Kitee oli kauden sensaatio, mutta se on vasta matkalla todelliseen sensaatioon

Sami Mikkolanaho löi vuosi sitten 27 ottelussa 34 juoksua. Tällä kaudela hän löi 24 ottelussa 50 juoksua ja oli yksi Kiteen yllätyskauden onnistujista.

Pesäpallo

Kitee oli kauden sensaatio, mutta se on vasta matkalla todelliseen sensaatioon

Kitee osoitti puolivälierissä putoamisestaan huolimatta, että Kiteellä osataan edelleen kasvattaa Suomen parhaita pesäpalloilijoita.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 9.9.2020 | KUVAT Niilo Hirvonen

Kitee 2020: Joukkueanalyysi

Kitee oli kiistatta runkosarjan suurin ja positiivisin yllättäjä, ja vaikka puolivälieräsarjassa Kovolaa vastaan osa panoksista jäi piippuun, nuori kiteeläisjoukkue pelaisi kaikilla mittareilla mitattuna erinomaisen kauden.

Se, miksi Kitee nousi pitkältä takamatkalta Hyvinkään, Seinäjoen, Pattijoen ja Imatran ohi, löytyy samoista asioista, joiden vuoksi sitä ennustettiin yhdeksi sarjan häntäpään joukkueista. Kitee oli menettänyt viime kauden joukkueesta ykkösen ja kakkosen, ja koronakevät vei siltä linjassa elintärkeään roolin kaavaillun Ville Kotron. Muutenkin Kiteen linja näytti ennen kautta uhkaavan repaleiselta, sillä viime kauden vakiomiehistä linjaan jäi vain Valentin Ikonen.

Ja mitä kesällä tapahtui?

18-vuotiaasta Elmeri Purmosesta kasvoi sensaatiomainen kärkimies ja mikä yhtä oleellista, Jesse Eskelinen hitsautui kauden aikana takuuvarmaksi kakkoseksi. Myös maakuntasarjasta takaisin Superiin naarattu Tommi Päivinen osoittautui loistolöydöksi tilanteiden tekijänä.

Lyöntijärjestyksessä seuraavina tulleista Hannes Pekkisestä, Valentin Ikosesta ja Samu-Kalle Varosesta tiedettiin jo ennen kautta heidän tasonsa, mutta heidän tehoistaan osa olisi valunut hiekkaan, jos kärki ei olisi kulkenut. Myös 50 juoksua lyönyt jokeri Sami Mikkolanaho oli yksi kauden suurista yllättäjistä. Ville Liukku toi joukkueeseen taiteellisilla lyönneillään oikeanlaista henkeä.

Ulkona tapahtui samanlainen ilmiö. Lukkari Jesse Eskelisen kehitys oli junnannut paikallaan tai jopa taantunut, mutta tällä kaudella Eskelinen nousi uudelle tasolle. Joensuusta täksi kaudeksi hankittu Joni Lehikoinen pelasi etukentällä sellaisen kauden, että jos nykypesäpallossa valittaisiin Vuoden sieppari, Lehikoinen olisi vahvin ehdokas tittelin saajaksi. Eskelinen, Lehikoinen ja Pekkinen muodostivat Joensuun Mailan veroisen etukentän.

Myös pelätty polttolinja kesti erinomaisesti. Ikonen oli luotettavan varma, mutta harva odotti Päiviseltä. Purmoselta ja Juhani Myyryläiseltä tällaista kautta ulkona.

Kiteen kohdalla on nostettava vielä erikseen yksi asia – kiteeläisen juniorikasvatuksen korkea taso. Elmeri Purmosen, Kasperi Kaksosen ja Lassi Vasaraisen kaltaiset pelaajat saattavat olla iältään nuoria, mutta heidän pelaamisestaan näkee, että heille on opetettu pesäpallon kannalta oikeita ja oleellisia asioita. Juniorsarjoissa ei ole kysymys mestaruuksien ja mitalien voittamisesta, vaan siitä, millaisia pesäpalloilijoita seurat pystyvät kasvattamaan. Kiteen tämän kauden menestys oli todistus siitä, että Kiteellä huippupesäpalloilijoiden kasvattamisen resepti tiedetään.

Kitee 2020: Pelinjohtaja-analyysi

Yksi kauden suurista onnistujista ja yllättäjistä oli myös pelinjohtaja Petri Tuuva. Tuuvan aiemmat näytöt eivät välttämättä häikäise, mutta tällä kaudella hän oli kiistatta yksi sarjan kolmesta parhaasta pelinjohtajasta.

Tuuvan suurin ansio oli se, että hän uskalsi pelata toisenlaista ja ennen kaikkea rohkeampaa sisäpeliä kuin pahasti pettäneet Hyvinkää, Seinäjoki, Pattijoki ja Imatra. Kitee ei pelannut mitään yltiöpäisen ylirohkeaa sisäpeliä, mutta Tuuva aisti erinomaisesti, kenellä pelaajalla ja missä tilanteissa hänen kannatti ottaa miestä kotiin. Joukossa oli toki rohkeita yllätysottoja, mutta Kitee oli myös tehnyt hyvin kotiläksynsä vastustajien suhteen ja uskalsi hyödyntää tällaiset löydöt. Esimerkiksi käyköön vaikka se, kuinka Kitee hyödynsi rohkeasti Imatraa vastaan Tuomas Jussilan syvällä pelaamista takatilanteissa.

Kiteen pelaaminen oli rentoa ja väljää, mikä hyvien onnistumisten kautta synnytti joukkueeseen vapautuneen ilmapiirin. Epäonnistumisia ei jääty suremaan, vaan ne nollattiin nopeasti, mikä teki Kiteestä erittäin sitkeän joukkueen.

Tuuvalle on annettava tunnustus myös joukkueen roolittamisesta ja rakentamisesta. Harva esimerkiksi uskoi ennen kautta Ilomantsissa viime kaudella pelanneeseen Tommi Päiviseen, mutta Tuuva uskoi – ja Päivinen palkitsi luottamuksen hienolla tavalla.

Kitee 2020: Pelaaja-analyysi

Kiteellä oli niin paljon onnistujia, että niitä on turha enää toistaa – lukuun ottamatta yhtä pelaajaa. Elmeri Purmosesta on kirjoitettu ja sanottu paljon, mutta siihen on hyvät perusteet: Purmonen on ominaisuuksiltaan – nopeudeltaan ja pelurinluonteeltaan – niin poikkeuksellinen pelaaja, että niitä syntyy pesäpalloon harvoin. Perttu Ruuska on jo todistanut olevansa tulevaisuuden supertähti, ja Purmosen potentiaali on omassa roolissaan samaa luokkaa.

Kitee 2020: Tulevaisuus

Kiteen tilanne ja näkymä ovat heittäneet vuodessa täydellisen voltin. Vuosi sitten joukkue harhaili sokeana yössä, mutta nyt suunta ja tavoitteet ovat selvät. Kitee sai tehtyä kesän aikana kaikkien avainpelaajiensa kanssa jatkosopimukset ja jos uusi seurajohto saa pidettyä nykyisen joukkueen kasassa, Kitee on nousemassa takaisin Superin kärkiseurojen joukkoon. Joukkueen potentiaalista se ei jää kiinni.

Nykyisestä joukkueesta ainoat kysymysmerkit ovat lopettamisaikeissa olevat Ville Liukku ja Juhani Myyryläinen. Hankintalistalta löytyy yksi legendaarinen nimi, Sami Partanen, joka miettii nyt sitä, onko hänen tulevaisuutensa Imatralla vai Kiteellä.