Koivu, Selänne, Kurri… – Äänestä kaikkien aikojen suomalainen jääkiekkoilija

Saku Koivu ja Teemu Selänne ovat olleet suuressa roolissa niin seurajoukkueissaan kuin Leijona-paidassakin.

Jääkiekko

Koivu, Selänne, Kurri… – Äänestä kaikkien aikojen suomalainen jääkiekkoilija

Kuka on kaikkien aikojen suomalainen jääkiekkoilija? Valta on nyt sinulla.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 1.12.2020 | KUVAT All Over Press

Elmo-lehti lähtee etsimään vastausta mieltä kiehtovaan kysymykseen, kuka on kaikkien aikojen suomalainen jääkiekkoilija. Elmon esiraati on valinnut 20 ehdokasta, joista sinä voit valita oman suosikkisi. Äänestäminen tapahtuu alla olevalla äänestyslomakkaalle.

Äänestysaika päättyy 15.12. ja äänestyksen voittajat – kuten myös kaikkien äänestäjien kesken arvottavien palkintojen voittajat – julkaistaan 17.12.

Ei muuta kuin menoksi!

 

Ehdokkaat

Sebastian Aho

Carolina Hurricanesin kultakimpale ja suomalaisen jääkiekon uusi johtotähti yhdessä Aleksander Barkovin kanssa. 23-vuotiaan Kärppien kasvatin pelinäkemys ja syöttötaito ovat jo nyt NHL:n eliittiä. Potentiaalia kehittyä maailman top5-pelaajaksi.

Aleksander Barkov

Toinen suomalaisen jääkiekon tämän hetken supertähti, jonka potentiaali on Ahon luokkaa. Tapparan kasvatti lähestyy – jo 25-vuotiaana – 500 ottelun rajaa NHL:ssä. Tehnyt Floridassa hurjat tehot 155+252=407.

Matti Hagman

HIFK:n historian ikonisin pelaaja, jonka syöttötaito oli maailmanluokkaa. Kävi näyttämässä maagisia taitojaan myös Pohjois-Amerikassa, niin NHL:ssä kuin WHA:ssakin – ja keräsi kehuja Mark Messieristä alkaen kaikilta ketjutovereiltaan.

Raimo Helminen

Ilveksen legendaarinen lätyn leipoja, joka oli Hagmanin tavoin tunnettu maagisista syötöistään. Pelasi Ilveksessä 751 liigaottelua huikeilla tehoilla 161+420=581. Vuoden 1995 maailmanmestari. Pelasi myös NHL:ssä ja seitsemän kautta Malmössä.

Olli Jokinen

Suomalaisen jääkiekkoilun suuria väriläiskiä. Teki läpimurtonsa kaikkien aikojen liigajoukkueeksi ristityssä HIFK:n mestaruusmiehistössä kaudella 1997-98. Pelasi urallaan huimat 1231 NHL-ottelua ja teki niissä 750 tehopistettä. Vahva myös Leijonissa.

Sami Kapanen

Tarunhohtoisen Kapasen kiekkosuvun keskipolvea. Vuoden 1995 maailmanmestari, joka pelasi NHL:ss 12 kautta ja yli 800 NHL-ottelua. Oli kivikovissa Naganon olympiapronssijoukueessa ja vuoden 2004 Maailmancupin joukkueessa.

Veli-Pekka Ketola

Legendaarinen Iso Musta, oman aikakautensa valovoimaisin jääkiekkoilija Suomessa. Oli Hexi Riihirannan kanssa ensimmäinen Suomessa kasvanut pelaaja Pohjois-Amerikan ammattilaissarjoissa. Leijonien kantava voima. Voitti Suomen mestaruuden Porin Karhuissa, Jokereissa ja Ässissä. Teki Ässissä ratkaisevassa kolmannessa finaalissa 1978  tehot 2+4, kun Ässät kaatoi Tapparan 6-2.

Miikka Kiprusoff

Ensimmäinen suomalainen maalivahti, joka voitti NHL:n parhaalle maalivahdille myönnettävän Vezina Trophyn. Voitti TPS:ssä kaksi Suomen mestaruutta, minkä jälkeen nousi ikoniseen asemaan etenkin Calgary Flamesissa, jossa pelasi yhteensä 12 kautta. Maajoukkueuran tähtihetki oli vuoden 2004 Maailmancup.

Mikko Koivu

Saku Koivun nuorempi veli, joka teki upean uran Minnesota Wildissa. Oli joukkueen kapteeni ja kasvot, kunnes siirtyi viime kauden jälkeen Columbus Blue Jacketsiin. Ehti pelata Wildissä massiiviset 1028 runkosarjan ottelua. Vuoden 2011 maailmanmestarijoukkueen kapteeni ja tärkein pelaaja.

Saku Koivu

Vanhempi Koivu, jonka nimi oli kirjoitettu tähtiin siitä hetkeästä lähtien, kun hän nousi TPS:n liigamiehistöön ja johti Leijonat historialliseen maailmanmestaruuteen 1995. Elämää suurempi pelaaja Montrealissa ja Canadiensin ensimmäinen europpalainen kapteeni. Pelasi NHL:ssä 1124 ottelua 18 kauden aikana, mutta uran kruunu, Stanley Cup, jäi saavuttamatta – niin Montrealissa kuin Anaheimissakin.

Jari Kurri

Ensimmäinen suomalainen supertähti NHL:ssä. Nousi jääkiekkomaailman suurimpiin otsikoihin Wayne Gretzkyn ilmiömäisenä ketjukaverina ja kanadalaistaikurin ajatusten lukijana. Viisinkertainen Stanley Cupin voittaja, joka pelasi NHL:ssä 1251 ottelua, ja teki niissä 601 maalia ja antoi 797 maalisyöttöä. On 1 398 tehopisteellä edelleen kaikkien toiseksi tehokkain suomalaispelaaja NHL:ssä Teemu Selänteen jälkeen.

Jere Lehtinen

Vuoden 1995 maailmanmestari ja kuuluisan Tupu, Hupu ja Lupu -ketjun kolmas jäsen. Pelasi koko NHL-uransa Sallas Starsissa, jossa voitti kaudella 1998-99 Stanley Cupin. Valittiin kolmesti NHL:n parhaaksi puolustavaksi hyökkääjäksi. Pelasi NHL:ssä 14 kautta ja teki 875 ottelussa teho 243+271=514.

Teppo Numminen

Kuuluisan 68-ikäluokan kovin timantti. Ikoninen puolustaja,  jonka arvostuksesta kertoo se, että Phoenix Coyotes jäädytti Nummisen pelinumeron. Pelasi NHL:ssä 20 vuoden aikana 1372 ottelua. Voitti ennen NHL-jäille siirtymistään kolmen Suomen mestaruutta Tapparassa.

Ville Peltonen

Kevään 1995 MM-finaalin suuri sankari, joka johti Ruotsin tuhoamista kolmella maalillaan. Pelasi pitkän ja komean uran seuratasolla aina NHL:ää myöten, mutta Suomessa hänet muistetaan ennen kaikkea ainutlaatuisesta Leijona-urastaan. Pelasi 261 A-maaottelua ja voitti ennätykselliset 13 arvokisamitalia. Suuri johtaja kaukalossa.

Tuukka Rask

Savonlinnan Pallokerhon kasvatti, joka pomppasi kahden täyden kauden jälkeen Pohjois-Amerikkaan. Sementoinut itsensä Boston Bruinsin historiaan. Stanley Cupin voittaja 2011 ja NHL:n parhaalle maalivahdille myönnettävän Vezina Trophyn voittaja 2014. Pelannut Bruinsissa jo 536 runkosarjan ottelua.

Pekka Rinne

Yksi kaikkien aikojen suomalaismaalivahdeista, jonka uran alku oli erikoinen. Ei pystynyt syrjäyttämään Niklas Bäckströmiä Kärppien ykkösmaalivahtina, mutta Nashville Predators näki Rinteen potentiaalin ja tarjosi hänelle sopimusta. Otti alkuvauhdit Millwaukeesta, mutta lentänyt sen jälkeen tähtiloistossa. Vyöllä jo 659 ottelu. Vezina Trophyn voittaja 2018.

Reijo Ruotsalainen

Oulun Kärppien pieni suuri ihme. Nousi Kärppien edustusmiehistöön jo 15-vuotiaana ja oli isossa roolissa, kun Kärpät voitti historiallisen mestaruuden 1981. Siirtyi sen jälkeen New York Rangersiin ja nousi nopeasti yhdeksi NHL:n eturivin puolustajista. Kruunasi uransa Edmonton Oilersissa voittamalla Stanley Cupin 1987 ja 1990.

Teemu Selänne

Legendaarinen Finnish Flash johti Jokerit ensin Suomen mestariksi 1992 ja otti sen jälkeen haltuunsa NHL:n. Iski avauskaudellaan Winnipeg Jetsissä hurjat tehot 76+56=132. Selänteen maali- ja pistemäärä ovat edelleen tulokkaiden kaikkien aikojen ennätyksiä. Eniten NHL-otteluita (1451) pelannut, eniten maaleja (684) ja eniten tehopisteitä (1457) saavuttanut suomalaispelaaja NHL:ssä. Kruunasi uransa voittamalla Anaheimissa Stanley Cupin 2007.

Esa Tikkanen

Kaukaloiden suuri väriläiskä, jonka Tiki-Talk oli käsite. Kaiken höpötyksen takana oli piinkova hyökkääjä, joka voitti urallaan viidesti Stanley Cupin – neljästi Edmontonissa ja kerran New York Rangersissa. Viiteen Stanleyn Cupin voittoon on Tikkasen lisäksi yltänyt vain Jari Kurri. Pelasi urallaan 877 runkosarjan ottelu kovilla tehoilla 244+386=630 – ja kovilla jäähyminuuteilla (1077).

Kimmo Timonen

KalPasta maailmalle ponnistanut huippupuolustaja, joka teki komean 15 vuoden ja 1108 ottelun mittaisen uran NHL:ssä. Edusti pitkään Nashville Predatorsia ja Philadelphia Flyersia, kunnes sai kaksi vakavaa veritulppaa. Ja juuri kun ura näytti olevan ohi, Timonen siirtyi kesken kauden 2014-2015 Chicago Blackhawksiin, jossa voitti samalla kaudella sensaatiomaisesti Stanley Cupin. Uran toinen kruunu oli Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman kiitospuhe Timoselle Blackhawksin mestarijoukkueen vieraillessa Valkoisessa talossa.

 

Säännöt ja palkinnot

  1. Äänestykseen voivat osallistua kaikki 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset tai Suomessa vakituisesti asuvat henkilöt.
  2. Äänestäminen tapahtuu tällä sivulla olevalla sähköisellä äänestyslomakkeella. Muulla tavoin lähetettyjä äänestyslomakkeita ei hyväksytä. Myös puutteellisesti täytetyt äänestyslomakkeet hylätään
  3. Äänestykseen ja arvontaan voi osallistua vain yhdellä äänestyslomakkeella. Jos äänestäjä lähettää useamman äänestyslomakkeen, ylimääräiset lomakkeet hylätään.
  4. Äänestysaika on 101.-15.12.2020.
  5. Kaikkien äänestykseen osallistuneiden kesken arvotaan seuraavat palkinnot: 1 kpl: Elmo-lehden ja Ruutu+ katselukortin yhteispaketti 12 kuukaudeksi, 3 kpl: Elmon lahjatilaus 6 kuukaudeksi ja kirjapalkinto. 10 kpl: kirjapalkintoa. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.
  6. Osallistumalla äänestykseen kilpailija antaa oikeuden käyttää henkilötietojaan henkilötietolain mukaisesti. Tarkemmat tiedot tässä.
  7. Äänestyksen voittaja ja muut äänimäärät julkistetaan 17.12.2020.