Jürgen Kloppin on tehtävä iso ja pahimmillaan riskialtis päätös ennen Liigacupin finaalia

Jürgen Klopp ei voi unelmoida tällä kaudella Mestarien liigan voitosta, mutta Valioliiga, FA Cup. Eurooppa-liiga ja Liigacup ovat vielä lautasella.

JalkapalloValioliiga

Jürgen Kloppin on tehtävä iso ja pahimmillaan riskialtis päätös ennen Liigacupin finaalia

Liverpool ja Chelsea iskevät yhteen sunnuntaina Liigacupin finaalissa. Jukka Rönkä avaa, millaiset panokset ottelussa on pöydällä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 24.2.2024 | KUVAT Terry Kearney

Kauden ensimmäinen kannu Englannissa pannaan jakoon sunnuntaina, kun Chelsea ja Liverpool kohtaavat Liigacupin finaalissa. Jukka, minkä arvoinen kannu on?

Liigacup on arvoasteikoissa kaukana Valioliigan ja  FA Cupin takana, samoin Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan pokaalit ovat eri painoluokassa. Lähimpänä nokkimisjärjestyksessä on uusin eurocup, Konferenssiliiga.

Liigacupin asemaa kuvaa myös se, että sen voittaja saa toki paikan ensi kauden eurocupeissa, mutta tuo paikka on kaudesta 2020-2021 alkaen ollut Konferenssiliiga eli vähäarvoisin eurocup.

Manchester City menee eurocupeihin muutenkin, mutta jos Chelsea voittaa sunnuntaina, se varmistaa pääsyn eurokentille, mikä ei liigasijoitusten perusteella ole mitenkään varmaa.

Liigacupin pahin lama on kuitenkin jo takana. Liigacupin kymmenen viimeistä mestaruutta ovat menneet Valioliigan jättiseuroille. Manchester City on voittanut kymmenen viimeisen vuoden aikana Liigacupin kuusi kertaa, Manchester United kahdesti sekä Chelsea ja Liverpool kerran.

Viimeinen pienempi Liigacupin voittanut seura on Swansea, joka voitti vuoden 201 finaalissa Bradfordin.

Liigacup voi tosiaankin olla Chelsealle paras mahdollisuus päästä ensi kaudeksi eurokentille. Miten suuri painoarvo Liigacupin voitolla olisi Chelsealle?

Kun Mauricio Pochettinon asema Chelsean managerina oli tukalimmillaan, Englannissa uutisoitiin, että Pochettino saa pitää jakkaransa niin kauan, kun Chelsealla on mahdollisuus päästä eurokentille ensi kaudeksi.

Jos tämä tieto pitäisi paikkaansa, Liigacupin voitto olisi tässä mielessä Pochettinolle äärimmäisen tärkeä. En kuitenkaan  usko, että tilanne olisi näin mustavalkea. Avainkysymys on, uskooko Chelsean johtoporras siihen, että Pochettino on tässä kohtaa seuralle oikea manageri. Liigacupin voitto olisi varmasti psykologisesti tärkeä voitto niin seuralle kuin koko joukkueelle, mutta se ei vielä pelasta Pochettinoa, jos loppukausi menee kuralle.

Jürgen Klopp jättää Liverpoolin tämän kauden jälkeen. Miten tärkeä Liigacupin voitto on Klopipille ja Liverpoolille?

Kloppin aikakausi Liverpoolissa on ollut sensaatiomaisen hieno ja menestyksekäs, mutta viime kausi oli valtava pettymys etenkin Kloppille.

Kloppin kakkosmies Pep Lijnders paljasti perjantain lehdistötilaisuudessa Kloppin päättäneen jo viime kesänä, että tämä kausi on hänen viimeisensä Liverpoolissa, vaikka Kloppin nykyinen sopimus onkin voimassa vuoteen 2026 saakka.

Tämä kertoo sen, kuinka raskaasti Klopp otti vuoden takaiset vaikeudet – sen, ettei Liverpool voittanut kauden aikana yhtään mitään, ja että se jäi jopa Mestarien liigasta rannalle.

Klopp on nostanut Liverpoolin tällä kaudella entiselle tasolleen, mutta voittokantaan palaaminen tällä kaudella ei ole varmaa.

Mestarien liigan voitosta Klopp ei voi edes unelmoida. Valioliigassa Liverpool käy armotonta taistelua mestaruudesta Manchester Cityn ja Arsenalin kanssa. Sitten on kakkosluokan kannut, FA Cup, Eurooppa-liiga ja Liigacup.

Valioliiga olisi upein kruunu Kloppin uralle Liverpoolissa, mutta jos sitä ei tule kotiin, silloin myös mikä tahansa näistä cup-kannuista maistuisi niin Klopille kuin Liverpoolin kannattajille.

Onko Kloppin seuraajapelissä tapahtunut mitään editystä?

Varmasti on, mutta Liverpool ei kerro sisäisistä prosesseistaan, joiden myötä se panee Kloppin seuraajaehdokkaat riviin ja lähtee seulomaan heitä tarkemmin.

Jalkapallovalmentajien suorituskykyä tilastollisesti arvioiva Carteret Analytics julkaisi tällä viikolla mielenkiintoisen vertailun Kloppin potentiaalisista seuraajaehdokkaista. Analyysi koostui kahdeksasta tuloksista ja pelin sisäisistä tilastoista johdetuista vertailuluvuista painottaen sarjan tasoa ja viimeisimpiä tuloksia.

Tässä vertailussa kukaan ei päässyt Kloppin tasolle, mutta lähimmäksi päässyt Sportingin Ruben Amorim ei jäänyt kauaksi. Sitten tuli selvempi pudotus kolmantena olleeseen Julian Nagelsmanniin. Seuraavina listalla olivat tässä järjestyksessä Thomas Tuchel, Ange Postecoglou, Xabi Alonso ja Roberto de Zerbi.

De Zerbin tulos oli niin huono, että Carteret Analyticsin mukaan hän ei täytä Liverpoolin managerille asetettuja standardeja.

Vielä itse finaaliin. Miten siinä käy?

Jaa-a. Pitäisi nähdä ensin, mikä Liverpoolin lopullinen kokoonpano. Joukkueesta puuttuvat varmuudella loukkaantumisten vuoksi Alisson, Trent Alexander-Arnold, Curtis Jones ja Diogo Jota, minkä lisäksi Mo Salahin, Darwin Nunezin ja Dominik Szoboszlain pelaaminen on epävarmaa.

Jos koko seitsemän miehen kööri on Salah ja Nunez mukaan lukien sivussa, silloin Chelsea voi hyvinkin juhlia sunnuntaina Wembleylla, mutta jos Salah ja Nunez tai ainakin toinen heistä pelaa ja on jotakuinkin täydessä tikissä, silloin punnukset kallistuvat Liverpoolin eduksi.

Olisi mielenkiintoista päästä Kloppin pään sisälle, jos esimerkiksi Salahin pelaaminen on fifty-sixty-tilanteessa. Kuumottaako kannun voittaminen niin paljon, että hän nostaa riskitasoa Salahin peluuttamisen suhteen. Moni manageri nostaisi, mutta nostaako myös Klopp ottaen huomioon millaisia otteluita Liverpoolin on vielä lähiviikkoina pelattava. Iso päätös, jossa voi piillä myös ison riskin ainekset.