Suomella on salibandyn MM-areenalla isot valttikorit käsissä – mutta myös haasteensa

Eemeli Salin iski MM-avauksessa Tanskan reppuun kaksi osumaa.

Muu urheilu

Suomella on salibandyn MM-areenalla isot valttikorit käsissä – mutta myös haasteensa

Suomi kohtaa salibandyn MM-kisoissa lauantaina Ruotsin, mutta maailmanmestaruuden kannalta todelliset taistelut ovat vasta edessä.

TEKSTI Jani Hakkarainen
JULKAISTU 4.12.2021 | KUVAT All Over Press

Suomi aloitti salibandyn miesten MM-kisat kliinisellä 7-0-voitolla Tanskaa vastaan. Suomi ratkaisi voiton heti ja säästeli loppupelin voimia. Lauantaina kaukalon toiseen päähän asettuu rakas Ruotsi. Ottelu ratkaisee alkulohkon voiton.

Mutta mikä ratkaisee koko kisat?

Vuoden 2012 jälkeen huippusalibandy on muuttunut voimakkaasti maalinestopeliksi. Muutos oli Suomen toimiva reaktio Ruotsin murskavoittoon yhdeksän vuotta sitten. Maalivahti- ja puolustuspeli pitää olla hyvin tiivistä. Ne eivät kuitenkaan riitä. Lisäksi vastustajalle ei saa antaa vastahyökkäyksiä, varsinkaan ylivoimahyökkäyksiä. Tämä tarkoittaa pallollisen huolellisuutta pelivälineen kanssa mutta ennen kaikkea hyökkäyspelin viisikkotasapainoa määrällisesti ja laadullisesti. Pallolla pitää pystyä puolustamaan, mikä vähentää myös pallottoman pelin painetta.

Olisiko tässä pelaamisen paikka: LeoVegas antaa Suomen voitolle Ruotsista kertoimen 2.85!

Palloa pitämällä säästää myös voimia. Tosiasia on, että salibandyn MM-kisat ovat Suomelle kahden ottelun kisat. Ensin pitää selvittää välierä, jotta pääsee pelaamaan kullasta. Eräs ratkaiseva seikka on siis, että loppupeleihin joukkue tulee mahdollisimman tuoreena. Kahdessa alkusarjan helpossa ottelussa Tanskaa ja Latviaa vastaan sekä puolivälierässä kannattaa lähinnä säästellä voimia pitämällä palloa. Ruotsi on usein sortunut tuhlaamaan voimia alkusarjassa ja puolivälierässä maalinälässään.

Valmennuksessa iso valtti

Kaksissa viime kisoissa Ruotsilla ei ole sitä paitsi ollut joukkueen harmonia kunnossa varsinkaan vuonna 2016 Riian kisoissa. Viimeksi joukkue ei myöskään täysin pystynyt käsittelemään loppupelien painetta oikein. Sveitsi meinasi pudottaa ruotsalaiset finaalista ensimmäistä kertaa.

Jopa siis salibandyn MM-kisoissa omat voimavarat on tarpeen saada mahdollisimman hyvin käyttöön. Yksilön kohdalla tämä tarkoittaa omana itsenä olemista: vapautumista ja kisahuumasta nauttimista. Siinä Suomi on ollut Petteri Nykyn aikana erittäin hyvä, mikä on johtanut parhaillaan olemiseen tiukimmassa paikassa.

Valmennus MM-kisoissa ei ole siis vain pelillistä osaamista vaan myös mentaalis-sosiaalista valmistamista. Molemmissa Suomen valmennus lyö Ruotsin vastaavan laudalta. Varsinkin apuvalmentajat Jussi Jäntti ja Samu Kuitunen ovat maalinestopeliin valmistamisessa maailman parhaita. Päävalmentaja Nykky on puolestaan koko salibandyvalmennuksen kiistaton ykkönen psykologisessa ja sosiaalisessa valmentamisessa.

Viisikkoharmoniassa Suomi on ollut pitkään maailman paras vuotta 2012 lukuun ottamatta. Nytkin se on kunnossa. Syksyn harjoitusmaaotteluissa Ruotsi on myös saanut sen kuntoon kahdella hyökkäävällä viisikolla ja yhdellä rouhijakentällä.

Ruotsin kärkipelaajat lähtevät myös paremmasta terveystilanteesta kuin Suomen. Tähtipuolustaja Krister Savonen on loukkaantunut. Toisaalta Suomella on kolmoskentässä enemmän hyökkäyspään yllätyksellisyyttä kuin Ruotsilla. Kainulaisen veljekset ovat sinivalkoisia ässiä hihassa.

Maalintekopelissä tarvitsee vähintään kolme maalia tehdäkin välierän ja finaalin voittamiseksi. Miten Suomi voi onnistua ne tekemään varsinkin Ruotsia vastaan? Kyseeseen tulevat lähinnä vastahyökkäykset ja erikoistilanteet, jos vastustaja (Ruotsi) onnistuu maalinestopelaamisessaan. Niitä ei silloin paljon tule, joten tehokkuus ratkaisee. Vapaalyönneissä ja ylivoimalla uusimpia kikkoja tuskin paljastetaan ennen ratkaisupelejä.

Suurempi kysymysmerkki Suomella on Ruotsin tiiviin viisikkopuolustuksen murtaminen. Toivottavasti sitä ei tarvita kuten ei myöskään kolme vuotta sitten.