Superpesis-kauden suurin yllätys kesti kaksi viikkoa – sitten juhlille tuli tyly loppu

Ville Lantiainen on ollut SiiPen tämän kauden suuria yllättäjiä.

Pesäpallo

Superpesis-kauden suurin yllätys kesti kaksi viikkoa – sitten juhlille tuli tyly loppu

Superpesis-kauden kahta ensimmäistä viikkoa säväytti putoajaksi tuomitun Siilinjärven yllättävät voitot. Sitten iski lama ja nyt edessä on pelon syksy.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 6.7.2021 | KUVAT All Over Press

Superpesis-kausi alkoi todella yllätyksellä, kun vahvaksi putoajaehdokkaaksi tuomitti Siilinjärvi aloitti kautensa ryminällä.

Siilinjärvi kaatoi kauden toisessa ottelussaan kotonaan Kouvolan puhtaasti 2–0, haki sen jälkeen pisteen Kiteeltä ja kaatoi Kiteen seuraavassa ottelussa kotonaan jälleen kolmen pisteen arvoisesti 2–0. Alettiin miettiä, millaisen ihmeen rohkeaa pesäpalloa pelannut Siilinjärvi voisi uuden pelinjohtajansa Riku Tolosen johdolla järjestää.

Mutta Siilinjärven lento loppui lyhyeen. Seuraavista viidestä ottelusta se ei ole saanut naarattua pistettäkään, ja mikä kaikista vihlovinta: se hävisi kotonaan Haminalle 0–2 ja vieraissa samoin lukemin Kankaanpäälle ja Koskenkorvalle – eli niille joukkueille, joilta sen olisi pitänyt pisteitä repiä.

Siilinjärvi on tappioputken myötä valunut sinne, minne sen kautta ennakoitiin kuuluvan – sarjan pohjalle. Sen takana on enää Kankaanpää ja Hamina, jotka olivat ennakolta yhdessä SiiPen kanssa sarjan kolmen heikointa joukkuetta.

100 annetun juoksun vahvuus

Pesäpallossa palvotaan tilastoja, mutta ne eivät kerro asioista koko totuutta. Tämä pätee myös SiiPeen. Sen ulkokentästä on lyöty yhdeksässä ottelussa 100 juoksua eli reilut 11 juoksua per ottelu. Tätä enemmän reikiä on löytynyt vain Kiteen ulkokentästä, josta on lyöty 10 ottelussa Kiteelle uskomattomat 106 juoksua.

Onko siis ulkopeli Siilinjärven ongelma?

Ei ole. Se on sen vahvuus. Noista 100 juoksusta 43 on lyöty kahdessa ottelussa kahta kärkijoukkuetta, Sotkamoa (25) ja Tamperetta (18), vastaan.

Kokonaisuudessaan ulkopeli on SiiPen vahvuus ja toivo taistelussa suoraa putoamista vastaan. Lukkari Teemu Kinnunen ei ole ykkös- tai edes kakkoskorin lukkari, mutta häneen SiiPe ei kaadu.  Ville Lantiainen ja Ville Veittikoski muodostavat vaihtotilanteissa hyvän ja rohkeasti edessä pelaavan etukentän. Linjaa dominoivat loukkaantumisista kärsinyt Samu Vainikainen ja Matias Hänninen. Joensuusta lainattu Justus Niemeläinen on hoitanut hyvin Mantulla vaativaa kakkoskopparin tonttia.

Toki SiiPen ulkokenttään jää myös heikkoja lenkkejä, mutta nyt ei puhutakaan sarjan kärkijoukkueesta, vaan joukkueesta, joka taistelee kynsin hampain putoamista vastaan.

Kärki kulkee, kotiuttajat kortilla

Sisäpelin on Siilinjärven kannalta kaksijakoinen. Ykkösenä pelaava Eemeli Paldanius oli vaarassa jumiutua roolittomaksi jämämieheksi, mutta tällä kaudella hän on löytänyt itsensä. Paldanius on mennyt jo 34 kertaa nollassa kentälle, mikä on vain kolme kertaa vähemmän kuin saman määrän otteluita pelanneella Niilo Piiponniemellä. Kova temppu Paldaniukselta.

Juvalaista alkujuurta oleva Ville Lantiainen on Paldaniksen tavoin löytänyt viimeinkin itsensä ja ollut erinomainen kakkonen ja vaikean ykkösvaihdon purkaja. Kolmosena pelaava Matias Hänninen on täydentänyt SiiPen erinomaisen kärkitrion.

Mutta sitten alkavat ongelmat – ja ne ovatkin pelottavia.

Samu Vainikainen on hyvä nelonen ja vaikka hänellekin tulee kotiutustilanteita, Vainikainen on parhaimmillaan kakkosvaihdon purkajana, ei kotiuttajana. Mutta SiiPessä Vainikainen on heiveröisen kotiutusosaston vahvin rauta, vaikka lyöjäjokeri Jiri Pippola onkin lyönyt joukkueessa eniten juoksuja, 14. Vainikainen on kotiuttanut kahdeksan kertaa.

Siilinjärven materiaali on paperilla sarjan heikoin – ja erityisen heikko SiiPen materiaali on juuri kotiutusvoiman osalta. Se on SiiPen kannalta iso harmi, sillä kolmen kärki ja Vainikaisen jauhaisivat kyllä tilanteita, mutta SiiPellä ei ole yhtään raskaansarjan kotiuttajaa. Tätä taustaa vastaan Riku Toloselta on ollut erikoinen ratkaisu peluuttaa Teemu Kinnusta ysinä. Ei Kinnunenkaan mikään mörssäri ole, mutta nykyisessä SiiPen ryhmässä hän kuuluu kuitenkin joukkueen kärkikotiuttajiin.

SiiPen kannalta tilannetta vaikeuttaa se, että sen läpilyöntiuhka on lähes olematon. Vainikainen pystyy kyllä lyömään, mutta muuten läpilyönnit ovat enemmän sattumia kuin jäätäviä kentän puhkaisuja.

Kova haaste – muttei mahdoton

Riku Tolosella on käsissään valtaisa haaste, jos hän aikoo välttää SiiPen kanssa putoamiskarsinnat. Superpesis-karsinnoissakin SiiPen ennuste ei ole paras mahdollinen, sillä sen kanssa kiivaimmin putoamista vastaan taistelevilla Kankaanpäällä ja varsinkin Haminalla on sellaisia aseita ja valtteja, joita SiiPellä ei ole.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että SiiPe olisi varma putoaja. Putoamisottelut ovat omanlaisensa maailma, jossa ratkaisee sen hetkinen kunto – ja usein myös se, sotkevatko loukkaantumiset joukkueiden voimasuhteita. Helppo Siilinjärven haaste ei ole, mutta ei myöskään mahdoton. Liput Superpesis-kauden päätteeksi liikennöivään kuoleman junaan ovat vielä jakamatta.

Katso tästä Superpesiksen päivitetty sarjataulukko, jossa sijoitukset määräytyvät pistekeskiarvon mukaan.