KalPan maalinteko-ongelmien taustalla lojuu läjä puutteita

Aleksi Klemetti ja muut KalPan miekkailijat jäivät maaleitta puolivälierien avauksessa Tapparaa vastaan.

JääkiekkoLiiga

KalPan maalinteko-ongelmien taustalla lojuu läjä puutteita

KalPa jäi nollille pudotuspeliavauksessaan Tapparaa vastaan. Pudotuspelien vaatimustaso paljasti puutteita KalPan hyökkäyspelaamisessa.

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 20.4.2021 | KUVAT All Over Press

Tampereen Tappara nujersi Kuopion KalPan puolivälierien ensimmäisessä ottelussa 1–0. Ottelusta nousi esiin varsin odotettu asetelma: Tappara puolusti, KalPa hyökkäsi vauhdilla mutta pyöri ympärillä.

Puheenaihe oli KalPan tehottomuus. Sitä KalPalla esiintyi ajoittain myös runkosarjassa.

KalPa teki runkosarjassa 2,6 maalia ottelua kohden. Puolivälieräjoukkueista vain Kärpillä oli pienempi lukema.

On totta, että KalPalla oli maanantaina viitisen suhteellisen laadukasta ykköskategorian maalipaikkaa.

On myös totta, että KalPalla ei ole aivan huipputason yksilöitä, mikä saattaa vaikuttaa joukkueen kykyyn viimeistellä.

Nämä tosiseikat eivät kuitenkaan poista sitä, että KalPalla on useita puutteita pelin vaiheessa, kun se luo maalintekotilanteita. Maanantaina joukkue loi ainoastaan 1,68 maalin verran maaliodottamaa, joten suurta maalimäärää se ei indikoinut. Ongelmia oli siis ensisijaisesti maalintekotilanteiden luomisessa, ei varsinaisesti viimeistelyssä.

Ongelmien juuri

Ensinnäkin KalPa laukoo hieman erikoisista tilanteista ja asemista. Pitkän hyökkäyksen päätteeksi, kun vastustaja on vihdoin onnistuttu väsyttämään, puolustajat saattavat ampua ilman maskia löysän laukauksen suoraan maalivahdin räpylään.

KalPan valmennus Tommi Miettisen johdolla ei ole täsmentänyt riittävän painokkaasti nuorille pelaajilleen, milloin laukoa ja milloin ei.

Toinen ilmeinen puute on KalPan maskipelaaminen. Se on epätäsmällistä. Maalilla saattaa seistä kyllä pelaaja, mutta hän ei asetu maalivahdin näkölinjalle kovin tehokkaasti. Lisäksi KalPalla on vain harvoin liikkuvaa maskia tai kahden kerroksen maskia. Maalivahdit näkevät kiekot.

Keskilinjan ylittämisessä KalPa on niin ikään kehno. Se ylittää hyökkäysalueella ennen maalintekoyritystä keskilinjan usein kuljettamalla tai ei ylitä ollenkaan. Tässä näkyy KalPan rutiinin puute maalintekotilanteen luomisessa.

KalPa on oman itsensä fani

Tappara asettaa puolivälieräsarjassa nyt korkean standardin peliin nimenomaan puolustamisensa kautta. Se tuskin yllättää, sillä siellä on Tapparan DNA hyvin vahvasti. Keskialueen puolustamisessa ja vastustajan etenemisen estämisessä ja loppuviimein oman maalin suojelussa.

Tämä on iso haaste KalPalle, koska siltä vaaditaan nyt erinomaisen puolustuksen murtamista.

KalPan pelissä on paljon hyvää, kuten maanantaina nähtiin. KalPa oli monella osa-alueella Tapparaa parempi, ja jos pelin kuva on jatkossakin tällainen, sarjasta tulee tiukka.

Mutta KalPa on hieman oman vauhtinsa ja luistelunsa fani. Ja siinä rytäkässä maalinteon modernin ydinasiat laahaavat. Nyt, kun vaatimustaso on kova, nuo puutteet iskevät silmille.

Miettinen voi toki yrittää tässä kohtaa tehdä viilauksia, mutta niiden siirtovaikutus on toinen kysymys, jos asiat eivät tule selkäytimestä.

Maaliodotteiden lähde: