Tuukka Taposen olisi tehtävä raju peliliike urallaan ja hypättävä vaarallisen mustan aukon yli

Tuukka Taponen on voittanut tällä kaudella jo Formula Regional -sarjassa Lähi-Idän mestaruuden ja on nyt toisena Euroopan sarjassa.

Formula 1

Tuukka Taposen olisi tehtävä raju peliliike urallaan ja hypättävä vaarallisen mustan aukon yli

F1-uralle tähtäävän Tuukka Taposen kannattaisi Erkki Mustakarin mukaan harkita yllättävää ratkaisua, jos hänen urakaarensa kehittyy odotetulla tavalla.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 28.6.2024 | KUVAT All Over Press

Suomalaisen formulupauksen Tuukka Taposen kannattaisi ElmoTV:n F1-asiantuntijan Erkki Mustakarin mukaan harkita moneen kertaan, kannattaako hänen tavoitella lainkaan paikkaa F2-sarjassa vai hypätä suoraan sen ylitse, jos mahdollisuus siihen aukeaisi.

”F2 on sellainen musta aukko, johon moni nuori formulalupaus on kadonnut. Hyvä esimerkki on ruotsalainen Marcus Ericsson. Hän oli aikoinaan kovan luokan lupaus, jolle ennustettiin suurta tulevaisuutta formula ykkösissä.”

”Ericsson juuttui kuitenkin neljäksi kaudeksi F2-sarjaan. Noiden neljän kauden ajaminen maksoi yhteensä 10 miljoonaa taalaa ja kaupan päälle hänen maineensa kärsi ison kolauksen. Huipputallien sijasta Ericsson pääsi ajamaan lopulta formula ykkösissä heikossa hapessa olleiden Caterhamin ja Sauberin autoja, kunnes F1-ura päättyi Ericssonin ollessa vasta 28-vuotias.”

”Ericsson ei ole mikään huono kuljettaja. Hän voitti toissa vuonna jopa Indy 500-kisan. Myös ikänsä puolesta Ericsson voisi huoletta ajaa vielä formula ykkösissä, sillä hän on esimerkiksi vuoden Valtteri Bottasta nuorempi.”

17-vuotias Taponen ajaa tällä hetkellä Formula Regional -sarjassa. Hän voitti jo aiemmin keväällä sarjan Lähi-Idän mestaruuden ja on nyt toisena Euroopan vastaavassa sarjassa. Taponen on voittanut kauden aikana kolme starttia. Viimeiset kaksi voittoa tulivat viime viikonloppuna Unkarissa.

Sarjaa johtaa Rafael Câmara 46 pisteen erolla ennen Taposta. 19-vuotias brasilialainen on voittanut kahdeksasta kisasta neljä. Unkarissa Câmara oli ensimmäisessä kisassa kolmas ja toisessa kuudes.

Formula Regional -sarja on rankingissa neljänneksi korkein formulasarja. Sen edellä ovat enää F3- ja F2- ja F1-sarjat.

Mustakarin mukaan Taposen haasteet kovenevat koko ajan.

”Tässä ringissä ei riitä, että on vain hyvä – on oltava myös voittaja. Siksi Taposen tärkein tehtävä on todistaa, että hän on voittaja. Taponen on nyt näyttänyt, että hän pystyy voittamaan Formula Regional -sarjassa. Seuraavaksi hänen on osoitettava, että hän on voittaja myös F3-sarjassa.”

”Jos hän pystyy todistamaan myös formula kolmosissa olevansa voittaja, sen jälkeen ollaan isossa tienhaarassa ja ison valinnan edessä, kannattaako hänen siirtyä F2-sarjaan vai yrittää hypätä suoraan sen yli formula ykkösiin?”

”F2-sarjassa ajaminen on äärimmäisen kallista ja lisäksi hyppäys formula kolmosista kakkosiin on selvästi suurempi kuin kakkosista ykkösiin eikä menestyminen ole mitenkään taattu. Esimerkiksi paljon puhuttu Andrea Kimi Antonelli on tällä hetkellä F2-sarjassa yhdeksäntenä ja toinen kohulupaus Oliver Bearman 17:s.”

”Tarkka näkö pitää F1-tallien pomoilla olla, kun he aikovat nostaa Antonellin ja Bearmanin näillä F2-sarjan näytöillä ykkösiin. Samoin voisi käydä toki myös Taposenkin tapauksessa, mutta toisaalta me näimme, miten Ericssonin nousukiidolle tapahtui. Hän juuttui neljäksi vuodeksi F2-sarjaan ja sitten kun hän sai tilaisuutensa formula ykkösissä, hänen käteensä lyötiin sarjan heikoin auto, Caterham.”

Mustakarin mukaan Taposen nousu formula ykkösiin voisi tapahtua nopeimmillaan kahden vuoden päästä.

”Jos Taponen saisi formula kolmosissa alleen riittävän hyvän menopelin ja hän pystyisi todistamaan olevansa huippunopea voittaja, silloin hänet voitaisiin nopeimmillaan nähdä formula ykkösissä jopa jo kahden vuoden päästä. Tämä tarkoittaisi hyppäämistä kolmosista suoraan ykkösiin, kuten tapahtui aikoinaan muun muassa Mika Häkkisen kohdalla.”

”Kaksi vuotta on Taposen kohdalla kuuluisa best case scenario. Vuosi tai kaksi siihen päälle ei olisi mikään ongelma, mutta mitä pidemmäksi aikajana alkaisi venyä, sitä vähäisimmäksi toiveet formula ykkösiin noususta alkaisivat hiipua.”

Mustakari ei lähde vielä ennakoimaan, miten kova niska Taponen olisi formula ykkösissä, jos hän etenisi urallaan sinne asti.

”Taponen on osoittanut lahjakkuutensa ja nopeutensa kartingissa ja pienemmissä formulasarjoissa. Isoissa formulasarjoissa korostuvat kuitenkin muutkin tekijät kuin vain kuljettajan ajolahjat. Se, mikä esimerkiksi tekee hyppäyksen formula kolmosista formula kakkosiin haastavaksi, on, että auton säätäminen muuttuu huomattavan paljon vaativammaksi.”

”F3-auton voi saada kohtalaisen hyviin säätöihin ilman kuljettajan antamaa täsmällistä palautetta, mutta F2- ja varsinkin F1-auton säätöjen saaminen kohdilleen ei enää onnistu, ellei kuljettajan antama palaute oli huippuluokkaa.”

”Tämä puoli kuljettajien menestyksessä unohtuu helposti. Esimerkiksi Kimi Räikkösen yksi menestyksen avain nopeuden lisäksi oli hänen lahjakkuutensa auton säätämisessä. Räikkösen kanssa töitä tehneillä insinööreillä oli tapana sanoa, että ei se paljoa puhu, mutta silloin kun se avaa suunsa, sieltä tulee pelkkää asiaa”, Mustakari sanoo.

Euroopan Formula Regional -sarja jatkuu tänä viikonloppuna Itävallassa.