Teemu Pukilla on edessään isojen ratkaisujen kesä, jos ja kun Norwich putoaa Valioliigasta

Teemu Pukki ei ole tehnyt yhtään maalia yhdeksässä viimeisessä Norwichin liigaottelussa - ja lauantaina hän ei mahtunut edes Norwichin avaukseen kotiottelussa Brightonia vastaan.

JalkapalloValioliiga

Teemu Pukilla on edessään isojen ratkaisujen kesä, jos ja kun Norwich putoaa Valioliigasta

Kannattaako Teemu Pukin jatkaa Norwichissa vai siirtyä esimerkiksi johonkin ensi kauden Valioliiga-seuraan, jos Norwich putoaa Championshipiin?

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 4.7.2020

Teemu Pukki on isojen ratkaisujen edessä, jos Norwichin taistelu Valioliigasta putoamista vastaan päättyy pelättyyn lopputulokseen. Lauantainen 0-1-kotitappio Brightonia vastaan suisti Norwichin sellaiseen kuiluun, että sieltä on käytännössä lähes mahdoton nousta enää kuiville. Norwich on jäänyt viivan päällä olevasta Watfordista jo seitsemän pistettä ja se kohtaa jäljellä olevissa viidessä ottelussa muun muassa Manchester Cityn ja Chelsean vieraissa. Näin toiveet sarjapaikan säilyttämisestä ovat enää teoreettista matematiikkaa.

Norwichin väistämättömältä näyttävä putoaminen asettaa Pukin  mielenkiintoisten kysymysten ja mahdollisten valintojen eteen: kannattaako hänen jatkaa putoamisesta huolimatta Norwichissa vai etsiä itselleen uusi seura esimerkiksi Valioliigasta tai Bundesliigasta?

Pukki ei ole pelannut kertaakaan täysin minuutteja Valioliigan käynnistettyä uudelleen ja Brighton-ottelussa hän ei mahtunut edes avauskokoonpanoon

Valinnat ja vaihtoehdot eivät ole pelkästään Pukin omissa käsissä. Hänellä on nykyistä sopimusta vielä vuosi jäljellä, joten jos Pukki haluaa vaihtaa seuraa, Norwichin on oltava valmis myymään hänet.

Toinen kysymys on, mitä Norwich tekee: Haluaako se palata saman tien takaisin Valioliigaan vai aloittaa uuden projektin?

Valioliigasta putoaminen on aina riski, joka voi heittää seuran pitkään liusuun ja jopa Ykkösliigaan, mutta toisenlaisiakin  esimerkkejä löytyy. Sean Dyche nosti Burnleyn avauskaudella 2013-14 Valioliigaan, josta Burnley putosi seuraavana keväänä. Burnley piti kuitenkin joukkueensa kasassa ja seuraavalla kaudella se voitti Championshipin – ja sen jälkeen Bunrley on ollut yksi Valioliigan väriläiskistä. Uusi tuleminen huipentui kaudella 2017-18, jolloin Burnley sijoittui sarjassa seitsemänneksi ja selvitti tiensä sensaatiomaisesti Eurooppa-liigaan.

Norwichilla on hyvin saman kaltainen tilanne. Joukkueessa on paljon enemmän potentiaalia kuin mitä tämän kauden tulokset ovat osoittaneet. Norwich on pelannut jopa kärkijoukkueita vastaan tasaisia otteluita, kunnes sen peli on repsahtanut – yleensä puolustusvirheiden seurauksena.

Siksi on mahdollista ja jopa todennäköistä, että Norwich pyrkii pitämään nykyisen joukkueensa kasassa ja jatkamaan loistotyötä tehneen manageri Daniel Farken komennossa. Farke allekirjoitti vuosi sitten Norwichin kanssa uuden jatkosopimuksen, joka ulottuu kesään 2022 saakka.

Mikä on Pukin asema Norwichissa?

Jos Norwich haluaa palata pikaisesti Valioliigaan, kysymys kuuluu, mikä on siinä palapelissä Pukin kohtalo?

30-vuotias suomalainen on Norwichin tämän kauden ykkösmaalintekijä 11 maalillaan, mutta hän ei ole tehnyt yhtään maalia yhdeksässä edellisessä liigaottelussa – ja mikä hälyttävää: Pukki ei ole pelannut kertaakaan täysiä minuutteja Valioliigan käynnistyttyä uudelleen koronan jälkeen, ja lauantaisessa Brighton-ottelussa hän ei mahtunut edes Norwichin avauskokoonpanoon. Signaalit ovat vähintäänkin huolestuttavia Pukin ja Pukin aseman kannalta.

Riskinä on, että Farke ja Norwichin johto saattavat haluta rahastaa Pukin tänä kesänä. Myymisen mahdollisuutta lisää se, että Pukilla on enää vuosi jäljellä nykyistä sopimusta. Hänet on siksi joko myytävä tai hänen kanssaan pitää tehdä uusi jatkosopimus, sillä vuoden päästä Pukista ei saada lainkaan siirtokorvausta

Jos Norwich päättäisi myydä ykköspyssynsä, kysymys ei olisi Pukin kannalta maailmanlopusta, sillä hänellä olisi vuorenvarmasti ottajia myös Valioliigassa ja muualla Euroopassa, eikä Pukin siirtosumma ole enää niissä lukemissa, joissa se oli viime syksynä. Yli 10 miljoonan euron saaminen Pukista koronan runtelemilla siirtonmarkkinoilla olisi kova temppu – varsinkin, kun Pukin sopimusta on vain vuosi jäljellä.

Mikä on paras ratkaisu Pukille?

Mikä sitten olisi paras ratkaisu Pukin itsensä kannalta?

Hyvä kysymys, johon ei ole olemassa varmaa vastausta.

Teemu Pukki on 30-vuotias ja hänellä on maksimissaan jaloissaan 3-5 hyvää pelivuotta jäljellä. Siinä mielessä nyt tehtävä ratkaisu – varsinkin jos Pukki päättää siirtyä uuteen seuraan – on hänen uransa kannalta kriittinen.

Haastena Pukin kannalta on, että vaikka huippujalkapallossa kaikkien siirtojen ja hankintojen takana on massiiviset datapohjaiset analyysit ja seurat ostavat vain sellaisia pelaajia, joille heillä on ruutu valmiina, varmasti onnistuvaa siirtoa ei ole olemassa. Siksi jokainen siirto on aina riski niin ostavan seuran kuin yhtä lailla myös pelaajan kannalta.

Pukin kannalta varmin ja turvallisin ratkaisu olisi jatkaa Norwichissa – olettaen tietenkin, että Farke pitää Pukkia edelleen joukkueensa tärkeimpänä maalintekijänä. Farke tietää, miten Pukkia pitää käyttää, jotta hänen parhaat ominaisuudet ulosmitataan maksimaalisesti – ja myös Pukki tietää sen. Championship on erinomainen sarja ja Norwich putoamisestaan huolimatta erinomaisesti valmennettu joukkue ja muutenkin hyvässä formissa oleva seura.

Jos Teemu Pukki haluaa kokeilla vielä siipiään suuremmissa seuroissa, silloin hänen on oltava tarkkana ja tehtävä fiksu valinta. Pukin ei kannata siirtyä mihin tahansa seuraan, vaan seuraan, jonka pelitavassa hänelle on oikeanlainen rooli.

Pukin vahvuus on linjan selustaan tehtävät juoksut ja kliininen viimeistely kovasta vauhdista.  Pukki ei ole maailmassa ainoa pelaaja, jolla on samat vahvuudet. Siksi kysymys kuuluu, missä hänen tasonsa on. Onko esimerkiksi Valioliigassa pelaaja, joka on Pukkia yhden piirun verran parempi ysipaikan hyökkääjä?

Vastaus voisi olla esimerkiksi Evertonin Dominic Calvert-Lewin. Siitä voisi johtaa sen, että ehkä Pukin maksimaalinen seura Valioliigassa voisi olla Evertonia heikompi joku keskitason seura. Jos tällainen seura käyttäisi Pukkia maksimaalisella tavalla, hän olisi edelleen plus kymmenen maalin hyökkääjä Valioliigassa – tai Saksan Bundesliigassa.

Olipa Pukin ja Norwichin ratkaisu mikä tahansa, kysymys on myös kriittinen Suomen ensi kesän EM-unelman kannalta. Jokainen voi kuvitella mikä ero on sillä, pelaako Pukki samanlaisessa roolissa ja tähtiloistossa kuin parhaimmillaan Norwichissa vai istuuko hän penkillä ja painiskelee itseluottamuksensa kanssa.

Niiden kahden maailman välinen ero on Pukin uran perusteella valtamerimäinen.