Legendaarisen McLarenin maailma muuttumassa uuden omistajan myötä

McLaren yritti haastaa F1-sarjaa hallitsevaa Red Bullia useassa osakilpailussa päättyneellä kaudella.

Formula 1

Legendaarisen McLarenin maailma muuttumassa uuden omistajan myötä

Lähi-idässä viritellään isoa yrityskauppaa, joka vaikuttaa myös McLarenin F1-tallin tulevaisuuteen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 22.12.2023 | KUVAT Red Bull Pool Content

Bahrainilaisesta Mumtalakat-rahastosta on tulossa McLaren Groupin omistaja. Lähi-idässä viritellään kauppaa, jonka mukana Mumtalakat Holding Companylle siirtyisi myös F1-sarjan legendaarisen McLaren-tallin omistus. Brittiläinen Sky News kertoi kuluneella viikolla, että neuvottelut ovat loppusuoralla ja vähemmistöosakkaiden kanssa asioista on jo sovittu.

ElmoTV:n Erkki Mustakari ei ylläty uutisista. Pelkästään F1-sarjassa rahaa palaa paljon ja McLaren Group tekee muutakin kuin formuloita.

”Ensinäkin sportwashing on Lähi-Idässä erittäin kovassa huudossa oleva trendi tällä hetkellä ja nämä öljyrahamaat käyttävät sitä surutta hyväksi kaikessa missä keksivät”, Mustakari aloittaa.

”McLarenin päivät legendaarisena ja henkilöhistorioihin nojaavana tallina ovat ohi. Mika Häkkisen aikoina tallin historia oli vielä suuressa roolissa. Nykypäivän F1:ssä raha ja bisness ovat vieneet näyttämön. Rahaa tarvitaan ja paljon. Autojen kehitystyö on kallista. Tällä hetkelläkin kehityssaralla painaa päälle 2026 voimaan tulevat uudet säännöt ja kaikki tallit joutuvat jo valmistelemaan siirtymistä niihin. Se ei ole halpaa hommaa. Rahan hankkiminen yrityskaupoilla voidaan tietysti nähdä myös luonnollisena ja modernina jatkumona tämän varsin perinteisenä pidetyn tallin kehityksessä.”

Vaikka F1-sarjassa on ponnisteltu kulujen vähentämiseksi, ovat ne silti aivan omaa luokkaansa, kun verrataan muihin lajeihin.

”Kyllä tämä on kallis sarja ja fyrkkaa palaa moneen suuntaan. Kun oma raha loppuu, käännytään aina rahan omistajien puoleen. Sarjasta ovat kuitenkin monet tahot kiskoneet myös omansa irti. Ensin erilaiset röökimerkit olivat vahvasti mukana ja kun se kiellettiin, Bernie Ecclestone keksi pian alkaa keräämään rahaa muun muassa ratamainonnalla, rihkamalla ja tietysti tv-oikeuksista. Niistä hän joutui tosin leikkaamaan siivun sitten myös talleille ja siihen rahajakoon ollaan toistaiseksi oltu suht tyytyväisiä.”

”Mutta olen useasti pohtinut, että sarja kaipaisi enemmän sellaisia takavuosien Flavio Briatoren kaltaisia markkinamiehiä. Nyt siinä häärää vahvimmin insinöörit, jotka rakastavat kaikkia hilavitkuttimia, mikä käy erityisen kalliiksi. Markkinavetoisesti lajin painotus olisi piirun toinen. Hyvä, tapahtumarikas ja mielenkiintoinen kisa voidaan saada aikaan yksinkertaisemmalla ja less high tech -konseptillakin.”

Päättyneellä kaudella McLaren oli valmistajiensarjan neljäs. Se on viimeksi ollut top 3:ssa kaudella 2020.

”McLarenin pomo Zak Brown on pystynyt työrupeamansa aikana kääntämään McLarenia uuteen suuntaan. Tämän kauden McLaren oli erittäin kilpailukykyinen ja haastoi kärkeä. Lisäksi tallin kaksi värikästä kuskia, Lando Norris ja Oscar Piastri, popsahtivat vahvasti kärkikastiin. Siellä talli ja sen kuskit haluavat jatkossa tietysti myös pysyä. Lisäksi McLaren haluaa jatkossakin olla taitaville kuljettajille ja tallihenkilökunnalle mielenkiintoinen ja haluttu työpaikka. Kaikki nämä vaativat mammonaa ja sitä bahrainilaiset nyt tarjoavat.”