Sami Haapakosken ja Kempeleen jatkosopimuksissa on Sarkkirannan shamaanin logiikka

Sami Haapakoski on tehnyt Kempeleen kanssa 1+1-vuotisen jatkosopimuksen.

Pesäpallo

Sami Haapakosken ja Kempeleen jatkosopimuksissa on Sarkkirannan shamaanin logiikka

ElmoTV:n pesäpalloasiantuntija Pekka Arffman pitää Sami Haapakosken jatkosopimusta erinomaisena ratkaisuna Kempeleeltä - ja ymmärtää myös Jani Lassilan ja Juhani Ojalan jatkosopimusten logiikan.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 7.7.2023 | KUVAT Kempeleen Kiri / Miska Peltoniemi

Kempeleen Kiri on tehnyt kolme jatkosopimusta. Pekka, aloitetaan Sami Haapakoskesta ja hänen 1+1-vuotisesta diilistä. Mitä sanot?

Erinomainen ratkaisu Sami Salorannalta ja Kempeleeltä. Haapakoski on toki jo 41-vuotias, mutta hän on edelleen valtakunnan eturivin pesäpalloilijoita ja löytänyt Kempeleessä kahden hieman vaisumman Pattijoki-vuoden jälkeen jälleen itsensä.

Haapakoski on pelinjohtajan kannalta unelmapelaaja, sillä hän pelaa illasta ja tilanteesta toiseen ja hoitaa omat tehtävänsä takuuvarmasti. Tällaisia pelaajia joukkue ja pelinjohtaja tarvitsevat.

Haapakoski on pelannut urallaan etulukijana ja syvää pussia, mutta nyt hän on kakkosvahtina samanlainen luottopelaaja kuin Matti Latvala Kouvolassa. Sisällä hän on pelannut urallaan monissa eri rooleissa, mutta nyt hän on taas saranapelaajana, missä roolissa hänen kaikki lahjansa saadaan maksimaaliseen hyötykäyttöön.

Haapakoski hallitsee kaikki vaihtolyönnit ja häneltä löytyy kotiutusvoimaa, ja pomppu tuo tilanteiden tekemiseen entistäänkin varmuutta.

Entä Jani Lassilan 1+1-vuotinen sopimus?

Lassilasta on riittänyt paljon puhetta, mutta Lassilale on nostettava siinä mielessä hattua, että hän on kehittynyt talven aikana isoin harppauksin ja pelannut todella hyvän kauden.

Tietenkin aina voidaan kysyä, löytyykö jostain vieläkin parempi lukkari. Varmasti löytyy, mutta kysymys on myös siitä, ketkä ovat saatavilla ja milloin.

15.00 for Carlos Sainz to take the pole at Silverstone. Play now at Stake!

Minusta oleellista on, että Kempeleellä luotetaan Lassilaan ja myös joukkue luottaa hänen, eikä Kempele menestys jää kiinni lukkaripelistä. Tässä mielessä myös Lassilan jatkosopimus on ymmärrettävä.

Ja totta kai Lassilan tukena ja takana on ainakin tällä kaudella Janne Kivipelto – ja katsotaan, onko myös ensi kaudella.

Miten kommentoit Juhani Ojalan kaksivuotista jatkosopimusta?

Ojalaan pätee pitkälti sama mikä Lassilaan. Ojala ei ole kolmoskopparina Henri Puputin tasoa eikä hänellä ole Jussi Korhosen tai Iivari Vihannon heittokättä, mutta puputteja, korhosia ja vihantoja ei riitä jokaiseen seuraan.

Ojala on myös Lassilan kanssa pitkäaikainen Salorannan luottosoturi. On hienoa, että tällaisille sotureille ollaan lojaaleja ja jos Sarkkirannan shamaani sanoo, että Ojala on hyvä koppari, muiden sanomisilla ei ole silloin väliä.

Kempeleen takakentän päällä oli ennen kauden alkua paljon kysymysmerkkejä, sillä kakkoskopparin tontille heitetty Perttu Olli oli kopparina enemmän tai vähemmän arvoitus. Ollista on kasvanut kuitenkin lyhyessä ajassa rohkea, hyväkätinen ja lupaava koppari, ja myös Ojala on pelannut puutteistaan huolimatta hyvän kauden.

Ja tätähän tämä urheilu on. On uskallettava tehdä rohkeita ratkaisuja ja on kehitettävä niitä pelaajia, joita joukkueessa on, eikä itkettävä sen perään, olisiko jossain vielä parempia pelaajia. Sellaista pesäpallojoukkuetta, jossa jokaisella pelipaikalla olisi valtakunnan paras pelaaja, ei ole vielä nähty.

Miltä Kempeleen kokonaistilanne näyttää näiden jatkosopimusten jälkeen. Tarvitaanko vielä uutta raskasta kalustoa Sarkkirantaan?

Uskoisin, että Kempeleen ensi kauden joukkue alkaa olla kasassa. Oikeastaan ainoat avoimet kysymykset ovat, saako Kempele napattua Kannuksen Uran Teemu Hollannin etenijäjokerikseen pysyvällä siirrolla ja kuka on ensi kauden pelinjohtaja.

Kempele on ollut jo tällä kaudella Pattijoen ohella sarjan positiivisin yllättäjä enkä näe, miksei Kempele voisi juhlia seurahistoriansa ensimmäistä mitalia jo tällä kaudella.

Joukkueessa on Tuomas Jussilan, Sami Haapakosken, Onni Määtän ja Antti Korhosen kaltaisia kokeneita pelaajia, jotka ovat voittaneet urallaan suomenmestaruuksia ja kestäneet kovien paikkojen paineet aina päätyyn asti. Nyt puntariin joutuvat ennen kaikkea ne pelaajat, jotka eivät vielä ole olleet kaikista kovimmissa paikoissa.

En pidä Kempelettä suurimpana ennakkosuosikkina, mutta Kempele voi haastaa Vimpelin ja Sotkamon jo tällä kaudella syksyn ratkaisupeleissä.

Ensi kauden suhteen avainkysymyksiä on pelinjohtajakysymyksen lisäksi se, miten paljon tätä joukkuetta ja näitä pelaajia pystyään kehittämään. Nyt on nähty, että varsinkin Lassila, Olli, Ojala ja uudessa roolissa kärkenä pelaava Markus Keski-Petäjä ovat ottaneet isoja kehitysloikkia eteenpäin ja jos sama kehitys jatkuu, Kempele on ensi kaudella taas naksun valmiimpi.