Kärppien kaudesta tuli yksi kaikkien aikojen katastrofeista Liigassa – nyt on johtopäätösten paikka

TJ 0. Kärppien kausi päättyi surullisella tavalla kotikentällä KooKoon nuijiessa sen jäänrakoon peräti 5-0.

JääkiekkoLiiga

Kärppien kaudesta tuli yksi kaikkien aikojen katastrofeista Liigassa – nyt on johtopäätösten paikka

Samuel Savolainen kehuu KooKoon esityksen, mutta ei säästele sanojaan arvostellessaan Kärppien miljoonamiehistön ja luotsinsa Lauri Marjamäen täydellisen pannukakun.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 16.3.2023 | KUVAT Jaakko Stenroos / All Over Press

Kärpät hävisi 5-0 ja putosi Liigan pudotuspeleissä säälipudotuspelivaiheessa. Samuel, miten vetäisit yhteen tätä Kärppien katastrofia?

Turha tätä on kaunistella mitenkään. Tämä on yksi kaikkien aikojen surkeimmista suorituksista suhteessa resursseihin SM-liigan historiassa.

Ja jos puhutaan tästä ratkaisuottelusta, niin olihan se erittäin rumaa katsottavaa. Lopputulos oli kauhea, peli aneemista, yleisömäärät pudotuspeleissä surkeita. Ja kuten loppuluvut osoittavat, ei tämä ihan sattumaa ollut. Ei jäänyt mitään seliteltävää.

Kärpät oli halki kauden arka, passiivinen, tuskainen ja vain vaisu varjo materiaalinsa potentiaalista ja nyt on isojen mietintöjen paikka kärppäleirissä.

Jos Kärppien aseen piti olla puolustuspelaaminen, niin mitäpä nyt sanotaan, kun se tuli testiin kauden katkaisuottelussa?

Kun vieraileva vastustaja mättää taululle kauden ratkaisuottelussa peräti viisi maalia, niin se kertoo kaiken siitä miten hyvin se toteutui. Keskialueen trapista tultiin heittämällä läpi ja oman alueen täytöt olivat surkeita. Hyökkäyspelaaminenkin oli näennäistä pörräämistä.

Ja siihen hatuksi joukkue jää vieläpä nollille.

Keneen syyttävä sormi tästä katastrofista nyt osoittaa?

Ei tähän voi nostaa kuin yhden nimen – Lauri Marjamäen nimen. Marjamäki sai tarjottimella todennäköisesti yhden Liigan historian kalleimmista joukkueista ja tulos on siihen nähden yksi surkeimmista mitä on koskaan nähty.

Marjamäki on ollut kova poika hyökkäämään kaikkea mahdollista kohtaan, vaikka on aivan selvää, että hän on ollut täysin etuoikeutetussa asemassa suhteessa lähes keneen tahansa päävalmentajaan. Pakko tässä on kysyä, että olisikohan se energia nyt kannattanut kuitenkin käyttää oleelliseen – eli oman pesän kuntoon laittamiseen? Koska kuntoon se ei tullut missään vaiheessa kautta. Ei ollut mitään kasvutarinaa, sen sijaan nähtiin taantuminen ja tragedia.

Marjamäki on hyökännyt ties mistä asioista julkisesti kovaan ääneen kaikenlaisista asioista, mutta kun mietitään Marjamäen viimeaikaisia näyttöjä päävalmentajana, niin nyt pitää kysyä, että onko hän enää edes A-kategorian valmentaja Suomessa?

Vastaan tähän, että peli ja tulos ovat kovasti eri mieltä sen kanssa, että olisi.

Marjamäki saapui kovalla uholla pullistelleen Liigaan ja lupasi nostaa Kärpät takaisin huipulle, mutta nyt näiden näyttöjensä esimerkiksi Leijonissa ja Kärpissä myötä lihakset ovat pahasti surkastuneet.

Se on karu totuus, vaikka tässä ei lyötyä haluaisikaan lyödä sen enempää.

Mitä Kärpät tekee Marjamäen suhteen? Millainen on hänen tulevaisuutensa?

Se on Kärppien johdon päätettävissä oleva asia, ei minun. Sen kuitenkin sanon, että nyt on kovien johtopäätösten paikka. Tulos oli auttamatta aivan silkka katastrofi.

Realiteetti on nyt se, että Lauri Mikkola sai viime kaudella potkut sijalta seitsemän, eikä Marjamäki onnistunut saamaan mitään sellaista aikaan, joka olisi ollut minkäänlainen kehitysaskel.
Nyt tulos on selkeä. Oulun Kärpät oli viidentoista joukkueen sarjassa lopulta yhdeksänneksi paras.

Suhteessa Mikkolan käytössä olleeseen materiaaliin ja suhteessa siihen millainen materiaali Kärpillä oli käytössä, niin Kärpät taantui Marjamäen valmennuksessa. Se on totuus, jota Oulussa on nyt tuijotettava silmiin.

Jos kysyt vaivihkaa sitä, että saako Marjamäki potkut, niin en tiedä. Se on aina enemmän tai vähemmän kallis ratkaisu. Todella paljon kevyemminkin perustein on Liigassa kuitenkin kenkä heilahtanut.

Onko Marjamäki todella ainoa syyllinen?

Ei tietenkään. Ei menestys tai menestymättömyys koskaan yhdestä miehestä kiinni ole, vaikka Marjamäki vastuun kantaakin tästä onnettomasta tuloksesta ja pelaamisesta.

On katsottava myös heitä, jotka ovat palkkauksia tehneet. Ja onhan sekin hyvä kysymys, että voidaanko seurassa todella hoidella kehitysjohtajan hommia myös Espanjasta käsin, kuten Lasse Kukkonen on ilmeisesti tehnyt. Niin hieno pelaaja kuin Kukkonen urallaan oli, niin eihän tämä tällainen nyt ihan oikeasti osoita millään tavalla suurseuran ja kärkiseuran kulttuuria.

Entäpä KooKoo? Mitä sanot heidän tekemästään pienestä sensaatiosta?

Sanon, että nostan hattuni korkealle KooKoon päävalmentaja Olli Salolle joukkueineen. Erityismaininnan annan maalivahti Oskari Setäselle, jonka hermostunutta starttia epäilin sarjan ensimmäisen pelin jälkeen. Setänen kuitenkin tukki turpani totaalisesti kahdessa seuraavassa ottelussa.

Jo toista kevättä putkeen KooKoo tekee sensaation. Viime kaudella matka jatkui pronssiotteluun saakka ja vaikka Tappara on raju palkinto tämän sarjan voitosta, kun otteluohjelma on suorastaan käsittämätön sen kannalta, niin onhan tämä jälleen kova temppu.

Salon osake on erittäin kovassa nosteessa valmentajamarkkinoilla ja se on ansaittu asema. Hän on osoittanut olevansa pelin kärkivalmentajia Liigassa. Olosuhdekaan ei ole ollut ihan helppo, kun välillä toimitusjohtaja Sakari Välimaakin on heittänyt häntä kauden aikana bussin alle tv-studiossa, kun kotivoittoja ei meinannut tulla.

Nyt voisi olla Välimaalla anteeksipyynnön paikka, olettaen, että käytöstapoja on.