Kankaanpää säilytti sarjapaikkansa – ja tekee raskaansarjan kaappauksen

Severi Piispanen siirtyy ensi kaudeksi Kankaanpäähän.

Pesäpallo

Kankaanpää säilytti sarjapaikkansa – ja tekee raskaansarjan kaappauksen

Kankaanpää nähdään ensi kaudellakin miesten Superpesiksessä. Lauri Vierimaa on lähdössä, mutta Severi Piispanen korvaa hänet.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 12.9.2021 | KUVAT Kari Kanasaari / Pattijoen Urheiijat

Kankaanpää varmisti Superpesis-paikkansa suoraan kolmessa ottelussa, kun se kaatoi sunnuntaina sensaatiojoukkue Jyväskylän Lohen 1-0 (1-1, 5-1).

Vaikka tasoero joukkueiden välillä ottelusarjassa oli kiistaton, se ei kuitenkaan ollut niin suuri kuin ennakolta odotettiin. Itse asiassa tämä ottelusarja antoi jopa uskoa siihen, kuinka tasainen ja jopa laadukas sarja Ykköspesiksestä voitaisiin saada, jos Superin joukkueiden määrä pudotettaisiin 12 seuraan ja Ykköspesiksessä pelaisi myös 12 seuraa. Toki laatua ei välttämättä riittäisi heti Ykköspesiksessä 12 seuraan, mutta 7-8 tasaista seuraa sinne voitaisiin hyvinkin saada.

Kankaanpään lähti kauteen sekavista asetelmista, sillä tämän kauden joukkue oli rakennettu viime syksyn myrskyjen jälkeen lähes kokonaan uudelleen. Siksi sarjapaikan uusiminen oli Kankaanpäältä torjuntavoitto – ja mikä tärkeintä: sarjapaikan uusiminen antaa hyvän pohjan kehittää ja rakentaa joukkuetta.

Kankaanpää on neuvotellut valmiiksi kaksi merkittävää hankintaa. Etenkin Severi Piispasen kaappaaminen Pattijoelta on raskaansarjan veto KaMalta. Toisaalta uuden kärkimiehen hankkiminen on myös tarpeen, sillä loistokauden pelannut Lauri Vierimaa on hinnoitellut itsensä ulos Kankaanpään suunnitelmista.

Toinen varma hankinta on Kiteen Pallon lyöjäjokeri Sami Mikkolanaho. Mikkolanaho on luokitukseltaan keskitason lyöjäjokeri, mutta toisaalta Kankaanpäällä on valmiina jo toinen lyöjäjokeri, Miikka Riikonen. Riikonen löi tällä kaudella runkosarjassa 58 juoksua, kun Mikkolanahon saldo Kiteellä oli 42 lyötyä.

Kankaanpäällä on ensi kauden joukkueen suunnitelmat pitkällä – joskin osa jatkosopimus ja optioneuvotteluista on vielä viimeistelemättä.

Jos Kankaanpää saa pidettyä keskeiset pelaajansa Lauri Vierimaata lukuun ottamatta, se saa jalkeille kelvollisen joukkueen. Pudotuspeliviivalle matka on pitkä, mutta Kankaanpäällä on hyvät saumat taistella sijoista 9–14. Tosin on hyvä muistaa, että ensi kaudella Superissa on vain 14 joukkuetta, joten Kankaanpäässä on näillä näkymin joka tapauksessa edessään taistelu putoamiskurimusta vastaan.

Kohtalainen ulkokenttä

Lukkari Henri Itävalo pelasi tällä kaudella parhaan kautensa pitkään aikaan. Manu Haukkala ja Kari Kellokoski muodostaisivat hyvän etukentän. Vaikka kaikkia sopimuksia ei ole vielä saatu pakettiin, linja näyttäisi kohtuulliselta. Severi Piispanen olisi optimaalinen korvaaja loppukauden pelanneelle Jouni Itävalolle polttolinjassa. Vimpelistä 1+1-vuotisella sopimuksella tullut Antti Kortteenperä on lyönyt itsensä tällä kaudella läpi, ja Teemu Utunen on hyvä kakkosvahti. Neljänneksi linjanpelaajaksi on ehdolla useampikin vaihtoehto.

Vimpelistä Kortteenperän kanssa samanlaiselle 1+1-vuotisella sopimuksella tulleesta Perttu Ollista on kasvanut uudella pelipaikallaan mitat täyttävä koppari. Toinen koppari, Arttu Vilander, on potentiaaliltaan edelleen huomattavasti nykyistä tasoaan kovempi koppari. Nyt vain Vilanderin olisi saatava kaivettua potentiaalinsa esiin ja saatava pelata kausi ilman loukkaantumisia.

Sisällä Kankaanpää saa sarjan alempaan ryhmään verrattuna kilpailukykyisen ykköskärjen. Severi Piispanen kolkuttelee kärkimiesten ykköskoria, Teemu Utunen pelasi hyvän kauden kakkosena ja Antti Kortteenperästä kasvoi kauden aikana hyvä kolmonen.

Miikka Riikonen ja Sami Mikkolanaho ovat perusvahva lyöjäjokerikaksikko, joten jos KaMa saa kärkensä kulkemaan, Riikosella ja Mikkolanaholla riittää kyllä ruokaa.

Vaikka Kankaanpään materiaalissa onkin hyviä elementtejä, mikään huippujoukkue se ei kuitenkaan ole, eikä taso sisäpelissäkään kata koko joukkuetta.

Kankaanpää on kuitenkin saanut viime syksyn jälkeen toimintaansa tiettyä vakautta ja jos se saa pidettyä pakkansa kasassa, se voi kestää Vierimaan mahdollisen lähdön, eikä konkaripelaaja Jouni Itävalon tarvitse keskeyttää pesäpalloilullisia eläkepäiviään tämän kauden tapaan.