Kärppien kausi on sujunut selitellessä, vaikka mitään seliteltävää ei pitäisi olla

Lauri Marjamäellä on ollut tämän kauden aikana paljon mietittävää, sillä joukkueen tuloskunto ei ole vastannut ennakko-odotuksia. Torstaina Kärpät hävisi Ässille Porissa.

JääkiekkoLiiga

Kärppien kausi on sujunut selitellessä, vaikka mitään seliteltävää ei pitäisi olla

Lauri Mikkola sai potkut Kärppien päävalmentajan paikalta viime helmikuussa. Lauri Marjamäki ei kuitenkaan ole pystynyt paljon laadukkaammalla joukkueella juuri lainkaan parempaan, huomauttaa Samuel Savolainen.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 5.1.2023 | KUVAT Elmeri Elo / All Over Press

Kärpät hävisi oman ottelunsa Ässille 2-1. Kärpät on sarjataulukossa toki kuuden sakissa, mutta Samuel, ei tämä kausi silti ole ihan nappiin mennyt. Miksi?

Kärpät satsasi tähän kauteen todella rajusti pelaajamateriaalinsa puitteissa ja lisää rahaa on palanut kesken kauden uusiin pelaajiin sitäkin enemmän.

Turha tässä on kierrellä, Kärppien koko kauden peliote on ollut erittäin mekaaninen, passiivinen ja verkkainen, eikä joukkueen tähtipelaajat ole loistaneet lähellekään sillä tasolla kuin materiaali antaisi ymmärtää. Kärpät on eräällä tavalla pelannut kuin varovaista ja virheitä välttelevää pudotuspelijääkiekkoa koko kauden. Voi se keväällä vielä toimiakin, mutta ei se ainakaan vielä ole tuottanut tulosta.

Ja koska tulos on ollut mitä se on ollut, olen sitä mieltä, että Kärpistä olisi alkukaudella puhuttu vielä paljon enemmän, ellei sarjassa olisi vieläkin raskaampi epäonnistuja: HIFK.

Ei Kärppien alkukausi katastrofi ole ollut, mutta ei se kyllä ole myöskään ollut mikään juhla Kapernaumissa.

Lauri Marjamäki tuotiin Kärppien päävalmentajaksi Lauri Mikkolan potkujen jälkeen. Oliko se Kärpiltä oikea peliliike?

Keväällä Kärpätkin lopulta mitataan, mutta eihän tämä nyt ole hyvältä näyttänyt. Sanon suoraan, että Lauri Mikkola sai paljon heppoisemmalla materiaalilla potkut viime helmikuussa Kärppien ollessa seitsemännellä sijalla. Mikkola keräsi pisteitä ottelua kohden noin 1,55 tahdissa.

Viheliäistä Marjamäen ja Kärppä-johdon kannalta on, että Marjamäen Kärpät on nyt tasapisteissä seitsemäntenä olevan TPS:n kanssa yhden ottelun enemmän pelanneena. Ja Marjamäen pistekeskiarvo on nyt noin 1,58. Ja lisäksi on pakko muistuttaa, että Marjamäkeä – toisin kuin Mikkolaa – eivät edes ole vaivanneet CHL:n otteluiden tuoma lisäkuorma.

En sano, että Marjamäen pitäisi saada potkut, mutta sen sanon, että tämä ei ole lähellekään sitä, mitä Kärppien massiiviset satsaukset tämän kauden joukkueeseen Marjamäki mukaan lukien pyysi puoleensa. Siinä mielessä ei Kärppien kautta voi pitää kuin epäonnistuneena tähän saakka.

Siitä huolimatta, olemme kuulleet Lauri Marjamäeltä erikoisia purkauksia pelaajamateriaalista, tuomareista tai esimerkiksi miten maajoukkuetauon aikana pelaajien poissaollessa kyse ei ollut huippu-urheilusta. Ehkä näin, mutta en kuitenkaan muista Marjamäen avanneen tällaista keskustelua, kun hän itse oli Leijonien päävalmentajana.

Marjamäki kysyi itse julkisuudessa joulukuussa, että ”jos joku ihmettelee, miksi Kärpät ei pelaa tasollaan, niin millä helvetin tasolla?”

Voin vastata: Sille tasolle kuin joukkueen satsaukset ja materiaali antaa ymmärtää. Sillä väitän, että miltei jokainen – ellei jopa aivan jokainen – päävalmentaja Liigassa vaihtaisi pelaajamateriaalimurheensa kernaasti Marjamäen kanssa välittömästi.

Onko Marjamäki ainoa syyllinen siihen, että alkukausi ei ole vastannut odotuksia?

Ei tietenkään. Harri Aho on esimerkiksi saanut olla vuosikaudet Kärppien urheilujohtaja, vaikka viime vuosina tulos on ollut laihaa monellakin mittarilla. Enkä oikein tahdo millään ymmärtää sitäkään, että ilmeisesti Lasse Kukkonen on hoitanut osittain kehitysjohtajan pestiään Espanjasta käsin. Tuota on kovin vaikeaa pitää erityisen hohdokkaana arjen johtamisesimerkkinä. Ja varmasti osalla pelaajistakin on syytä kurkistaa peiliin, mutta alisuorittajia on niin paljon, että se saa katseet silti kääntymään muualle.

Onko Kärpillä vielä loppukaudella mahdollisuuksia nousta odotuksiensa tasolle?

Se riippuu, mitä Kärpiltä odotetaan. Jos minulta kysytään, niin tämänkokoisista satsauksista puhuttaessa Kärppien kohdalla pitäisi puhua pikemminkin runkosarjan kärkipaikoista ja myös pudotuspeleissä finaalipaikasta. Toistaiseksi sellaista, mikä siihen viittaisi ei ole tällä kaudella nähty. Mutta viime kädessä Kärpillä on kuitenkin laaja ja osaamiseltaan erittäin laadukas kokoonpano ja sen pudotuspelityylinen jääkiekko voi keväällä toimia paremmin kuin tänä torstai-iltana Porissa.

Mutta paljon kehitystä pitää tapahtua. Kärpillä riittää pelaajat mestaruuteen, eikä nyt pidä parkua enää yhdenkään uuden pelaajan tai ylimääräisen selityksen päälle. Ongelma ei ole siinä, ketä Kärpissä ei nyt ole, vaan siinä, miten ne pelaajat, jotka Kärpissä jo ovat, saadaan suorittamaan lähemmäksi omaa tasoaan.