Kauden suurimmalle F1-sensaatiolle kimaltelee tulevan maailmanmestarin tähtisumu

Oscar Piasti voitti Qatarissa sprinttikisan ja sijoittui pääkilpailussa toiseksi.

Formula 1

Kauden suurimmalle F1-sensaatiolle kimaltelee tulevan maailmanmestarin tähtisumu

Oscar Piastri nousi Qatarissa lähes Max Verstappenin tasoiseksi puheenaiheeksi. Eikä syyttä, arvioi Erkki Mustakari.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 9.10.2023 | KUVAT All Over Press

Nuori McLaren-kuski Oscar Piastri haukkasi Qatarin viikonlopun aikana ison osan tähtisuihketta ja glooriaa mestarikuski Max Verstappenilta.

Tulokaskuski ajoi ensin sprinttikisan paalulle ja voitti heti perään koko sprintin. Ensimmäisen F1-urallaan. Samassa kilpailussa Verstappen varmisti uransa kolmannen maailmanmestaruuden.

Sunnuntaina järkyttävän kuumissa olosuhteissa ajetussa GP:ssä Piastri pinnisti toiseksi. Ensimmäisen kerran urallaan. Hän hävisi vain Verstappenille.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari pitää Piastria todellisena F1-sensaationa.

”McLaren on palannut voittajien piiriin ja kirjautti Qatarissa tallihistoriansa 500:nnen podiumpaikan. Se ei ollut niin suuri sensaatio kuin Piastri loistavat esitykset. Ensimmäinen F1-voitto, vaikkakin sprintissä, tulokaskaudella on miltei käsittämätön suoritus. McLaren tiesi mitä teki, kun se taisteli kuskilupauksen itselleen viime vuoden kuskihässäkässä Alpinen kanssa”, Mustakari toteaa.

”Myös Piastri tiesi mitä halusi, kun katsoo minkälaisessa turbulensissa Alpine nyt on.”

McLarenin meno on parantunut Itävallan GP:n jälkeen. Talli sai siellä autoonsa päivityspaketin, joka nosti sen suorituskyvyn toiselle tasolle. Sen jälkeen talli on haastanut Ferrarin ja Mercedeksen ja jopa Verstappen sanoi Qatarin GP:n varikkohaastattelussaan, että McLaren latasi hänelle oikeasti painetta.

”Kun Piastria vertaa sarjan muihin kauden tulokkaisiin, on hän noin valovuoden edellä. Williamsin Logan Sargeant on saanut maineen auton romuttajana ja AlphaTaurin Nyck De Vries sai potkut, kun tavoitteet eivät täyttyneet. Paikan tallissa muutaman kisan sairauslomatuuraajana saanut Liam Lawson jää myös Piastrin jalkoihin, vaikka on myös lupaava rattimies.”

”Piastrin persoonassa on jotain kiehtovaa. Hän käyttäytyy hyvin, ei ylireagoi tai hätäile. Hän ei anna kilpakavereiden suorituksen vaikuttaa omaan tekemiseensä, vaan työstää omaa menoaan radalla pala palalta ja keskittyy tiukasti tavoitteeseen. Tekeminen on todella kypsää jo ensimmäisellä kaudella kuninkuusluokassa.”

”Oma tallikaveri Lando Norris on hyvä mittari Piastrin kasvuprosessissa, mutta jos kaikki menee nappiin, jopa Norriskin saattaa pian jäädä kakkoseksi.”

”Nyt kun McLaren on vihdoin palaamassa kärkikastin autoksi, on Piastrilla tärkein asia kunnossa. Kalusto, jolla tehdä tulosta.”

”Piastrin suurin etu, ja se mikä tekee hänestä sensaation, on kyky menestyä hyvin vähillä rata-ajokerroilla. Piastri on joutunut hiomaan osaamistaan simulaattoreissa, mikä ei todellakaan ole sama juttu kuin istuminen tunnista toiseen harjoittelemassa oikeasti F1-auton ratissa radalla. F1-maailma on muuttunut ja valmistautuminen kuninkuusluokkaan tapahtuu eri tavalla kuin ennen. Mikään ei kuitenkaan ole sama kuin saada kokemusta ajamalla oikeaa kilpa-autoa.”

Mustakari on vakuuttunut, että Piastrista voi kasvaa tuleva maailmanmestari.

”Herrasmiesmäisen viileä Piastri on ilman muuta ehtaa mestariainesta. Sen hän on jo osoittanut. Nyt kysymys on vain siitä, että hän on oikeassa paikassa oikeaan aikaan eli saa alleen auton, jolla maailmanmestaruus voidaan voittaa.”