Korkeakunnakselle ja Rajamäelle raippaa vaarallisesta puheesta Ruudussa

Mitä ne oikein puhuvat?, voisi tämä kuva kysyä.

JalkapalloVeikkausliiga

Korkeakunnakselle ja Rajamäelle raippaa vaarallisesta puheesta Ruudussa

KuPS:in ja FC Lahden välisen ottelun puoliajalla reilu viikko sitten nähtiin ristiriitainen ja vaarallinen keskustelu Veikkausliiga-jalkapallosta ja sarjan taktisuudesta.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 17.8.2021 | KUVAT All Over Pres

KuPS:in ja FC Lahden ottelun puoliajalla näytetty Onside-keskusteluohjelma tarjoili katsojille hämmentävän puoliaika-shown.

Tero Karhun juontaman keskustelun vieraina olivat muuan muassa KuPS:ia ja TPS:ää valmentanut Marko Rajamäki sekä Huuhkajissa vastustajia analysoiva ja Palloliitossa huippuvaiheen valmennusosaamisen asiantuntijana toimiva Toni Korkeakunnas. UEFA A- ja Pro-kurssit suorittanut Korkeakunnassa toimii lisäksi UEFA A-valmentajille järjestettävän mentorointiohjelman vetäjänä.

Parhaat kertoimet Veikkausliigaan ja kotimaiseen jalkapalloon Expektiltä!

Käydään aluksi keskustelun kulku läpi.

Keskustelu alkoi Veikkausliiga-joukkueiden eurotaipaleista. Keskustelussa tuli säännöllisesti esiin pelin taktinen puoli, ja nimenomaan positiivisessa valossa. Rajamäki sanoi KuPS:in kääntäneen pelejä edukseen hyvillä taktisilla muutoksilla ja pienten yksityiskohtien hyvällä toteutuksella. Korkeakunnas totesi HJK:n kyenneen pelaamaan taktisesti hyvät pelit Malmöa vastaan.

Hyviä kysymyksiä esittänyt Karhu vei keskustelun seuraavaksi Veikkausliigaan ja siihen, mikä siellä on tilanne. Mikä on hyvää ja mitä pitäisi parantaa?

Tässä vaiheessa edelliset kommentit heitettiin roskakoriin. Varsinkin taktisuus ja kontrolli leimattiin negatiivisiksi asioiksi, vaikka samalla todettiin niiden tuovan peliin hyviä asioita. Taktisuuden ja pelitempon alhaisuuden välille vedettiin ”yhtä kuin” -merkit. Toivottiin avoimempaa peliä ja enemmän pallonmenetyksiä, jotta suunta vaihtuisi useammin. Haluttiin pelaajille enemmän vapauksia ja keskustelussa toistui fraasi, jonka mukaan ’’tämä on pelaajien peli’. Taktisuus on mennyt Suomessa kuulemma yli ja Veikkausliiga on tosi taktinen sarja.

Puhe pallonhallinnasta, transitioista, peliasennoista ja diagonaalisyötöistä on ilmeisesti ollut liikaa. Jos siltä tuntuu, silloin kannattaa miettiä sitä, millaiset joukkueet pärjäsivät EM- kisoissa ja miten Euroopan mestari Italia oli nimenomaisesti taktisesti kisojen paras joukkue.

Tässä kohtaa on hyvä sanoa, että tähän aiheeseen käytetty reilu viisi minuuttia ei tietenkään riitä kovin syvälliseen keskusteluun, mutta joku vastuu Rajamäellä ja varsinkin kovassa positiossa Palloliitossa olevalla Korkeakunnaksella on oltava.

Moni on varmasti nähnyt kyseisen keskustelun ja mikäli meillä on nyt tuon keskustelun pohjalta lisää valmentajia, jotka jatkossa lähettävät pelaajansa ’’vapaassa roolissa’’ kentälle, niin onhan se surullinen asia.

Pitäisikö pelata huonommin?

Veikkausliigan alhaiseksi haukuttu tempo on ainoa asia, josta voimme olla jokseenkin samaa mieltä. Se on asia, jossa osalla joukkueista on parannettavaa. Tempo vain sattuu koostumaan muun muassa joukkueen pelisuunnitelmasta eli taktiikasta.

KuPS

Toni Korkeakunnas (oik.) valmisteli yhdessä Markku Kanervan kanssa Huuhkajien treenejä kesäkuussa Terijoella.

Veikkausliigassa ollaan usein tilanteessa, jossa toinen joukkue on kartalla, toinen ei, ja tämä ei kartalla oleva joukkue joutuu vetäytymään koko joukkueellaan matalaan blokkiin. Välillä kartalla oleva joukkue pääsee pelaamaan sellaista taktisesti huonosti organisoitua joukkuetta vastaan, joka pyrkii prässäämään ylhäältä ja olemaan ottelussa aktiivinen. Tämä johtaa lähes poikkeuksetta joukkueen muodon venymiseen ja rumiin lukemiin tulostaululla.

Pitäisikö siis hyvin pelaavan joukkueen alkaa pelata huonommin, jotta saisimme lisää tempoa ja huonompi joukkue kykenisi avoimempaan peliin?

Varsinkin Rajamäki toitotti keskustelussa parempien pelaajien perään, olivat nämä sitten Suomesta tai ulkomailta.

Miten olisi saada ensin lisää parempia valmentajia, jotka muun muassa osaisivat rakentaa hyvän joukkueen, treenauttaa joukkueistaan parempia fyysisesti, opettaa pelaajille jalkapallon syy- seuraussuhteita sekä sijoittaa pelaajat kentälle hyvin eli luomaan pelaajistoilleen sopivan pelitavan ja roolit?

Tämän jälkeen on pelaajien vuoro näistä omista rooleistaan tuoda se oma panos peleihin. Tästä eteenpäin se on ’’pelaajien peli’’. Ainakin hetken.

Näin toimimalla meillä olisi takuuvarmasti parempia pelaajia ja parempia joukkueita, sekä parempi tempo peleissä.

Keskeinen syy pelitempon laskemiselle on se, että joukkue ei osaa toimia kollektiivina pelin eri vaiheissa, eivätkä pelaajat konkreettisesti tiedä, mitä joukkue haluaa kentällä tehdä,.

Eikä kritiikki koske vain Veikkausliigaa. Huuhkajatkin olisi hyötynyt paremmasta taktisuudesta EM-kisoissa esimerkiksi huonosti organisoitua Venäjää vastaan. Suomi pelasi nyt lähinnä pitkää palloa vastustajalle, kun Huuhkajilla olisi ollut paremman taktisuuden kautta mahdollisuus luoda kisoissa paljon enemmän kuin loistavan maalin Tanskaa vastaan. Tanska oli hyvä esimerkki, mikä on mahdollista laadukkaita joukkueita vastaan, kun pelaajat ovat sijoittuneet hyvin.

Moni joukkue maailmassa lähtee edelleen peleihin vain välttämään tappion ja hidastamaan peliä. Onko se jotenkin väärin pelattu? Ei ole. Sekin on hyvä tapa pelata, varsinkin jos sen tekee taktisesti hyvin.

Kirjoitin aiemmin elokuussa Elmotv:ssä Palloliitosta ja jalkapallovalmentamisesta Suomessa. Otin jutussa kantaa muun muassa Palloliiton omien valmentajien ja kouluttajien tasoon, ja pohdin, onko heidän tasonsa riittävä kehittämään Suomen jalkapalloa maajoukkueissa. Samoin kommentoin Palloliiton keskeistä roolia heidän visiossaan laittaa Suomen jalkapallovalmennusta kuntoon myös seurajoukkueissa.

Toivon todella, että tämä 12-minuuttinen Onsidessa oli niin sanottua mukavaa jutustelua ja asiat tulivat ulos hiukan ’’väärin’’, sillä Korkeakunnas on yksi keskeisiä vaikuttajia Palloliitossa ainakin tittelinsä perusteella. Hänen kommenttinsa olivat hyvin kaukana siitä, mihin jalkapallo on maailmalla kehittynyt ja kehittyy koko ajan.