Koskenkorva iski epäilijöille luun kurkkuun ja ensi kaudella Ilmajoella soi härkärock

Veli-Pekka Yli-Hirvelä palaa takaisin Härkä-paitaan yhdessä Tuomas Tuohisaaren kanssa.

Pesäpallo

Koskenkorva iski epäilijöille luun kurkkuun ja ensi kaudella Ilmajoella soi härkärock

Koskenkorva oli syksyn siirtomarkkinoiden suuria voittajia. Tuomas Tuohisaaren ja Veli-Pekka Yli-Hirvelän hankinnat ja Jere Dahlströmin jatkosopimus nostavat Kossun mukaan pudotuspelitaisteluun.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 15.11.2021 | KUVAT All Over Press

Koskenkorvan Urheilijat

Mitä kausi 2021 kertoi Koskenkorvasta?

Kausi ei kertonut paljon, sillä Kossulla oli vaisu kausi, jota sävyttivät useiden avainpelaajien poissaolot Otto Kauppisesta ja Jere Dahlströmistä alkaen. Samoin pelinjohtaja Mikko Vainionpää oli välillä sivussa. Jääminen 12:nneksi oli toki pettymys, mutta siihen oli omat syynsä.

Se, mikä kertoi paljon enemmän Kossusta, oli siirtomarkkinat. Monet seurasivat hieman huolestuneina syksyn pesäpallouutisia, kun Eero Kuitunen lähti Hyvinkään, Juuso Vuorenmäki Kankaanpäähän ja Petrus Puputti siirtyi valmennuspuolelle.

Huuhkajat jatkokarsintaan!  Nappaa tästä 100 euron ilmaisveto Expektiltä!

Mutta ilmeet muuttuivat nopeasti, kun Kossu kaappasi riveihinsä kaksi raskaansarjan paluumuuttajaa, Tuomas Tuohisaaren ja Veli-Pekka Yli-Hirvelän sekä etumies Ville Veittikosken Siilinjärveltä. Lisäksi Jere Dahlström laittoi nimensä jatkopaperiin.

Tuohisaari, Yli-Hirvelä ja Dahlström ovat kovan luokan pelimiehiä, ja heidän sopimuksensa kertovat paitsi Kossun kunnianhimosta, myös siitä, että Koskenkorvalta löytyy edelleen myös rahaa. Mitään PuhtimäkiJussila-linjan pelaajia kolmikko ei ole, mutta eivät he pelkällä pyhällä hengelläkään pelaa.

Kesällä puhuttiin pitkään, että ensi kauden mestaruustaistelusta tulee huikea jännitysnäytelmä, sillä mestaruudesta taistelee jopa viisi seuraa. Mutta syksyn muutosten jälkeen on selvää, että samanlainen taistelu käydään myös viimeisistä pudotuspelipaikoista. Kossun syksyn hankinnat takaavat, että Kossu on Kempeleen, Kiteen, Hyvinkään ja Imatran lisäksi viides seura, jolla on onnistuessaan realistiset saumat pelata ensi syksyn pudotuspelejä ja ottaa yksi kolmesta jäljelle jäävästä paikasta itselleen.

Miten Koskenkorva muuttuu?

Kossu vahvistuu tähän kauteen verrattuna sekä ulko- että sisäpelissä.

Ulkona varsinkin joukkueen polttolinja on kovaa tehoa. Tuohisaari oli jopa pudotuspelien paras ulkopelaaja ja tulee olemaan suuressa roolissa myös Kossun ulkopelissä. Kakkospuolta hoitavat Aku Kettunen ja Anttoni Jakobson ja Tuohisaari on kolmospuolen kuningas. Linjan neljännelle paikalle on useampi vaihtoehtoja.

Juho Hakomäki on tasoltaan heti kärkilukkareiden vanavedessä ja Veli-Pekka Yli-Hirvelä on kova vahvistus takakentälle. Kakkoskopparin paikka on kuitenkin kysymysmerkki. Jesse Rantamäki ei vielä vakuuttanut, mutta ainesta hänessäkin on.

Etukenttä on ennakolta Kossun heikoin osa, varsinkin, kun Eero Kuitunen siirtyi Hyvinkäälle.

Sisällä Kossu saa kivikovan kärjen ja sen rakentamiseen on parikin variaatiota. Yksi mielenkiintoinen ratkaisu on se, tekeekö Kossu kaksi vahvaa kautta kärkenä pelanneesta Otto Kauppisesta etenijäjokerin vai peluuttaako Kossu Kauppista myös ulkona. Jos Kauppinen olisi jokeri, silloin Tuohisaari olisi ykkönen, Kettunen kakkonen ja Yli-Hirvelä kolmonen. Tärkeässä saranapelaajan roolissa voi pelata joko Jaakko Erkkilä tai Juho Hakomäki. Erkkilä on erinomainen vaihtaja ja hyvä kotiuttaja, samoin Hakomäki.

Lyöjäjokerikaksikko on priimaa. Jere Dahlström on tarkkojen kotiutusten erikoismies ja kumuraan luottava Petteri Kortelainen kasvoi päättyneellä kaudella Kossussa kokonaan uusiin mittoihinsa tultuaan edellissyksynä Kankaanpäästä.

Kakkoskärki ei ole huippuluokkaa, mutta pelinjohtaja Mikko Vainionpää on peluuttanut joukkueitaan yleensä leveällä viuhkalla.

Vainionpäätä pidetään vanhan liiton pelinjohtajana, mutta hän tietää pesäpallon peruslainalaisuudet ja uskaltaa peluuttaa rohkeaa ja yllättävää sisäpeliä. Vainionpää on myös pystynyt kaivamaan esille monista Petteri Kortelaisen kaltaisista pelaajista kokonaan uudenlaisia kierroksia.

Missä hapessa seura on?

Kossu on tottunut jo Antti Alhon jälkeiseen aikaan ja elämään. Seuran talous on vakaissa kantimissa ja seurajohdosta löytyy Jukka Latvalan johdolla myös pesäpalloilullista osaamista ja ymmärrystä.

Koskenkorvan juniorityö on heikoissa kantimissa, mutta toisaalta Kossu on osoittanut, että se voi elää toisenlaisellakin strategialla – etsimällä vähälle peliajalle ja vähälle vastuulle jääneitä nuoria junioreita muista seuroista ja hiomalla heistä pelimiehiä. Tällaisia löytöjä Kossulla ovat viime vuosina olleet muuan muassa Otto Kauppinen, Aku Kettunen, Eero Kuitunen ja nyt uusimpana Ville Veittikoski. Kossu antoi rohkeasti mahdollisuuden myös jääkiekkouransa lopettaneelle Jesse Rantamäelle.

Kossun strategiasta voidaan olla toki montaa mieltä, mutta niin on toiminut moni muukin seura ja toimii edelleen. Lajista riippumatta.