Kannattaako F1-kalenterissa pitää ”huippukeksintöä”, jossa osa kuljettajista säästää vain autoa?
Erkki Mustakari ei ole lämmennyt missään vaiheessa sprinttikisoille. Hänen mukaan osa kuljettajista ajaa niissä kevyemmällä kaasulla välttääkseen kalliit kolhut autoihinsa.
Viikonloppuna ajettavassa Unkarin GP:ssä on ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakarin mukaan kärkiautojen tasaisuuden lisäksi yksi ylimääräinen bonus: Unkarissa ei ajeta sprinttikisaa.
F1-sarjan julkaiseman ensi kauden sprinttikalenterin mukaan sprintit ajetaan ensi vuonna jälleen kuudessa kisassa, jotka ovat Kiina, Miami, Belgia, USA:n Austin, Brasilia ja Qatar. Yhteensä kisakalenterissa on ensi kaudella 22 GP-viikonloppua.
Mustakari ei ole koskaan lämmennyt sprinttikisoille eikä lämpene nytkään. Hänestä se on turha ja keinotekoinen lisä, joka vain sotkee kisaviikonloppuja.
”Sprinttikisaa on pidetty loistoformaattina ja F1-pomo Stefano Domenicalin mukaan tutkimukset osoittavat sprintin olevat hyvin suosittu katsojien keskuudessa. Jos kysymyksessä on kerta niin kehuttu ja loistava formaatti, mikä sprinttikisoja ajetaan ensi kaudella vain kuusi. Olisi luullut, että tuollaista herkkua olisi mahtunut 22 kisan kalenteriin vaikka tuplamäärä”, Mustakari ironisoi.
Unkarin lisäksi myöskään vielä ennen kesätaukoa ajettavassa Belgian GP:ssä ei ajeta tänä vuonna sprinttikisaa. Viime kaudella Beligia oli kuitenkin sprinttinäyttämönä ja sitä väritti sade, joka sekoitti koko kisan.
”Spoan sprintissä viime vuonna oli varmasti juuri sitä toivottua actionia, mutta vähän eri tavalla kuin ehkä toivottiin. Varikkosuoralla oli monta läheltä piti tilannetta, kun renkaita vaihdettiin sadekelin kalustoon ja pois, ja autot sukkuloivat toistensa lomitse välillä vaarallisenkin lähellä.”
”Sprintti tarjoaa kyllä sirkushuveja, mutta onko se oikeasti sellaista autourheilua, jota me haluamme katsoa. Varmasti sillä on ystävänsä, mutta minä en ainakaan lukeudu heihin”, Mustakari sanoo.
Mustakari uskoo, että syy siihen, ettei sprinttikisojen määrää lisätä ensi kaudeksi löytyy kustannuksista.
”Sprinttien lisääminen on varsin iso kustannuskysymys talleille. Sprintti vaatii budjettia ja erityisesti, jos sprinttikisassa sattuu joku kolhu sattuu. Pienillä talleilla riskiä on tietysti vielä enemmän kuin isommilla, kun varaosabudjetit ovat muutekin tiukalla.”
”Monet kuskit ymmärtävät sprinttikisoihin liittyvät kustannustekijät. Siksi he ajavat sprintit kevyemmällä kaasulla ja säästävät autojaan ja paukkuja sunnuntain kisaan, jossa jaossa olevista pisteistä kaikki taistelevat tosissaan.”
”On myös muistettava, että sprintissä voittajakin saa vain kahdeksan MM-pistettä eli saman verran, minkä pääkisassa kahdeksanneksi sijoittunut kuljettaja saa. Lisäksi sprintissä pisteitä saa vain kahdeksan parasta, joten Valtteri Bottaksen ja muiden pienempien tallien kuljettajien mahdollisuudet päästä MM-pisteille ovat todella ohuet.”
Mustakari ei ole täysin vakuuttunut, että sprinttikisojen tulevaisuus olisi hakattu kiveen.
”Koska sprinttikisoja ei ole lisätty kisakalenteriin ensi kaudeksi, epäilen vahvasti, ettei FIA:kaan ole täysin vakuuttunut tästä formaatista, vaikka se katsojia viihdyttäisikin. Siksi on mielenkiintoista seurata, mikä sprinttikisojen kohtalo on tulevaisuudessa. Tuleeko sprinttikisoja jatkossa lisää vai kuivuuko koko idea ja sprinteistä luovutaan jonkin säällisen ajan päästä kokonaan. Minä en ainakaan jäisi suremaan sprinttejä”, Mustakari sanoo.