Kärppien miljoonamiehistön surkeat tulokset ovat ajaneet Lauri Marjamäen kuilun reunalle

Lauri Marjamäen sädekehä valmentajana on karissut kovalla vauhdilla.

JääkiekkoLiiga

Kärppien miljoonamiehistön surkeat tulokset ovat ajaneet Lauri Marjamäen kuilun reunalle

Lauri Marjamäki ei Samuel Savolaisen mukaan voi juosta karkuun omaa vastuuta Kärppien surkeissa tuloksissa. Myös Kärppien on pakko jossain vaiheessa reagoida asiaan, jos kurssi ei muutu.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 25.9.2023 | KUVAT All Over Press

Kärpät on voittanut neljässä ensimmäisessä ottelussaan vain Vaasan Sportin ja on Liigassa viimeisenä. Samuel, mikä selittää Kärppien surkean kauden avauksen?

Kysymykseen on kaksi toisiinsa liittyvää vastausta: se, mitä on tapahtunut tällä kaudella ja miten tämän kauden esitykset peilautuvat viime kauden esityksiin.

Lauri Marjamäki tuli Kärppien valmentajaksi toissa keväänä Jokereiden vetäydyttyä KHL:sta. Marjamäki ei saanut silloin muutamassa viikossa aikaan sellaista muutosta Lauri Mikkolan erottamisen jälkeen, että Kärpät olisi edennyt puolivälieriä pidemmälle.

Viime kauteen Kärpät lähti huippukalliilla joukkueella suurin toivein, mutta putosi jo säälipleijareissa KooKoolle. Joukkueen materiaaliin ja kalleuteen nähden Kärppien viime kausi oli yksi viime vuosien pahimmista alisuorittamisista Liigassa.

Nyt Kärpillä on jälleen huippukallis joukkue, jonka materiaalinsa puolesta pitäisi taistella Suomen mestaruudesta, mutta sen pelaaminen on ollut samalla tavalla tahmeaa kuin viime kaudella. Tilanteen tekee haastavaksi se, ettei Kärppien pelaamisessa ole näkynyt näissä kauden ensimmäisessä otteluissa mitään signaaleita paremmasta.

Best odds for Liiga, NHL, Veikkausliiga, Premier League and all the top sports in the world! Play now at Stake.com!

Tämän kauden keskeisin ongelma on pelillisesti ollut sama, joka nosti päätään jo viime kaudella. Kärpät on ajautunut Marjamäen opeilla krooniseen maalinteko-ongelmaan. Materiaalista mikään ei ole ollut kiinni, joten näyttää selvältä, että Marjamäki on epäonnistunut hyökkäyspelin organisoinnissa.

Toinen ongelma, joka oli tiedossa jo ennen kauden alkua, oli maalivahtiosasto. Niclas Westerholmin hankinta kesällä SaiPasta joukkueen ykkösmaalivahdiksi oli jo alun perin riskiratkaisu. Tilannetta ei ole helpottanut se, että Westerholmin lisäksi maalivahtiosastolla on kaksi nuorta maalivahtia, joista Niklas Kokko on jo pelannut yhden ottelun.

Puolustuspelaaminen on ollut Kärppien paras osa alkukauden aikana tasakentällisen pelatessa. Alivoimapelaaminen on sen sijaan pettänyt Kärpillä pahasti, sillä sen av-prosentti on vain 54,55, mikä on todella heikko lukema.

Mikä vastuu Kärppien heikossa kauden avauksessa on päävalmentaja Lauri Marjamäellä?

Vaikka Kärpillä onkin jonkinasteinen maalivahtiongelma, Kärppien ongelma ei ole materiaali, vaan se, mitä siitä on saatu irti. Neljä heikkoa ottelua voitaisiin vielä jotenkin selittää, mutta kysymys on puolitoista kautta jatkuneesta pelillisestä alisuorittamisesta ja sitä vastuuta Marjamäki ei voi juosta pakoon.

Toki Kärppien ongelmat eivät rajoitu pelkästään Marjamäkeen. Kärpät oli aiemmin vuosina yksi Liigan lippulaivaseuroista, joka oli organisoitu ja jota johdettiin erinomaisesti. Nyt Kärpistä on tullut sisäänpäin lämpenevä entinen suurseura, jossa toiminta on muuttunut sekavaksi ja monilta osin puolivillaiseksi. Kärpät ei ole enää se sympaattinen puolen Suomen joukkue, jollainen se parhaimmillaan oli, vaan se alkaa muistuttaa sähläyksineen ja rahojen tuhlauksineen enemmän KHL-Jokereita

Joukkueeseen on hankittu pelaajia sieltä täältä ja osa heistä vanhojen näyttöjen perusteella. Myös Marjamäki hankittiin hänen vanhojen näyttöjensä perusteella. Nähtiin se, millainen valmentaja Marjamäki oli edellisellä Oulun reissullaan vuosina 2013-2016 ja nähtiin sinä aikana voitetut kaksi mestaruutta, mutta tarkasteltiinko sitä, onko hän oikea valmentaja Kärpille tänä päivänä.

Viime kaudella kohistiin ja ihmeteltiin, kuinka kehitysjohtaja Lasse Kukkonen johti Kärppiä osin Espanjan aurinkorannoilta käsin. Ilmeisesti asiaan reagoitiin seurastakin. Etätyötä voidaan tänä päivänä toki tehdä, mutta sopiiko se noinkin keskeiseen tehtävään Kärppien kokoisessa Liiga-seurassa? Sopii ainakin kysyä.

On myös hyvä kysymys, missä jamassa Kärppien juniorityö on tällä hetkellä. Onko koneesta revitty maksimit irti? Kun ei ole, usein seuroissa puhutaan väli-ikäluokista, mutta voi myös kysyä onko olemassa väli-ikäluokkia – vai onko vain huonosti valmennettuja ikäluokkia?

Se on ymmärrettävää, ettei sieltä joka vuosi tule uusia sebastianahoja, mutta Kärppien juniorityön taso on siinä mielessä laajemminkin kriittinen kysymys, sillä kysymys ei ole vain oululaisista kiekkojunioreista ja heidän valmennuksensa tasosta, vaan puolen Suomen kiekkojunioreista. Potentiaalia tehtaassa pitäisi olla vaikka mihin.

Minne Marjamäen kultainen kosketus valmentajana on kadonnut?

Se on erittäin hyvä kysymys. Marjamäki oli aikoinaan kiistatta yksi Suomen johtavista jääkiekkovalmentajista, mutta hänen viimeiset todelliset näyttönsä ovat 7-8 vuoden takaa Kärpistä.

Leijona-pesti oli sen jälkeen sanalla sanoen katastrofi, eikä Marjamäki ole siitä katastrofista täysin näyttänyt toipuvan. Jokereista jäi muistoksi pari hyvää runkosarjakautta, muttei sen enempää – ja nyt Kärpät on ollut Marjamäen alaisuudessa valtava alisuorittaja.

Marjamäen kohdalla on pakko kysyä, miten hyvin hän on modernin jääkiekon karttasivuilla? Tulokset antavat tähän ainakin raadollisen vastauksen.

Marjamäki ei olisi ensimmäinen eikä viimeinen valmentaja, joka ei ole pysynyt tai jaksanut pysyä pelin evoluution kyydissä mukana.

Usein syy tuntuu löytyvän muista, mutta kuinka tarkkaan Marjamäki tarkastelee itseään kriittisesti, että onko hänen johtamisensa ja valmennusotteensa vielä sillä tasolla, millä se pitäisi Liigan huipulla olla? On kuitenkin selvää, että suurin osa hänen valmentamistaan pelaajista ei ole näyttäneet ainakaan paremmalta kuin heidän tasonsa on – vaan pikemminkin päinvastoin. Ja miksi ei ole, siinä kysymyksessä vastaukset löytyvät yleensä penkin takaa.

Kärpät on pelannut monia muita joukkueita vähemmän otteluita, mutta se on silti sarjassa viimeisenä. Joko Kärpät on kriisissä?

Se on selvää, että paineet Oulussa ovat tällä hetkellä valtavat. Marjamäki ei ole enää oululaistenkaan silmissä mikään kultapoika, vaan kritiikki häntä kohtaa kasvaa koko ajan. Varmasti myös Kärppien sisällä on jouduttu miettimään Marjamäen asemaa ja on selvää, ettei näin voi jatkua loputtomiin.

Paineet näkyvät myös Marjamäessä. Hänestä on nähtävillä kireyttä, mikä yleensä kielii juuri kovista paineista, joihin valmentaja on ajanut itsensä heikkojen tulosten myötä.

Marjamäen alkuperäinen sopimus Kärppien kanssa ulottui ensi kevääseen saakka, mutta sopimusta jatkettiin viime talvena kattamaan myös kauden 2024-2025. Sopimus tehtiin jo talvella, mutta se julkistettiin vasta huhtikuussa, mikä loi ihmeellisen varjon koko jatkosopimuksen ylle. Aivan kuin Kärpät olisi itsekin jollain tavalla piilotellut sitä, että Marjamäen sopimusta oli jatkettu, kun menestys oli viime kaudella todella vaatimatonta.

Marjamäen sopimuksessa on Kärppien kannalta yksi ongelma. Sopimus on arvoltaankin ilmeisen suuri, ja hänen irtisanomisensa olisi Kärpille erittäin kallis ratkaisu.

Marjamäkeä suojaa myös hänen läheiset välinsä entiseen luottopelaajaansa Lasse Kukkoseen. Kukkosen kynnys erottaa hyvä ystävänsä on varmasti korkea.

Jossain vaiheessa ystävyyssuhteet on kuitenkin laitettava sivuun ja eikä sopimuksen irtisanomisen kalleudenkaan taakse voida loputtomasti mennä. Jos tulokset eivät parane, ollaan väistämättä tilanteessa, jossa heikkoihin tuloksiin juuttuminen käy samalla tavalla kalliiksi kuin Marjamäessä roikkuminen.

Kuinka lähellä Marjamäki on potkuja?

Minä en erota Kärppien päävalmentajaa, joten siinä mielessä kysymykseen on mahdoton vastata.

Marjamäen ja Kärppien onni on, että Kärpät kohtaa tällä viikolla Sportin ja SaiPan. Normaalioloissa Kärpät lanaisi otteluista kuusi pistettä ja jos se nyt tekee samoin, Kärppien tilanteeseen tulee heti ainakin hetkellisesti valoa.

Helppojen vastustajien vastapainona on se, että entä jos kurssi ei vieläkään oikene. Jokainen voi kuvitella, millainen huuto Oulussa olisi, jos Kärpät häviäisi molemmat ottelut tai saisi näistä otteluista vain 1-2 rupista pistettä. Silloin puhuttaisiin jo oikeasti kriisistä.

Marjamäki ja Kärpät elävät nyt tuloksista. Ne voivat edelleenkin pelastaa Marjamäen, mutta selvää on, ettei tällainen tahmea kyntäminen voi ikuisesti jatkua. Siinä mielessä Oulussa eletään kriittisiä aikoja.