Karjala-turnaus on kohtuuton ja tarpeeton riski varsinkin liigaseurojen kannalta

Jääkiekko

Karjala-turnaus on kohtuuton ja tarpeeton riski varsinkin liigaseurojen kannalta

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 22.10.2020 | KUVAT All Over Press

Karjala-turnaus on saanut koronapandemian varjossa vielä vähän huomiota. Euro Hockey Tourin Suomen turnaus on kuitenkin edelleen ohjelmassa 5.–8. marraskuuta.

Suurimmat otsikot viime viikkoina on kerännyt jääkiekon Liigan seurojen ahdinko, joka on monessa seurassa lähestynyt jo hätätilaa.

Samalla, kun koko Liiga-kausi on ollut jatkuvalla veitsenterällä ja seurat ovat tuskailleet yleisömääriensä, talouksiensa ja koronakaranteeniensa kanssa, Euro Hockey Tourin pelaaminen on herättänyt kulisseissa painokkaita puheenvuoroja.

Suurin kysymys on: Onko juuri nyt tässä tilanteessa Karjala-turnauksen järjestäminen oikeasti järkevää?

Kohtuuton riski?

Samalla, kun monessa seurassa on pelissä jo seuran tulevaisuus, tuntuu parhaiden pelaajien luovuttaminen maajoukkueen käyttöön Euro Hockey Tourille kohtuuttomalta riskiltä tartuntojen, pelaajien terveyden ja karanteenien kannalta.

Taustakeskusteluissa on läsnä huoli pelaajien terveydestä ja karanteeniaikojen ja kaiken tämän vaikutuksiin joukkueen suorituskykyyn.

Kulisseissa käydään keskustelua myös siitä, että kuinka monia pelaajia per seura joukkueista voidaan ottaa.

Liigasta on tarjottu mahdollisuuksia tällä hetkellä siirtää otteluita niiden joukkueiden osalta, joilla on ollut eniten pelaajia mukana maaotteluturnauksista.

Liiga on ollut toistaiseksi aiheesta kuitenkin julkisuudessa vaiti. Esimerkiksi Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen on kyllä esittänyt kovia puheenvuoroja omiensa suuntaan koronakriisin aikana, mutta Jääkiekkoliittoa vastaan Euro Hockey Tourin pelaamisen mielekkyyden suhteen Hiltunen on ollut hiljaisempaa poikaa – sisäisestikin.

Joissakin joukkueissa on jo valmiiksi pelaajapulaa ja ottelukalenterissa tapahtuneet siirrot aiheuttavat päänvaivaa. Viimeksi Liiga peruutti tammikuussa ohjelmassa olleet Tallinnan ottelut ja aiemmin lokakuussa selvisi, että jääkiekon CHL-kausi on peruttu.

Tshekissä Extraliiga on ollut keskeytettynä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Kulisseissa puhutaan, että myös muut maat kuin Suomi tulevat valitsemaan vallitsevissa olosuhteissa suosimaan Suomessa pelaavia pelaajia.

Lisäksi pelaajia joudutaan luovuttamaan niin ikään marraskuussa järjestettävään Nuorten Leijonien marraskuun maaottelutapahtumissa.

Eräästä liigaseurasta arvioitiin, että jos nuori huippupelaaja valitaan kaikkiin tämän kauden nuorten maajoukkueturnauksiin, voi tämä pelaaja olla kaudella sivussa jopa 12-15 ottelua kaudessa karanteeneineen päivineen.

Itämisajan dilemma

Karjala-turnausten yhteydessä on puhuttu, että joukkueet eristetään turnauksen ajaksi kuplaan ja että joukkueet käyttävät ennalta määrättyjä kulkuvälineitä ja hotellia.

Mutta kun THL arvioi taudin itämisajaksi verkkosivuillaan 1-14 päivää, on mahdollista, että joukkueet tuovat kuplaan myös koronaviruksen – ilman karanteenia – mukanaan vaikka testi olisi negatiivinen maahan tullessaan. Siksi EHT:n kuplaa ei voi mitenkään verrata esimerkiksi NHL:n kuplaan.

Viikonlopun jälkeen pelaajat ovat näillä näkymin Elmo-lehden tietojen mukaan viisi päivää karanteenissa, mutta koronan tarttuminen turnauksen ja karanteenin jälkeen on sekin vielä teoreettisesti THL:n julkaiseman itämisajan sisällä.

Riskit ovat olemassa ja ne ovat monen mielestä kohtuuttoman suuria. Kukaan ei halua olla osallisena seurana enää yhdessäkään koronatartuntauutisen otsikossa.

Ja jos korona lähtee liigajoukkueissa leviämään, se on taas yksi isku, jota Liiga tai yksittäinen seura ei oikein kestäisi. Eikä pelaajien terveydenkään osalta riskejä haluttaisi mielellään ottaa.

Kaikki toivovat, että turnaus sujuu ongelmitta, eikä koronavirustartuntoja ilmaannu, mutta takuuseen siitä ei voi kukaan näissä oloissa mennä.

Miten laadukas?

Jos esimerkiksi otetaan esimerkiksi Tappara, saattaa joukkueesta olla esimerkiksi paikalliskamppailussa Ilvestä vastaan pahimmillaan yli kentällinen pelaajia Suomen ja esimerkiksi Tshekin maajoukkueissa. Myy siinä sitten lippuja ja Liigaa jo valmiiksi liian harvaksi seurojen taloudellisen kantokyvyn kannalta käyneille lehtereille.

Yksi asia on, onko edes Euro Hockey Tour totutun laadukas tapahtuma urheilullisesti. Se kysymys nousee väkisin mieleen, kun Elmo-lehden tietojen mukaan Tshekin maajoukkueeseen saattaa jopa nousta Tapparan b-juniori-ikäinen Tomas Hamara. Hamara ei ole tällä kaudella pelannut Liigassa yhtään ottelua.

Turnauksen lipunmyynnin osalta turnaus ei ole Jääkiekkoliitolle rahasampo. Suomen otteluihin pääsee noin 4 500 katsojaa, mutta muut ottelut pelataan tyhille katsomoille. Kolikon toisella puolella tv-sopimus, yhteistyökumppanuudet ja -sopimukset saattavat velvoittaa Jääkiekkoliittoa viemään turnauksen läpi ja tapahtuma on liiton taloudelle tietysti sikäli merkittävä. Tätä näkökulmaa olisi kuitenkin seuroissa helpompi ymmärtää, jos niistä oltaisiin avoimempia. Myös suurin osa pelaajista luonnollisesti haluaa pelata maajoukkueessa edistääkseen uraansa.

Mutta jos Suomessa on yksi jääkiekkoinstanssi, joka kestäisi yhden kauden EHT-turnauksen väliin jättämisen, se lienee Jääkiekkoliitto. Kun käytännössä kaikissa liigaseuroissa on tehty toinen toistaan mittavampia sopeuttamistoimia, Jääkiekkoliitossa sopeutustoimista ei ole hiiskunut julkisuuteen tietoa, vaikka korona on estänyt monen sen työntekijän normaalin työnteon.

Kun liigaseurat hädässä ja pelaajia pitäisi siis luovuttaa maajoukkueen käyttöön normaalia pidemmäksi, jotta joukkueesta saadaan katsastettua ehkä kourallinen pelaajia tuleviin MM-kisoihin?

Talous vai terveys?

Vaikka turnauksen pelaamiseksi Jääkiekkoliiton näkökulmasta merkittävä seikka on sen talous, se tuntuu näissä oloissa toissijaiselta.

Liigaseuroissa on tällä hetkellä käsillä kaikkien aikojen kovimmat ajat. Ollaan tilanteessa, jossa jopa valmentajia on lomautettu ja palkkoja leikattu sieltä täältä. Koko kauden suhteen tunnutaan olevan jatkuvasti veitsenterällä. Luulisi olevan myös Jääkiekkoliiton etu, että sarjaa pelataan myös keväällä, sillä mistä revitään MM-joukkue, jos Liigan ovet on laitettu kiinni?

Jos siis MM-kisoja ylipäätään voidaan pelata.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen otti painokkaasti kantaa pienryhmäharjoittelua vastaan Ilta-Sanomissa huhtikuussa, kun tartuntatilanteen kehittymisen suhteen oli epävarmuutta.

”Olen ehdottomasti sitä mieltä, että tällä hetkellä pitäisi harjoitella yksin eikä edes pienryhmissä. En lähtisi ottamaan sitä riskiä että pelaajat voivat tartuttaa toisensa. Tämä ei ole oikea paikka hakea kilpailuetua. Onneksi monet seurat ovat tajunneet tämän.”

Mutta nyt herää kysymys Jaloselle ja Jääkiekkoliitolle, että onko nyt oikea paikka hakea maajoukkueelle kilpailuetua näin epävarmassa koronatilanteessa?

Jääkiekkokaukalossa koronavirus on tarttunut ja nyt herää kysymys, onko liigapelaajien järkevää pelata Tshekkiä, Venäjää ja Ruotsia vastaan – eli maita, joissa on Suomea heikompi koronatilanne.

Tietenkin voi sanoa, että eihän päävalmentaja asiaa päätä.

Jalonen ei kuitenkaan ole vain päävalmentaja vaan hoitaa Nuorten Leijonien päävalmentaja Antti Pennasen kanssa myös huippu-urheilujohtajan tehtäviä. Nyt moni kokee, että Jalosen huhtikuisen puuttumisen pienryhmäharjoittelun suhteen on jäänyt hieman tekopyhä jälkimaku.

EHT:n kohdalla puhutaan kuitenkin turnauksesta, jolla ei ole merkittävintä urheilullista arvoa. Lisäksi MM-turnauksen pelaaminen keväällä ylipäätään lienee kaikkea muuta kuin kirkossa kuulutettu.

Jos viranomaiset antavat turnauksen tulevan pelatuksi, Jääkiekkoliitolla on tietysti oikeus järjestää se.

Mutta samalla on ymmärrettävä, että erityisesti näissä poikkeusoloissa urheilullisesti melko merkityksettömän Euro Hockey Tourin pelaaminen revitään juuri hätää kärsivien liigaseurojen selkänahasta.

Pahimpien skenaarioiden toteutuessa, sen hinta voi olla turhan kova.

Elmo on UUDISTUNUT! Toimi nopeasti ja tilaa Elmo edulliseen tarjoushintaan 4 kk 35 e – saat laadukasta luettavaa kotiin kannettuna joka kuukausi.