Kauden paras vaihtaja tulee Kempeleestä – mutta hänen nimensä ei ole Tuomas Jussila

Onni Määttä on pelannut loistokauden niin sisällä kuin ulkonakin.

Pesäpallo

Kauden paras vaihtaja tulee Kempeleestä – mutta hänen nimensä ei ole Tuomas Jussila

Ketkä ovat olleet runkosarjan parhaat vaihtolyöjät tällä kaudella runkosarjassa? Tässä lista kymmenestä parhaasta vaihtajasta.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 4.8.2023 | KUVAT Kempeleen Kiri / Miska Peltoniemi

Kauden parhaiden vaihtajien listauksessa täytyy ensin määritellä, ketkä määritellään tällä listalla vaihtajiksi. Vaihtajiksi määritellään pelaajat, joiden päätehtävänä on ykkös- tai kakkosvaihdon purkaminen.

Esimerkiksi Matti Latvala on tärkeä vaihtaja, mutta Latvala on Kouvolan sisäpeliryhmityksessä saranapelaaja, jolla on myös paljon kotiutusvastuu.

Parhaiden vaihtajien listalla on poikkeuksellisesti kymmenen pelaaja heidän suuren määränsä takia. Silti myös vaihtajien kohdalla on ollut pakko tehdä vaikeita leikkauksia. Jesse Eskelinen koputti listan ovea, samoin Tuomas Jussila, vaikka maestro ei olekaan pelannut uransa parasta sisäpelikautta Kempeleessä.

Kalle Kuosmanen olisi terveenä ollessaan ollut listalla, mutta loukkaantuminen on sotkenut Kuosmasen kautta.

Runkosarjan TOP10 vaihtajat

1. Onni Määttä, Kempele

Määttä jäi aikoinaan Sotkamossa pimentoon, mutta on noussut vuosi vuodelta yhä tärkeämmäksi pelaajaksi Kempeleessä. Ollut tällä kaudella joukkueensa paras ja tärkein sisäpelaaja. Pelannut ilmiömäisen kauden sisällä. Purkanut ykkös- ja kakkosvaihdon 133 kertaa hurjilla 80 prosentin tehoilla. Kakkosvaihdon onnistumisprosentti käsittämätön 92,31. Kärkilyöntitilaston kakkonen Teemu Nurmion jälkeen 160 kärkilyönnillä. Pomppu ykkösase, mutta asevarastosta löytyy myös pystymaila. On myös taitava lyhyiden lyöjä. Vaihtopelaamisen lisäksi erinomainen etenijä.

2. Jere Vikström, Sotkamo

Tuli kesken kauden Sotkamoon ja osoittautunut loistavaksi hankinnaksi Jymyltä. Pelannut häkellyttävällä varmuudella ja paikannut Kalle Kuosmasen poissaoloa. Noussut kärkilyöntitilaston kärkipäähän, vaikka pelannut vasta 19 ottelua. Upottaa pysty- tai viistomailasijoituksia äärimmäisen tarkasti, lyös myös viistomailapomppua. On myös erinomainen etenijä.

3. Juho Hacklin, Joensuu

Vikströmin ohella yksi kauden parhaita hankintoja. Putosi muutaman kierroksen jälkeen omaan rooliinsa vaihtajajokeriksi. Pelaa käytännössä numero kolmosena. Ollut pomppunsa kanssa huippuvarma ykkös- ja kakkosvaihdon purkaja. Kärkilyöntitilaston kolmonen. Lyönyt 155 kärkilyönnistään 143 purkaessaan ykkös- tai kakkosvaihtoa. Etenijänä ei enää entisessä vedossaan.

Great news! Finnish Pesapallo is here! Check the odds and play at Stake.com!

4. Elmeri Anttila, Vimpeli

Vimpelin pääpelintekijä, joka ei ole pelannut aivan yhtä häikäisevällä tasolla kuin viime vuonna – ainakaan vielä. On kuitenkin takuuvarma kolmonen. Vaarallisuutta lisää läpilyöntiuhka. Ei käytä vimpeliläiseen tapaan pomppua. Lyö  kovia piiskoja luukkuihin ja rajoihin, taitava ja monipuolinen myös lyhyissä. Kuuluisin ase kääntölyönti, jonka peittää loppuun asti.

5. Mikko Kanala, Vimpeli

Palannut jälleen parhaimpaan loistoonsa, vaikka kausi on ollut repalainen loukkaantumisten vuoksi. Anttilan tavoin hurja läpilyöntipelote. Hallitsee kaikki tärkeimmät vaihtolyönnit. Pelannut tällä kaudella valtaosin tutulla paikallaan kakkosena. Röyhkeä etenijä.

6. Niko Korhonen, Sotkamo

Korhosen nimi ei ole kimallellut otsikoissa samalla tavalla kuin parhaina vuosina, mutta on edelleen huippuvarma luottopelaaja, jonka varaan pelinjohto voi aina laskea. Purkanut ykkösvaihdon ja kakkosvaihdon yhteensä yli 70 prosentin tehoilla. Hallitsee pompun, mutta on mailassa monipuolinen.

5.80 for Manse PP to beat Sotkamon Jymy 1-0 or 2-0 on 4/8/2023. Play now at Stake.com!

7. Mikael Penninkangas, Alajärvi

Yksi tämän kauden suurimmista yllättäjistä ja onnistujista. Monet pitivät Penninkangasta Alajärven ykköskärjen heikoimpana lenkkinä, mutta pelannut huippukauden kakkosena. Purkanut vaikea ykkösvaihdon jo 108 kertaa 71,05 prosentin tehoilla. Vasemmalta lyövä pomppuvaihtaja. Lyö pomppunsa ja muut lyönnit hieman omintakeisella, mutta tehokkaalla tyylillä.

8. Konsta Piironen, Joensuu

Entinen kärkimies, josta on kuoriutunut viimeisen puolentoista kauden aikana erinomainen kakkonen. Ollut elintärkeä osa Joensuun ykköskärkeä. Ykkösvaihdon spesialisti yli 70 prosentin tehoilla. Lyö monipuolisesti, pomppu ja pystymaila ykkösaseet. Ymmärrettävästi myös liukas etenijänä.

9. Aleksi Lassila, Vimpeli

Oli pimennossa alkukaudella varusmiespalveluksen sotkettua pelaamista. Noussut kuitenkin kauden edetessä viimevuotiselle huipputasolleen. Äärimmäisen kovakanttinen ja kylmäpäinen mailassa. Upottaa tarkasti välilyöntinsä pysty- tai vaakamailalla ahtaisiin reikiin. Taitava ja monipuolinen lyhyiden lyöjä. Yksi viivelähtölyöntien mannekiineista. Rooli korostuu syksyn ratkaisupeleissä.

10. Aapo Kinnunen, Kouvola

Kauden suuria yllättäjiä, joka on ottanut Juho Hacklinin paikan Kouvolan tärkeimpänä pelintekijänä. Pelannut loistokauden, vaikkei ollut pelannut ennen tätä kautta yhtään Superin ottelua. Päätehtävänä kakkosvaihdon purkaminen, mutta purkanut lähes yhtä usein myös ykkösvaihtoa. Monipuolinen mailassa. 19-vuotiaana tulevaisuuden nimi.