Kimi Räikkönen palaa radalle, mutta ei yhdestä NASCAR-kisasta kannata liikaa innostua
Kimi Räikkönen palaa yhdentoista vuoden jälkeen NASCAR-sarjaan. Erkki Mustakarin mukaan Räikkösen pitkä kokemus ja maltti ovat valttia sunnuntain kisassa.
F1-eläkeläinen Kimi Räikkönen, 42, ajaa sunnuntaina Nascar Cup -sarjan osakisan. Räikkönen innostui Trackhouse Racingin tarjoamasta mahdollisuudesta kokeilla aivan toisenlaista ajopeliä kisaradalla.
Hänellä tosin on aiempaa Nascar-kokemusta vuodelta 2011, kun hän F1-välivuonnaan ajoi yhden kisan Trucks-sarjassa ja toisen kisan Nationwide-sarjassa.
F1-asiantuntija Erkki Mustakari uskoo Räikkösen menestyvän myös tässä sarjassa, jos hän niin haluaa.
”Kyse on nyt yhdestä kisasta, joten ei pidä liikaa innostua, mutta kyllä Räikkösen osallistumista jonkun verran hypetetään myös jenkeissä”, Mustakari sanoo.
”Nascarissa maltti on valttia ja Räikkönen on niin rutinoitunut kuski, että lajissa vaadittavaa kärsivällisyyttä radalla varmasti riittää. Jos Nascar-radalla ajaessa mokaa, se tarkoittaa yleensä sivuluisua ja betoniseinään törmäystä. Kisa ei välttämättä keskeydy, mutta sijoitus putoaa helposti paljon.”
Kisa ajetaan legendaarisella Watkins Glenin radalla New Yorkin osavaltiossa ja se on sarjan toiseksi viimeinen runkosarjan osakilpailu.
Matkan pituus on 220 mailia. The Glenin radalla on aikoinaan kurvaillut F1-autojakin. Se ei ole ovaali, kuten sarjan kisaradat usein ovat, vaan enemmän katuratatyyppinen ratkaisu. Sieltä löytyy siis pari mutkaakin.
”Ovaalikisat ovat haasteellisia kuskeille. Niissä ajetaan yleensä pareittain ja matkaan ampaistaan lentävällä lähdöllä. Sitten kytätään sitä omaa mahdollisuutta vetää imussa ohi. Tämä maailma on vieras Räikköselle. Ovaaleilla käännytään koko ajan vasemmalle talla pohjassa. Jos vähän nostat kaasua, takana tulevalla on heti mahdollisuus vetää ohi.”
Who will win the NASCAR Cup Series Championship 2022? Bet now at LeoVegas!
Räikkönen ajaa Chevrolet Camaro ZL1-autoa. Se on uuden sukupolven Nascar, johon Räikkönen otti tuntumaa lyhyessä testissä Virginia International Racewaylla, sekä simulaattorissa.
”Renkaat ja niiden ilmanpaineet ovat isossa roolissa ja niitä Nascar-kuskin täytyy ymmärtää. Jos kisassa mokaa, seurauksena on yleensä sivuluisu ja osuminen betoniseinään. Autot ovat yllättävän kestäviä ja matka voi kolhun jälkeen jopa jatkuakin. Silti sitä jää helposti hännille, kun koko 40 auton letka hurahtaa nopeasti ohi.”
”Jos haluaa, että laji on kuskille kivaa, täytyy lajin niksit renkaineen ja kaasun käyttöineen oppia nopeasti. Räikkönen kykenee sellaiseen kyllä, mutta Nascar on enemmän sellaista country club -meininkiä verrattuna pintakiiltoiseen F1:een.”
Räikköselle ja muille nimikuskeille on tarjottu Nascar-ajokokemusta, koska sarja hakee tunnettuutta myös Euroopassa.
”Formula ykkösillä ja rallilla on vahva jalansija autourheilussa Euroopassa, en usko, että Nascar ihan helpolla mitään merkittävää katsojasiivua repii.”
Yhdysvalloissa kisatapahtuma palvelee myös sosiaalista puolta. Varrasgrillit ovat kuumana ja niiden ympärillä sosialisoidutaan. Välillä käydään vilkaisemassa miten kisa etenee ja sitten taas hengataan ystävien kanssa.”
”Kisat ovat myös todella pitkiä ja itse pidän niitä aika tylsinä. Silti tämä on varmasti hauska kisakokemus Jäämiehelle. Katsotaan tuleeko menestystäkin.”