Kellotaulu roskakoriin – järki voitti viimeinkin miesten Superpesiksen sarjajärjestelmässä

Teemu Kinnunen testaa ensi kauden sarja-avauksessa Juho Toivolan terävyyden Espanjan auringon alla.

Pesäpallo

Kellotaulu roskakoriin – järki voitti viimeinkin miesten Superpesiksen sarjajärjestelmässä

Pekka Arffman kehuu miesten Superpesiksen ensi kauden sarjajärjestelmää hyvästä syystä!

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 19.12.2023 | KUVAT Antti Haapasalo

Miesten Superpesiksessä pelataan ensi kaudella ylempi ja alempi jatkosarja.

Ylempään jatkosarjaan selviytyy kaksinkertaisen runkosarjan seitsemän parasta joukkuetta ja alemmassa jatkosarjassa pelaavat sijoille 8-13 sijoittuneen joukkueet. Runkosarjan pisteet jäävät voimaan jatkosarjoissa.

Yksinkertaisten jatkosarjojen jälkeen ylemmän jatkosarjan viimeiseksi jäänyt joukkue ja alemman jatkosarjan kolme parasta joukkuetta pelaavat puolivälieräkarsinnat siten, että otteluparien voittajat selviytyvät puolivälieriin paras kolmesta -järjestelmällä.

Alemmassa loppusarjassa viimeiseksi jäänyt joukkue putoaa suoraan Ykköspesikseen ja sijoille 11 ja 12 sijoittuneen joukkueet pelaavat karsinnan, jonka hävinnyt joukkue karsii Ykköspesiksen voittajan kanssa paikasta kauden 2025 Superpesiksessä.

Ensi kaudella yksikään joukkue ei nouse Ykköspesiksestä suoraan, sillä Superpesiksen joukkuemäärä pudotetaan 12 joukkueeseen kaudeksi 2025.

ElmoTV:n pesäpalloasiantuntija Pekka Arffman pitää uudistusta tervetulleena.

”Tässä kohtaa on pakko sanoa, että järki voitti viimeinkin, sillä ElmoTV esitti jo lokakuussa 2021 juuri tällaista ylä- ja alasarjamallia miesten Superiin”, Arffman hymyilee.

”Tämä malli kohtelee seuroja tasapuolisemmin kuin paljon kritisoitu kellotaulumalli. Hyvää on myös se, että kaikille joukkueille tulee järkeviä lisäotteluita. Otteluissa on myös kovat panokset, sillä ylemmässä loppusarjassa taistellaan kotiedusta ja haetaan asetelmia jo mitalipeleihin, ja alemmassa jatkosarjassa kamppaillaan niin pääsystä pudotuspeleihin kuin suorasta putoamisesta ja joutumisista jatkokarsintoihin.”

”Ja vaikka jättiyllätykset ovatkin epätodennäköisiä, niin teoriassa joukkue voi nousta mitalipeleihin jopa jumbosijoilta, jos se löytää oikeassa paikassa menoonsa oikean sävelen. Alemmassa loppusarjassa on jaossa jokaiselle joukkueelle 15 pistettä. Ne kyytiin ja siitä pudotuspelikarsintojen kautta puolivälieriin, jotka ratkaistaan ensi kaudella jälleen paras viidestä -järjestelmällä. En tiedä, käyttääkö mikään joukkue tätä saumaa, mutta ainakin siihen on mahdollisuus”, Arffman sanoo.

Superpesis tiedotti tiistaina myös tulevan kauden sarjaohjelmasta. Kausi alkaa huhtikuun 27.-28. päivinä pelattavilla Fuengirolan otteluita. Miesten ottelussa kohtaavat toisensa Vimpeli ja Joensuu ja naisten ottelussa Seinäjoki ja Rauma.

Suomen kamaralle miesten Superpesis alkaa tiistaina 7. toukokuuta Helsingissä Bolt-Arenalla pelattavalla Sotkamon ja Haminan välisellä ottelulla. Uutta kaudessa on myös se, että Pattijoki pelaa kotiottelunsa Vimpeliä vastaan 6. kesäkuuta Rovaniemellä, josta PattU on hankkinut lukkarilupaus Topi Stillin.