnyt. Lohi teki talven töitä ja iski kesällä – ja nyt tilanne on kääntynyt päälaelleen.

Lohi on kirjoittanut yhden kesän suurimmista ja hienoimmista pesäpallotarinoista miesten Ykköspesiksessä. Koskenharjulla on eletty kansaa villinnyt hurmoksellinen kesä, joka huipentui sunnuntaina, kun Lohi kaatoi Ykköspesiksen nousukarsintojen kolmannessa ottelussa suursuosikki Puijon Pesiksen 2-1.

Ottelun käsikirjoitus sopi täydellisesti Lohen tarinaan. Ensin 0-3-jaksotappio, sitten nousu sillasta 1-0-jaksovoitolla. Juoksuton supervuoro ja kotiutuslyöntikisa. Lohen kausi näytti jo päättyvän, kunnes se tasoitti ensimmäisen kierroksen viimeisellä lyönnillä.

Ja jotain huimempaa oli luvassa: Puijon kolmesta toisen kierroksen lyöjästä kaksi löi juoksun – mutta mitä tekivät Lohen kolme lyöjää?

Löivät jokainen juoksun mieheen ja lohileirissä tanssittiin.

Lohi kohtaa Superin karsinnoissa Kankaanpään. Sarja alkaa keskiviikkona Kankaanpäässä ja se, kumpi voittaa kolme ottelua, pelaa ensi kaudella Superissa. Tekisi mieli sanoa, että Heikki Mehtosen valtakunnassa mikään ei ole mahdotonta. Jätän kuitenkin sanomatta.

Kävi karsintaottelussa miten tahansa, Lohi on tämän kauden suurimpia voittajia jo nyt.

Kirille ei käynyt yhtä hyvin. Kouvolan kakkosjoukkue pudotti sen Suomensarjan nousukarsinnoissa lauluun. Huonolle Kiri ei hävinnyt, sillä Kouvola voitti sunnuntaina Jokioisten Koetuksen toistamiseen ja varmisti nousun ensi kaudeksi Ykköspesikseen.

Onnittelut Koskenkarjulle ja Kouvolaan.

***

Onnittelut myös Siilinjärvelle, joka voitti Haminan kolmannen kerran ja vältti suoran putoamisen Ykköspesikseen. Nyt edessä on seuraava haaste: nousukarsinta Oulun Lippoa vastaan.

Kaksi kautta Superissa antavat lähtökohtaisesti hyvät valmiudet ja rutiinin pelata Lippoa vastaan, mutta SiiPen esitykset ovat olleet kesän aikana heikoimmillaan sen verran vaatimattomia, että kovassa painepaikassa voi käydä miten tahansa.

Hamina palaa taas takaisin Ykköspesikseen. Innokkaimmat uskoivat Haminan taistelevan nimekkäällä joukkueella tällä kaudella jopa pääsystä kahdeksan parhaan joukkoon, mutta kausi meni pahasti penkin alle, eikä kurssia saatu käännettyä riittävästi, vaikka Petri Pulliainen palkattiin kesken kauden pelinjohtajaksi ja pitkään loukkaantuneena ollut Sasu Toikka saatiin mukaan heinäkuussa.

Monet seurat ovat jo aloittaneet Haminan parhaiden pelaajien kalastelun. Siinä ei ole mitään yllättävää tai tuomittavaa. Sellainen on pesäpallon ja urheilun laki.

Lue myös: Jyväskylän Lohi on upea tarina erilaisesta pesäpallokulttuurista ja vastavoimasta